'DÜNYA VERLAG' Köln'de kuruldu
'DÜNYA VERLAG' 2021 Şubat ayında yayın hayatına başladı ve kuruluşunu Türkiye’den göçün 60. yılı dolayısıyla düzenlediği Edebiyat Yarışması ile kamuoyuna duyurdu.
Yayınevi sahibi yazar Şakir Bilgin ile yayınevinin kuruluşu, amacı, ilkeleri ve yapmak istedikleri hakkında yaptığım söyleşiyi aşağıda aynen yayımlıyorum.
Şakir BİLGİN
Sevgili Şakir Bilgin, yayınevlerinin kapandığı, kitap az okunuyor şikayetlerinin arttığı bir zamanda, hem de Almanya'da, Köln'de bir yayınevi kurma düşüncesi aklınıza nereden geldi? Neden zor bir zamanda yayınevi kurdunuz? Yayınevinin amacı, yayın ilkeleri nelerdir?
Haklısınız, yayınevi kurma zamana pek denk düşmüyor ticari yönden bakıldığında. Özellikle de okuma alışkanlığı pek gelişmemiş Türkiye kökenli toplum açısından. Gerçek durumun bilincindeyiz bu işe başlarken. Özellikle de kısa ve orta vadede hiçbir ticari getirisi olmayan bir faaliyete soyunuyoruz. Bu durum da bizim başka önceliklerle, yani toplumsal duyarlıklarla hareket ettiğimizi ortaya koyuyor. Yayınevi kurmamız, ticari bir girişimden çok sosyo-kültürel sorumluluk projeleri yönünde atılan bir adım olarak görülebilir.
O zaman doğrudan sorayım: Yayıneviniz ile ne yapmak istiyorsunuz?
Yayınevimiz DÜNYA VERLAG, edebiyat ve kültür alanında toplumsal gelişime katkıda bulunmaya çalışacak, toplumun kültürel yaşamını besleyecek bir kaynak, bir kuruluş olarak faaliyet gösterecektir. Dil ve edebiyatın ilerlemesinin, toplumun gelişimi için de yaşamsal önem taşıdığının bilincindeyiz.
Yayınevimiz, Avrupa’da Türk edebiyatı alanında ürünler vermek isteyen yazarlara kapısını açarken, aynı zamanda göçmen kökenli ve Alman yazarların Alman dilindeki eserlerini yayımlamayı da programına alacaktır. Bu yönelimle Alman ve göç edebiyatını zenginleştirmeye önem verecektir.
Yayınevinin belirli bir ekibi var mı, çalışmaları nasıl yürütüyorsunuz?
Yayınevinde bir ekip olarak çalışmaları yürütüyoruz. Pandemi koşulları gereği kuruluş uzun sürdü, ağır yol alabildik. Başından bu yana işin merkezinde olan arkadaşlarımız var. Burada Osman Derya’ya özellikle değinmek isterim. İnsan hakları hareketinde birlikte çalışmış, birçok basın-yayın projesini hayata geçirmiştik. Yayınevinin kuruluşunda çok önemli bir rol ve sorumluluk üstlendi. Bunu gelecekte daha üst seviyeye çıkararak, yayınevini diğer arkadaşların da katkılarıyla amacımız doğrultusunda geliştirmek istiyoruz.
Peki, yayınevinde ne tür kitaplar basmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda belirlenmiş amacınız, ilkeleriniz var mı?
Yayınevimizin yayın programında romandan öyküye, şiirden biyografiye, anı kitaplarından araştırma ve incelemeye değin edebiyatın her alanında yapıtlara yer verilecektir.
DÜNYA VERLAG, yaşama anlam katan, toplum sorunlarına vurgu yapan ve daha güzel bir dünya, daha güzel bir toplum için yazan yazarların eserlerini yayımlamayı hedefleyecektir.
Bu uğraşımızda elbette edebi normlarla ilgili kaygılarımızı koruyacak, bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğiz. Yaşamı güzelleştirecek; ona renk ve tat katacak bir edebiyat uğraşı içinde olacağız.
Yayınevinin kuruluşuyla birlikte bir Edebiyat Yarışması düzenliyorsunuz. Daha kuruluş aşamasındasınız. Bu zor olmadı mı? Biraz da bundan bahseder misiniz?
Biliyorsunuz, bu yıl Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. yılı. Bu tarihsel olayı dikkate alarak Öykü ve Şiir dalında göç üzerine bir yarışma düzenledik. Elbette böyle bir yarışma düzenlemek, kuruluş aşamasında bulunmamız ve buna eklenen pandemi koşulları nedeniyle zor oldu. Ancak güçlü bir ekibe sahip olmamız ve toplumsal mücadeleden gelen uzun yılların deneyimleri, ilişkileri nedeniyle bunu zor da olsa başarabildik. Bu yarışma ile göç sürecinde yaşananları edebiyatın gücü ve olanakları ile kayıt altına almak ve bunları geleceğe miras bırakmak istiyoruz. Ayrıca, toplumumuzda edebiyat, kültür ve sanatın konuşulmasına aracı olmayı arzu ediyoruz. Ödüllü olan bu yarışmanın sonuçları, göçün 60. yılı olan 30 Ekim 2021 tarihinde Köln’de yapılacak ödül töreninde açıklanacaktır. Yarışma sonunda basıma değer görülen eserler kitap halinde yayımlanacaktır. Alman Dışişleri Bakanlığıyla birtakım görüşmeler yaptık. Bu işbirliği içinde bu kitaplarla ilgili Türkiye’de Bakanlığın partner kuruluşlarında okumalar / etkinlikler yapmayı da amaçlıyoruz.
Ödüller her yıl mı verilecek? Ödüller nelerdir? Her dalda tek bir esere mi verilecek?
Bu yarışma Türkiye’den göçün 60. yılı dolayısıyla düzenleniyor. Dolayısıyla bu yıl ile sınırlı. Yarışmanın toplam ödül miktarı 5.000,00 eurodur. Ödüller öykü ve şiir dalında ayrı ayrı verilecektir. Her dalda ilk üçe giren eserler ödül kazanacaktır. Ayrıca mansiyona değer görülen eser sahiplerine de ödüller verilecektir.
Ödüllere sadece Türkçe mi, yoksa Türkçe ve Almanca olarak iki ayrı dilde de katılanabilecek?
Yarışmaya iki dilde de katılabilinecek. Ödüllendirmede dil ayrımı yapılmayacak; hangi eserler ödüle değer bulunursa onlar ödül alacak. Bu durumda ödül alanlar içinde bir dilde yazanlar çoğunlukta olabileceği gibi, ödüllerin iki dildeki eserler arasında dengeli paylaşımı da söz konusu olabilir.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Daha işin başındayız, yolumuz uzun… Heyecanlıyız… Burada özellikle belirtmek istediğim bir husus daha var: Edebi yapıtları tutkuyla yayımlama uğraşı verirken, yazarların yanında iyi bir partner ve yazar dostu bir yayınevi olmayı da önemli bir ilke olarak uygulayacağız.
Sevgili Şakir Bilgin, verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür eder, DÜNYA VERLAG’a yayın hayatında başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim ben de bu söyleşi ve başarı dilekleriniz için.