Mahkeme iptal etmişti: Sanko Holding iki yeni JES için başvurdu
İZMİR - Türkiye’nin en verimli toprak arazileri arasında yer alan ülkedeki toplam tarımsal üretimin yüzde 10'unu karşılayan, üzüm ve zeytin deposu Gediz Havzası’na yeni iki yeni jeotermal elektrik santrali açılması daha planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı, Sanko Enerji’nin yeni başvurusuyla ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket; Manisa’nın Salihli ilçesinde daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldığı 10 MWe gücündeki santral projesinin kapasitesini 25 MWe çıkarmayı planlarken ayrıca 80 MWe gücünde yeni bir jeotermal santrali dikmeyi planlıyor. Her iki santral için Yılmaz, Çavlu, Keli, Atatürk, Zafer, Beşeylül, Gaziler ve Kirveli mahallelerinde en az 28 adet jeotermal kaynak kuyusu açılması hedefleniyor.
PROJE ONAYLANIRSA KAMULAŞTIRMA DA GÜNDEME GELECEK
ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘tarım arazisi’ ve ‘sulama alanı’ sınırlarında kalırken etrafında üzüm bağları da bulunuyor. Ayrıca proje hayata geçerse en yakın konuta olan uzaklığı ise 80 metreye kadar düşecek. ÇED sahasında vatandaşlara ait parseller yer alırken proje onaylanırsa bu parsellerin kamulaştırılması da gündeme gelecek.
Şirket 10 MWe için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı bulunan santralde yapılacak kapasite artışı ile yıllık 200 milyon kWh, yeni kurulacak olan 80 MWe santral ile yıllık 640 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Şirket bu projeler için 1,3 milyar TL bütçe ayırdı.
PROJE MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
Öte yandan şirketin Salihli’nin Yılmaz, Keli, Atatürk, Çavlu, Beşeylül, Hasalan, Süleymaniye ve Pazarköy mahallelerinde açmak istediği 17 adet jeotermal elektrik santrali kuyusu projesi yakın zamanda Salihli Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından açılan davada mahkeme tarafından iptal edilmişti.
Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin kararında eotermal enerji projelerinin Gediz Havzası'nda çevre dengesini bozabileceği, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, canlılar ve tarıma olumsuz etkilerinin olacağı belirtildi. Manisa Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı hukuka uygun bulunmadığı ifade edilmişti.
Şirketin hali hazırda Salihli’de üç adet jeotermal elektrik santrali bulunuyor