NASA gökbilimcileri: Gelecek 100 yıl içinde Dünya’ya çarpma riski de var

NASA gökbilimcileri: Gelecek 100 yıl içinde Dünya’ya çarpma riski de var
Devasa büyüklükteki 2019 GC6 asteroidi Dünya'ya yaklaşık 220 bin km. yakın mesafeden geçecek.

NASA 10 katlı bir bina büyüklüğünde olduğu varsayılan bir asteroidin Dünya’nın yakınından, Ay’la olan uzaklığının yarı mesafesinden geçeceğini duyurdu.

Independent Türkçe'de yayınlanan habere göre 2019 GC6 Asteroidi perşembe günü Dünya’nın yaklaşık 220 bin kilometre uzağından geçecek ve yıkıcı bir çarpışmaya yol açmayacak. Ancak NASA’ya göre, asteroidin 7,5-30 metre olabileceği belirtilen yörünge doğrultusu, gelecekte hala risk oluşturabileceğine işaret ediyor.

ABD’nin Arizona eyaletindeki Catalina Gökyüzü Araştırması’ndan (Catalina Sky Survey) gökbilimciler tarafından 9 Nisan’da keşfedilmesinden kısa süre sonra, Kaliforniya’daki NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndaki (Jet Propulsion Laboratory) bilim insanları asteroidi, 100 yıl içinde Dünya’ya çarpma tehlikesi bulunan asteroitler listesine aldı.

Asteroidin yörüngesini kesin biçimde öngörmek zor ancak 2034, 2041 ve 2048 yıllarında yeniden Dünya’ya yakın mesafeden geçecek.

Serseri göktaşlarının Dünya’ya çarpması olağanüstü bir durum değil, atmosferden her gün tonlarca kozmik madde geçiyor. Bunların büyük çoğunluğu yeryüzüne ulaşamadan yanıp yok oluyor ancak yaklaşık her 10 yılda bir daha büyük bir asteroit Dünya’ya çarpıyor.

2013’te Rusya’nın Çelyabinsk şehrinin üzerinde 20 metre çapında bir asteroit atmosfere girerek muazzam bir patlamaya neden olmuştu. Akabinde yapılan araştırmada bölgede bin 500 insanın tıbbi destek talep etmesine neden olan bu patlamanın Hiroşima’ya atılan atom bombasından 30 kat daha fazla enerji açığa çıkardığı hesaplanmıştı. (Independent Türkçe / Umut Can Yıldız)
 

Öne Çıkanlar