Mars’ta kar fırtınası
Paris’teki Pierre-et-Marie-Curie Üniversitesi gezegen bilimcileri, Ağustos 2017’de yayınladıkları bir araştırmada, Mars’ta da kar fırtınaları yaşandığını tespit etmişlerdi.
Su buharının yoğunlaşması sonucunda, Kızıl Gezegen’in soğuk ve kuru atmosferinde bir kaç kilometre yükseklikte bu kristallerinden meydana gelen bulutlar (sirüs) oluşabiliyor.
2008 yılında, Amerikan uzay sondası Phoenix, gece saatlerinde en az iki kez bu bulutlu katmanın altında kar düştüğünü gözlemlemişti. Ancak buz kristallerinin, gravitenin etkisi altında çok yavaş bir şekilde yere ulaştığı sanılıyordu.
Fransız araştırmacılar ise başka bir senaryo ortaya koydular. Mars Global Suveyor ve Mar Reconnaissance Orbiter uzay sondalarının verileri sayesinde, yüksekliğe bağlı olarak atmosfer sıcaklığındaki değişimler incelendi. Araştırmacılar, Mars meteorolojisini çok net bir şekilde gösteren bir model oluşturdular.
Bu model, gece çökmeye başladığında sirüs bünyesindeki sıcaklığın saatte 4 derece ile sert bir şekilde düşüğünü gösteriyor. Sonuç olarak; buz kristalleri saatte 35 kilometreyi aşkın bir hızla düşerek, bir kaç dakika içinde Mars yüzeyine ulaşıyor. Diğer bir ifadeyle, buharlaşma için yeterli bir zaman kalmadan bu gerçekleşiyor.
Mevsime göre, Kızıl Gezegen yer yer kar yağışı ile beyaza bürünüyor ancak bu kar, gün doğmadan bir kaç saat içerisinde buharlaşıyor.