Latmos için sevindiren karar: Mahkemeden maden şirketine veto

Aydın İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Latmos'ta Kale Maden için verdiği kapasite artışı iznini iptal etti. Kararla birlikte Kale Maden’in kapasite artışı ikinci kez reddedilmiş oldu.

Latmos için sevindiren karar: Mahkemeden maden şirketine veto

İZMİR - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki taş ocaklarının sayısı her geçen gün artıyor. Latmos’un yanı başında yer alan taş ocakları bölgenin tarihine, kültürüne, jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kale Grubu’na ait Kale Maden’in Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan feldispat, kuvars ve kuvarsit taş ocağının kapasite artışı talebine geçtiğimiz yıl '‘ÇED olumlu' kararı vermişti. Şirket kararla birlikte üç yeni ocak sahası için daha izin almıştı. Latmos Platformu da yargıya başvurarak kararın iptalini istemişti. Dosyayı inceleyen İdare Mahkemesi, 'ÇED olumlu’ kararını iptal etti. Kararda projenin zeytinlik alanlarını, tarım arazileri, çevreyi, toprak ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği belirtildi.

LATMOS PLATFORMU: FELAKETİN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Yazılı açıklama yapan Latmos Platformu kararının umut verici olduğunu belirtti. Bölgenin tamamının orman, fıstık çamı ve zeytinlikten oluştuğunu, yakınlarında Çatındere 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı bulunduğu hatırlatıldı. Mahkeme kararıyla felaketin eşiğinden dönüldüğü vurgulanarak şöyle denildi:

"Halkın, duyarlı yurttaşların katılımıyla gittikçe büyümekteyiz ve Latmos'un başına bela olan vahşi madenciliği bitirmekte kararlıyız. Bundan böyle mera vasıflı alanlarda tahsis amacı değişikliği yapmadan, tarım arazilerinde tarım dışı amaçla kullanım izni ve kamu yararı kararı almadan, ormanlar için kesin izin edinmeden uyduruk bürokrat görüşlerine dayanarak madencilik yapacakların ensesinde olacağız. Bölge halkının geçim kaynağı olan zeytinlikler ve fıstık çamlarını kesen, kestirenlerden hesap soracağız."

İLK İZİN DE İPTAL EDİLMİŞTİ

Bakanlıktan 2004 yılında aldığı izinle Söke’de ilk ocağı açan şirket, geçtiğimiz yıllarda kapasite artışı için harekete geçmişti. Ancak bakanlığın verdiği izin Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Karar Danıştay tarafından da onaylanmıştı. Ancak şirket, proje alanında değişiklik yaparak yeniden başvurmuştu. Patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması planlanan projenin tanıtım dosyasında madencilik faaliyetinin zeytinliklere zarar vermediğini iddia eden bir rapor da yer almıştı. Bakanlık, ocak alanın etrafından zeytinlikler olduğu halde yeniden 'ÇED olumlu’ kararı vermişti.

whatsapp-gorsel-2024-05-21-saat-15-42-04-b44efd2b.jpg

MADEN OCAKLARI HEM DOĞAYI HEM TARİHİ TEHDİT EDİYOR

Bölgedeki madencilik faaliyetleri yöre halkının geçim kaynakları arasında yer alan zeytinciliğin yanı sıra dünyanın nadir jeolojik oluşumlarından sayılan 8 bin 500 yıllık kaya resimlerine sahip Latmos (Beşparmak) dağlarının ekolojik ve kültürel yapısını da tehdit ediyor.

MİLLİ PARK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Aydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki Latmos Dağı, dünyanın nadir jeolojik oluşumlarından sayılan gnays kayaları ve 8 bin 500 yıllık kaya resimleriyle ünlü bir bölge. Latmos Dağı aynı zamanda fıstık çamları, zeytinleri ve meyveciliği ile yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı. Neolitik Dönem’den günümüze kadar insan yerleşimlerine ev sahipliği yapan, arkeolojik eserin bulunduğu bölgenin milli park ve jeopark ilan edilmesi için yıllardır mücadele veriliyor.

çed Aydın maden