Kılıçdaroğlu: Kurultayda 'Dersimli Kemal'im dedim

Kılıçdaroğlu: Kurultayda 'Dersimli Kemal'im dedim
CHP lideri, 'Dersim' demediği eleştirisini, “Kurultayda çıktım 'Dersimli Kemal’im dedim. Daha ne diyeyim?" diye yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Zazakî'yi anladığını ama konuşamadığını söyledi.

Remzi BUDANCİR


Diyarbakır programının ikinci gününde sabah Yamaç (Müsyan) aşireti önde gelenleri ve üyeleri ile kahvaltı programında bir araya gelen Kemal Kılıçdaroğlu, ardından Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) ‘Türkiye’de muhalefet ve CHP’nin tutumu’ konulu ‘Tigris Diyalogları’ toplantısına katıldı.

Kürt meselesi, helalleşme ve yüzleşme meselelerinin ele alındığı toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

CHP liderine yöneltilen sorular arasında, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil, HDP’li milletvekillerini cezaevine götüren sürecin başlangıcı olan dokunulmazlıkların kaldırılmasında CHP’nin evet oyu vermesi, anadil, Kürt meselesi, HDP’nin 6’lı parti mutabakatından dışlanması gibi konular vardı.

'SELAHATTİN BEY 'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ DEDİĞİ' İÇİN İÇERİDE'

Kılılçdaroğlu’na en çok yöneltilen soru HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasında evet oyu vermelerine yönelikti.

O dönemde AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını meclise getirerek CHP’ye kumpas kurduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bunu önlemek için evet oyu kullandıklarını anlattı. Demirtaş’ın tutuklu olmasının nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik söylediği ‘Seni Başkan yaptırmayacağız’ sözleri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırıldığı için değil, bu ifadeleri kullandığı için içerde tutulduğunu söyledi.

'BUNU SELAHATTİN BEY DE BİLİYOR'

Kılıçdaroğlu, "Selahattin Bey ‘Seni başkan yapacağım, Kürtlerin sana oy vermesini sağlayacağım’ desin.  Ertesi gün onu hapisten çıkarırlar, madalyon da takarlar. Bunu Selahattin Bey de biliyor."

'BİNGÖL ZAZACASINI DAHA İYİ ANLIYORUM'

Kılıçdaroğlu’na anadil ile ilgili soru da yöneltildi. Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Ciziri, "Kaç gündür Diyarbakır’dasınız. Dersimlisiniz, anadiliniz Zazakî. Ama anadilinizde tek kelime duymadık sizden" diye sordu. "Hiç Zazaca konuştunuz mu" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır konuşmadım, çünkü bilmiyorum. Ama annem ve babam biliyorlardı. Ama anlıyorum. Bingöl’ün Genç ilçesinde kaldım. Tunceli’de konuşulan dil ile, Palu Genç bölgesinde konuşulanla arasında fark var. Dolayısıyla Bingöl’deki Zazacayı daha iyi anlıyorum. İlkokulu, ortaokulu orada okudum" cevabını verdi. 

'KURULTAY’DA DERSİMLİ KEMAL’İM DEDİM'

Kılıçdaroğlu’na neden Dersim’i hiç ifade etmediği de soruldu. Bu soruya "İnsaf arkadaşlar" diye sitemde bulunan Kılıçdaroğlu, "Kurultayda çıktım 'Dersimli Kemal’im dedim. Daha ne diyeyim ben? Siz duymadıysanız bilmem. Kabahat yine bende. Dolayısıyla Dersimli olmak, Tuncelili olmak, Diyarbakırlı olmak ayıp bir şey değil. Söyleyeceğiz" dedi.

'HDP ÜZERİNDEN BİZİ SUÇLAMANIZ DOĞRU DEĞİL'

Kılıçdaroğlu, HDP’nin içinde yer almadığı altılı muhalefet partisi mutabakatı ile ilgili eleştirilere de cevap verdi. Parlamentoda bütün partilerle görüşen tek parti olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "HDP üzerinden bizi suçlamanız doğru değil. Biz HDP’yi parlamentonun saygın bir partisi olarak görüyoruz. Bunu kamuoyuna da deklare ediyoruz. 6 parti olarak yürüttükleri güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması içinde zaten HDP yoktu. Bu çalışma yaklaşık 3-4 aydır devam ediyor. 6 partinin genel başkan yardımcıları vardı, HDP yoktu" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar