Meksika'da deri yüzme tanrısına ait tapınak bulundu
Meksika’da, esirlerin derileri yüzülerek ve kurban edilerek tapınılan bereket ve savaş tanrısı Xipe Totec’in ilk tapınağı bulundu.
Ancak, Ndachjian Tehuacan arkeolojik bölgesinin kalıntıları arasında yapılan keşif, ilk defa bu tanrıya adanmış bir tapınağı ortaya çıkardı.
Alanda ele geçen eserler arasında, tanrı Xipe Totec’e ait üç taş heykel yer alıyor. Bunlardan ikisi derisi yüzülmüş kafa heykeli iken, bir diğeri ise tanrı tarafından giyilen kurban derilerini temsil eden oymalar ile kaplı bir gövde heykeli.
Erman Ertuğrul'un arkeofili'nde yer alan haberine göre proje lideri Noemi Castillo Tejero, "Estetik olarak konuşmak gerekirse çok güzel bir parça. Yaklaşık 80 santimetre yüksekliğinde ve göbek deliğinde bir delik var. Tarihi kaynaklara göre bu delik, törenlerde onu ‘canlandırmak’ için yeşil bir taşın yerleştirildiği yerdi." diyor.
Kafatasları yaklaşık 70 santimetre yüksekliğinde ve yaklaşık 200 kilogram ağırlığındaydı.
Söz konusu tapınak, yaklaşık olarak 1000 yılından 1260 yılına kadar kullanılmış olmalıydı. İspanya’nın Meksika’yı işgal etmesi, 1519 yılında Hernan Cortes’in gelişiyle başlamıştı.
Xipe Totec, İspanyol öncesi Meksika’daki en önemli tanrılardan biriydi ve yerli Nahuatl dilinde "derisi yüzülen kişinin derisini giyen" anlamına gelen Tlacaxipehualiztli adlı bir törenle ibadet ediliyordu.
Kurbanlar, ya gladyatör savaşları ile ya da oklarla vurularak öldürülmüş, daha sonra Xipe Totec’i onurlandırmak için derileri yüzülmüştü. Daha sonra kurbanların derileri sunakların dibine gömülmüştü.
Ndachjian-Tehuacan sahasındaki sunakların önünde toprakla doldurulmuş iki delik bulundu. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)