Bu mesajları açmayın! WhatsApp ve SMS üzerinden yeni nesil dolandırıcılık

Bu mesajları açmayın! WhatsApp ve SMS üzerinden yeni nesil dolandırıcılık
Son zamanlarda artan dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi: Günlük kazanç vaat eden mesajlarla iletilen linkler, kullanıcıları sahte internet bankacılığı sitelerine yönlendiriyor.

Artı Gerçek- Her gün bir yenisi eklenen siber dolandırıcılık taktikleri vatandaşları korkutuyor. Bu yöntemlerle SMS ve Whatsapp mesajı gönderilerek cep telefonu kullanıcıları hedef alınıyor. Günlük kazanç vaat eden ve sözde hesaptaki paranın çekilebileceğini bildiren SMS'ler ile kullanıcılar tuzağa çekiliyor. Peki SMS dolandırıcılığından kurtulmak mümkün mü? İşte detaylar...

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, siber dolandırıcılığa karşı vatandaşları uyardı.

"Hesabınızda 2.196.659 USD'lik bakiyeniz var" gibi çekici mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Bilgin, tuzağa düşüp kullanıcı adını ve şifresini verilen adrese girenlerin dolandırıcılara açık hale geldiğini belirtti.

'OLTALAMA' ADI VERİLEN SALDIRIDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Prof. Dr. Bilgin Metin , dolandırıcıların telefona gelen banka doğrulama SMS'lerine dahi erişebildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bu tarz saldırılara, 'oltalama' diyoruz. Bunun e-posta versiyonu da var. Şimdi de SMS ve Whatsapp mesajı olan versiyonları çıktı. Burada şu hedefleniyor; Karşınıza bir link gelir, tıklayınca bir uygulama yüklemeniz istenebilir. Anlık olarak bir internet sayfasına da yönlendirebilir. Orada sosyal medya hesaplarınıza girmek isteyebilirler. Karşınızda sahte bir internet bankacılığı sitesi bulabilirsiniz. Bunlar işin görünen kısımları. Gerçek uygulamaya çok benzeyen bu sahte uygulama yüklenebiliyor. Telefonumuza gelecek olan banka doğrulama SMS'lerini de ele geçirebilirler" dedi.

KURUMSAL FİRMALARIN SİTELERİNİ KOPYALIYORLAR

Siber saldırganlar herhangi bir numarayı taklit ederek arama yapabiliyorlar. Gelen mesajlar bizim sosyal direncimizi ölçüyor, bu tarz saldırılara 'sosyal mühendislik' saldırısı deniyor. Bazen de size bu işlem sonucunda minimum şu kadar miktar ödeyebiliyoruz, o yüzden üstünü siz tamamlayın bu parayı geri alın gibi mesajlar da gelebiliyor"

'BU YÖNTEMLE ÇOK DOLANDIRILAN VAR'

Bu yöntemle birçok kişinin dolandırıldığını belirten Uğur Deniz Akkaya "10 bin lira kazandınız SMS'leri çok geliyor bana. Bu yöntemle çok dolandırılan var, çevremde de var. Mesajlarda 'Para ister misin? Kazandın, kapora at' yazıyor, sonra da dolandırılıyorsun. Ben inanmıyorum, dedemi de 700 TL dolandırdılar. Kurumsal firmaların sitelerini kopyalıyorlar ona benim de inanasım geliyor" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar