3,7 milyon yıllık ayak izi kanıtlandı, evrime dair bilinenleri değiştirebilir

'Bu ayak izleri, dik yürümenin evriminin düşündüğümüzden daha karmaşık ve daha ilginç olduğunu gösteriyor.'

3,7 milyon yıllık ayak izi kanıtlandı, evrime dair bilinenleri değiştirebilir

Tanzanya'da keşfedilen ve 3,7 milyon yıl öncesine tarihlenen ayak izlerinin, iki ayağı üzerinde yürüyen gizemli bir insan atasına ait olduğu yeni araştırmayla kanıtlandı. Bulgular, hominin evriminin şimdiye dek düşünülenden daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ilk olarak 1978'de tespit edilen ve önce bir ayıya ait olduğu sanılan ayak izleri, keşfedildikten yıllar sonra Ohio Üniversitesi'nden antropolog Ellison McNutt ve meslektaşları tarafından incelendi.

Araştırma ekibi ardışık 5 ayak izinin şeklini ve dizilişini ayıların, şempanzelerin ve insanların ayaklarıyla ve hareketleriyle karşılaştırdı.

Söz konusu izler, yakınlarda keşfedilen diğer ayak izlerinin sahibi olan hominin türlerinden açıkça farklıydı. Analizler, bu izleri bilinmeyen iki ayaklı bir primat türüne ait olduğunu ortaya koydu.

İzler Tanzanya'nın Leatoli Yolu diye bilinen ve tarih öncesi canlıların kalıntıları açısından zengin bir bölgede keşfedilmişti. Bölgede bugüne dek sırtlanlar, zürafalar, devekuşları ve homininlerin bıraktıkları da dahil olmak üzere 18 bin 400 iz bulunmuştu.

Diğer homininlerin izleri, bölgenin G ve S diye adlandırılan araştırma alanlarında tespit edilmişti. Bilim insanları bu izleri ünlü primat Lucy'nin türüne (Australopithecus afarensis) ait olduğundan emin.

A. afarensis'e atfedilen izler, 111 ila 168 santimetre boyundaki primatlara işaret ediyordu.

Hangi türe ait olduğu bilinmeyen A Bölgesi'ndeki gizemli izlerse 100 santimetre boyunda küçük bir bireye aitti.

Bu durum, izlerin genç bir canlı tarafından bırakıldığı anlamına gelebilirdi. Ancak bunları dikkatle inceleyen McNutt ve ekibi, izlerin bir yetişkine ait olduğu sonucuna vardı. Bu da izleri daha da gizemli hale getirdi.

Ayak izlerinin boyutu yavru ayıların ayaklarını andırsa da son derece geniş bir topuğu olan, baş parmağın ikinci parmaktan çok daha uzun olduğu küçük ayaklara işaret ediyordu.

Öte yandan bilim insanları, şempanzeler ve ayıların nispeten dar topuklara sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca ayılar çok daha büyük adımlar atma eğilimi gösteriyordu. Ardışık izlerde hiçbir pençe izi belirtisi de bulunamamıştı.

1970'lerdeki düşünceye göre A. afarensis, modern insanın bilinen en eski akrabasıydı. Ancak o zamandan beri yeni fosiller ortaya çıktı ve aynı zaman diliminde birden fazla hominin türünün bir arada var olduğunu gösterdi.

Araştırmacılara göre bu gizemli izler, karmaşık hominin habitatına önemli bir kanıt sunuyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Jeremy DeSilva, bulguları şöyle yorumladı:

Bu ayak izleri, dik yürümenin evriminin düşündüğümüzden daha karmaşık ve daha ilginç olduğunu gösteriyor.

İnsan fosil keşif Tanzanya