Barzani'den Türkiye'ye referandum mesajı

Barzani'den Türkiye'ye referandum mesajı
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile görüşmesinin ayrıntılarını açıklayan Barzani, Türkiye'ye de mesaj verdi.

DÜNYA - Bölgesel Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, kendisini telefon ile arayıp 25 Eylül'de yapacaklarını açıkladıkları bağımsızlık referandumun ertelenmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bağımsızlık referandumu görüşmesine ilişkin, "Referandumun ertelenmesine değil, Bağdat ile diyaloğa girilmesine razı oldum" dedi. Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini ve kesinlikle yapılacağını söyledi.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Okaz Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Mesut Barzani, 25 Eylül'de yapacaklarını açıkladıkları bağımsızlık referandumu ile ilgili soruları yanıtladı.

Barzani, kendisini telefon ile arayıp referandumun ertelenmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesine ilişkin, "Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un referandumu erteleme talebine razı olmuş değiliz. Ancak iki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloğa girilmesine razı oldum" diye konuştu.

Barzani bağımsızlık referandumun ertelenmesine ilişkin tartışmalara değinirken de "Bu kesinlikle olmayacak. Şu an ki durum ve mevcut baskı altında 2 yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak, Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip, temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir" diye konuştu.

'TÜRKİYE İÇİN GÜVEN KAYNAĞIYIZ'

"Geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduğumuzu gösterdik" diyen Barzani, "Gelecekte de böyle olacağız. Türkiye’yle büyük çıkarlarımız var. Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız" diye belirtti.

Türkiye ile büyük çıkarları olduğunu söyleyen Barzani, "Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

'İRAN'IN VESAYET VE MÜDAHALESİNİ KABUL ETMEYİZ'

Mesut Barzani, İran ile olan ilişkilerine de değinerek, şöyle dedi:

"İran’la komşuluk temelinde, iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak, hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim. Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez."

İran’ın, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’de olduğu gibi Kürdistan Bölgesi’ni de ele geçirebileceği tehlikesinin sorulması üzerine Barzani, şöyle dedi:

"Kararımız açık. İran’la çatışmak ya da kargaşa içine girmek istemiyoruz. Ama gelecek bu tür bir harketlenme karşısında, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne ulaşmasına izin veremeyiz. İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine müdahalesi tamamen reddedilmiştir. Hatta bu müdahale Arap başkentlerine bile ulaşsa, yine de Kürdistan Bölgesi’ne etki etmesine izin vermeyiz."

'KATAR'LA İLİŞKİMİZ YOK'

Kürdistan Bölgesi’yle Katar arasında hiçbir ilişki olmadığını belirten Barzani, "Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt’yle sahip olduğumuz ilişkiler, Katar’la yok. Katar’ın durumuyla ilgili de bilgimiz yok fakat dört ülkenin açıklamasından anladığımız kadarıyla Katar tehlikeli ve büyük bir oyun oynamış" ifadelerinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nin Müslüman Kardeşler’le (İhvan) ilgili düşüncesi hakkında Başkan Barzani, şunları söyledi:

"Kürdistan’da Müslüman Kardeşler örgütü yok ancak onlarla fikri bağı olan partilerimiz var. Kürdistan’da üç İslami partimiz var: İslami Birlik (Yekgırtu), İslami Topluluk (Komel) ve İslami Hareket (Bızutnewe). Ayrıca bazı Selefilerimiz de var. Bunlar İhvancı olduklarını reddediyor ve çalışmaları kendi prensiplerine göredir."

Öne Çıkanlar