Nemrut'ta yol kesen ayılar sürücülerden yiyecek istiyor

Nemrut Krater Gölü kenarında yaşayan bozayılar yoldaki araçların önünde durarak, yiyecek bekliyor. Öğretim Üyesi Önen "Bu ayılar pasifize olduğu için yemek bulmakta zorlanıyor. İnsanlar bu hayvanları elle beslemesin, bölgede yalnız da yürümesinler" dedi.

Artı Gerçek - Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olma özelliğinin yanında elle beslenen ayılarıyla da gündeme gelen Nemrut Krater Gölü, kış ayları öncesinde son ziyaretçilerini ağırlıyor. Önümüzdeki günlerde etkili olması beklenen çetin kış şartları nedeniyle bozayıları da zorlu günler bekliyor.

Uzmanlar, kendi doğal ortamlarından çok ziyaretçilerin getirdiği gıdalarla beslenen ayıların önümüzdeki günlerde Nemrut'a insanların gitmemesiyle sıkıntı yaşayabileceği uyarısında bulundu. Son zamanlarda agresiflikleriyle saldırılar yapan ayılar için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından bölgeye uyarıcı tabelalar asıldı. Personeller tarafından da ayıların elle beslenmemeleri için sık sık uyarılarda bulunuluyor.

'AYI POPÜLASYONU HAYLİ ARTTI'

Bölgede gözlem yapan Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cihan Önen, ziyaretçilerin tek başına yürüyüş yapmamalarını ve dikkatli olmalarını istedi. Önen şu uyarılarda bulundu:

"Bölgede ayı popülasyonu bir hayli arttı. Bu hayvanlar yaz ayları boyunca hazıra alıştırıldı. Piknikçiler ayıları elle beslemeye çalıştı. Önümüzde çetin bir kış var. Fakat bu hayvanlar pasifize olduğu için yemek bulmakta zorlanıyor. Bu açıdan insanlar bu hayvanları elle beslemeye çalışmasınlar. Hatta bölgede yalnız başlarına da yürümesinler. Ayılar bir hayli agresifler. Doğaseverlerle birlikte bölgede yalnız yürüyemiyoruz.

ARTIK ARAÇLARI DURDURUYORLAR

Buradaki hayvanlar araçlardan ve insanlardan artık yiyecek bekleme durumuna geldiler. Araçları durduruyor, insanlara saldırma eğilimleri var. Şu anda aç ve tehlikelidirler. Biz buna defalarca şahitlik ettik. Bunlar içerisinde yaralananlar da oldu. Nemrut’ta da kış çok çetin geçmekte. Bunlar doğal ortamlarda besin bulmakta zorlanabilirler. Yakın zamanda inlerine çekilecekler. Bu açıdan onları zor bir süreç bekliyor. Bu hayvanlar istedikleri besinleri dağda kolaylıkla bulabiliyor. İnsanların onları beslemelerine ihtiyaçları yok." (DHA)