400 yıllık sıcaklık rekoru kırıldı: Dünya Mirası Listesi'ndeki Büyük Set Resifi iklim değişikliği nedeniyle yok olabilir
Artı Gerçek - Avustralya açıklarındaki Mercan Denizi'nde bulunan ve dünyanın en büyük resif sistemi olan Büyük Set Resifi üzerinde yapılan bir araştırma, son 10 yıl içinde Büyük Set Resifi çevresinde ölçülen sıcaklıkların 400 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu.
Çalışmayı yürüten bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yüzyıllarca yaşayabilen mercanlar üzerinde oluşturduğu tehdidi ‘varoluşsal’ olarak nitelendirdi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan mercan sistemi, aşırı sıcaklar nedeniyle alg simbiyotlarının ortadan kalkması sonucu son dokuz yılda tam beş kitlesel beyazlama olayı yaşamıştı.
‘KÜRESEL ISINMAYI SINIRLANDIRIRSAK BİR UMUT OLABİLİR’
BBC’de yer alan habere göre araştırma ekibinden Dr. Benjamin Henley, "Büyük Set Resifi'nde yaşanan son olaylar sıra dışı” dedi. Wollongong Üniversitesi'nde çalışmayı yürüten Henley, bunun resif için "korkunç bir haber" olduğunu vurguladı. Buna karşın umut olduğunu söyleyen bilim insanı, "Eğer bir araya gelip küresel ısınmayı sınırlandırabilirsek, bu resifin ve dünyanın dört bir yanındaki diğer resiflerin mevcut durumlarında hayatta kalabilmeleri için bir umut ışığı doğabilir" ifadelerini kullandı.
Wollongong Üniversitesi'nden Prof. Helen McGregor, "Bilim bize Büyük Set Resifi'nin tehlike altında olduğunu söylüyor ve biz de bilimin rehberliğinde hareket etmeliyiz" dedi.
SICAKLIKLAR SON YÜZYILDA İNSAN ETKİSİYLE ARTMAYA BAŞLADI
Bilim insanları, 1618 yılına kadar uzanan yaz okyanus sıcaklıklarını ölçmek için örnekleri analiz etti. Yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan gemi ve uydu verileriyle birleştirilen sonuçlar, yüzlerce yıl boyunca sabit kalan okyanus sıcaklıklarının 1900'den itibaren insan etkisiyle yükselmeye başladığını gösteriyor.
BM’DEN TEHLİKEYİ RESMİ OLARAK TANIMASI BEKLENİYOR
Dış uzaydan bile görülebilen ve canlı organizmalardan oluşan Büyük Set Resifi, 1981'den beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bu nedenle bilim insanları, bu araştırmanın BM'nin fikrini değiştirebileceğini ve resife resmi olarak ‘tehlike altında’ statüsü vermeye ikna edebileceğini umuyor. (DIŞ HABERLER)