Latmos için ikinci sevindirici karar: Bir taş ocağının daha kapasite artış talebi iptal edildi

Latmos için ikinci sevindirici karar: Bir taş ocağının daha kapasite artış talebi iptal edildi
Latmos için peş peşe sevindirici haberler geldi. Latmos Platformu’nun açtığı davalar sonucu Kale Maden’den sonra Kormad Maden Şirketi’nin de taş ocağının kapasite artış talebi iptal edildi.

İZMİR - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı için mahkemelerden ard arda kritik kararlar geldi. Kale Maden'in Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Yeşilköy’deki feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağının kapasite artış talebinin ardından, Kormad Madencilik Şirketi’nin Çavdar Köyü yakınlarındaki kuvars ocağının kapasite artış talebi de hukuka aykırı bulundu.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Latmos Platformu tarafından açılan davada Aydın 1. idare Mahkemesi taş ocağının çevresinde zeytinlikler ve tarım alanları bulunduğu, projenin çevre, toprak ve suya olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle ÇED kararını iptal etti. Kararda erozyon riskine de dikkat çekildi.

'BİZ KORUMAZSAK MADENCİLER İŞGAL EDECEK'

Dr. Varol Aydın, Dr .Hale Hepçimen, Serpil Çilsal, Kazım Erol, arkeolog Nezih Başgelen, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, hukukçu Mehmet Çilsal’dan oluşan Latmos Platformu'nun Sözcüsü Kübra Yarar; davaların arkasının geleceğini belirtti. Davacı İhsan Karagöz ise eşsiz bir coğrafyası olan Latmos’un tabiat ve kültür varlıkları, sit alanları, ormanlar, fıstık çamları, zeytinlikler bakımından ülkenin en zengin coğrafyası olduğunu vurgulayarak, "Biz korumadığımız sürece bölgeyi madenciler işgal ederek yaşam alanlarımızı kraterlere çevirecek, kadim topraklarımız göç verecek" dedi.

11111111111111111111.jpg

8 BİN 500 YILLIK KAYA RESİMLERİ BULUNUYOR

8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos’da Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan aldığı izinlerle kuvars ocağı işleten Kormad Madencilik kapasite artışı için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu.

KAPASİTE 5 BİN TONDAN 180 BİN TONA ÇIKARILACAKTI

Şirket yıllık 5 bin ton olan cevher kapasitesini 180 bin tona; yılda altı ay olan çalışma süresini ise 12 aya çıkarmayı planlıyordu. Ocak sahasının üç hektar daha genişletilmesi isteniyordu. Kapasite artışı ile birlikte bölgede patlatılacak dinamit sayısı da artacaktı.

ÖNEMLİ DOĞA ALANI SINIRLARINDA

Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda orman alanı ve tarım arazisi olan ocak sahası, aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü’ün önemli doğa alanı sınırlarında kalıyor.

Öne Çıkanlar