Japonya'da uzun çalışma şartlarına çare hazır: Uyku kapsülleri

Japonya'da uzun çalışma şartlarına çare hazır: Uyku kapsülleri
Japonya'da uzun çalışma saatleri, akıl sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu süre içinde dinlenmek isteyenleri düşünen iki firma güçlerini birleştirdi ve ortaya uyku kapsülleri çıktı.

Japonya'da Itoki ve Koyoju Gohan adlı iki firma dikey "şekerleme kapsülleri" üretmek için işbirliği yaptı. Ülke genelinde şirket çalışanlarının bu kapsüllerde örneğin toplantılar arasında uyuması ve böylece verimliliğin artırılması hedefleniyor

Söz konusu yapılar, tıpkı uzay araçlarındaki kurgusal uyku kapsüllerini andıracak şekilde tasarlanıyor.

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre kapsüllerin içine yerleştirilecek raflar, çalışanların uyurken düşmesini önleyecek. Tasarımda kişinin düşmemesi için başın, dizlerin ve sırtın desteklenmesi öngörülüyor.

Mobilya firması Itoki'nin sözcüsü Saeko Kawashima, uyku istasyonu diye nitelediği bu yapıların yorgun işçilere hijyenik bir dinlenme alanı sağlayacağını ifade etti.

Bloomberg'e konuşan Kawashima, "Japonya'da dinlenmek için kendilerini bir süre tuvalete kilitleyecek pek çok insan var ki bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum" dedi: "Rahat bir yerde uyumak daha iyidir."

İki firma, projeyi hayata geçirmek için perşembe günü anlaşma imzaladı.

UZUN İŞ SAATLERİNE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞANLARIN TERCİHİ: İNEMURİ

Japonya, işçileri fazla çalıştırma konusunda kötü bir şöhrete sahip. Uzun iş saatlerine ayak uydurma amacıyla gün içinde uyumayı tercih edenler için bir terim bile mevcut: İnemuri.

Dahası, haber sitesi Nippon, 2021'de işle ilgili akıl sağlığı sorunlarının bildirildiği rekor sayıda vaka olduğunu aktardı.

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı'ndan alınan verilere dayanan haberde, 2021'de psikolojik bozukluklarla ilgili olarak 2 bin 346 tazminat başvurusu yapıldığı belirtildi. 

Başvurular arasında "üst pozisyonlardaki kişilerin güçlerini kötüye kullanması" ve "iş tanımında veya miktarında değişiklik" gibi şikayetler öne çıkıyordu.

Projenin işçilerin sorunlarını hafifleteceğini uman Kawashima, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şirketlerin bunu dinlenmeye yönelik daha esnek bir yaklaşım olarak benimseyebileceğini umuyoruz.

 

Öne Çıkanlar