'Yavaş deprem, İstanbul’u 5.8’le sallandı kimse duymadı'

'Yavaş deprem, İstanbul’u 5.8’le sallandı kimse duymadı'
İstanbul'u 2016 yılında 5.8 büyüklüğünde bir depremin salladığını iddia eden bilim insanları, kimsenin hissetmediği bu depremin 'yavaş deprem' olduğunu ve 50 gün sürdüğünü söylüyor.

Bilim dünyası depremle ilgili yeni bir fenomenin ortaya çıktığını duyurdu. Üstelik bu fenomen ilk olarak İstanbul'u ilgilendiriyor.

İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Guardian, 2016 yılının yaz aylarında İstanbul'un 5.8 büyüklüğündeki bir depremle sallandığını yazdı.

Kimsenin hissetmediği ve 50 gün süren depremin 'yavaş deprem' olduğunu belirten gazete, iddiasını önemli bilim dergilerinden 'Earth and Planetary Science Letters'ta yer alan bir araştırmaya dayandırıyor.

'KUZEY ANADOLU FAY HATTI'NIN UYANDIĞINA DAİR BİR İŞARET OLABİLİR'

'Earth and Planetary Science Letters'taki araştırmayı incelediğimizde, depremin İstanbul’un güneyinde meydana geldiği ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yeniden uyandığına dair bir işaret olabileceği belirtiliyor.

Depremin yarattığı etkinin 5.8 büyüklüğündeki bir depremle eşdeğer olduğunu belirten araştırmayı yürüten Patricia Martinez adlı bilim insanı, İstanbul'un bu 'yavaş deprem'le üzerindeki gerilimi attığını ancak uzun vadede ne gibi etkilerinin olacağının belli olmadığını ifade ediyor.

'Yavaş depremin', GFZ German Research Center for Geosciences’ta görevli bilim insanlarının geliştirdiği özel ölçüm sistemleriyle tespit edildiğini açıklayan Patricia Martinez, depremin fay hattının bazı parçalarını bir araya getirmiş olabileceğinden bahsederken 'büyük resmi' görmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

'YAVAŞ DEPREM DİYE BİR ŞEY OLMAZ'

Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya karşı çıkan deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Yavaş deprem diye bir şey olmaz. Depremde enerji bir anda açığa çıkar. Enerjinin yavaş yavaş açığa çıkması olmaz. Zaten ‘deprem’ yerin gerginliğinin birden bire boşalmasıdır. Bu gaz değil ki birden bire çıksın. Bizim ‘krip’ (yavaş akma) dediğimiz bir olay var. Bu durumda kırılma olmadan büzülerek yerin iki yanağı yürür, buna da deprem denmez. O ‘krip’ noktasında daha sonra kırılma olabilir. O zaman deprem olur, o vaziyette de enerji zaten açığa çıkar" dedi.

 

Öne Çıkanlar