Sabancı, Kartal Dağı'nda RES projesinde ısrarlı: Şirketten köylüleri 'ikna turları'

Sabancı, Kartal Dağı'nda RES projesinde ısrarlı: Şirketten köylüleri 'ikna turları'
Sabancı Holding bünyesindeki EnerjiSa, mahkemenin iptal kararına rağmen Kartal Dağı’nda yapmayı planladığı RES'ten vazgeçmiyor. Şirketin el koydukları topraklar için köylülere daha fazla para teklif ettiği belirtildi.

İZMİR - Sabancı Holding bünyesindeki EnerjiSa’nın Aydın’ın Germencik ve İzmir’in Tire ilçelerinde hayata geçirmek istediği Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararı, halkın açtığı davada Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptal kararının ardından harekete geçen şirket, yeni ÇED hazırlıklarına başladı. Bölgede ölçüm yapan şirket türbinler için yeni koordinat noktaları belirlemeye çalışıyor.

ARAZİ SAHİPLERİNE PARA, GENÇLERE İŞ TEKLİF EDİYOR

Şirket bir yandan da köylüleri ikna etmeye çalışıyor. Şirket, kamulaştırma adı altında el konulan arazilerin sahiplerine itiraz etmemeleri için daha fazla para teklif ediyor.
Kamulaştırılan arazilerde kalan ağaçların kesilmesi için para öneriyor. Şirketin gençlere de iş teklif ediyor. EnerjiSa, 31 Temmuz'da Germencik Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenleyeceği toplantıyla köylüleri ikna etmeye çalışacak.

'HUKUK KARŞISINDA BİZİM ELİMİZ GÜÇLÜ'

Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Germencik Çevre Derneği (GERÇED) GERÇED Başkanı Mehmet Güngör, "Biz projeyi revize ettik, halkı bilgilendirme toplantısı yaptık ve vatandaşların da rızasını aldık diyebilmek için vatandaşı belediye konferans salonuna toplayacaklar. Görüntü alıp bakanlığa verecekler ve yeni bir ÇED girişiminde bulunacaklar. Ama hukuk nezdinde bizim elimiz güçlü. Kamulaştırma sahasında kalan parsellerin sahiplerine daha yüksek rakamlar vererek ikna etmeye çalışıyorlar. Yaptıkları hiçbir şey yasal değil ama yapıyorlar. Ağaç başına para vererek RES sahasında kalan ağaçları kestirmeye çalışıyorlar. Çayın taşıyla çayın kuşunu vurmaya çalışıyorlar. 'Sabancı’nın adamları ağaç kesiyor' dedirtmemek için yapıyorlar" dedi.

'BELEDİYE VAZGEÇTİ, KÖYLÜLER İSTEMİYOR'

Germencik Belediyesinin mülkiyetindeki meranın bir kısmının kamulaştırıldığını belirten Güngör, "Belediye yönetimi de nasıl olsa benim arazim kamulaştırıldı deyip kalanı da Sabancı’nın talebi üzerine otopark olarak kiralamış. Biz de gittik belediyeye derdimizi anlattık ve yeni belediye yönetimi bizi haklı buldu. Sözleşmeden vazgeçtiler. Köylülerin çoğunluğu projeyi istemiyor. Bu bölge incir ağaçları ile kaplı. Bu proje incir sineğini bölgede uzaklaştıracak. Biz üretim alanlarımızda bu ve arkasından gelecek yatırımları istemiyoruz diyeceğiz" diye konuştu.

ENDEMİK BİTKİLER VE TARİHİ ESERLER RİSK ALTINDA

Proje tanıtım dosyasına göre Dampınar RES için 11 türbin dikilmesi planlanıyordu. Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100 bin Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor.

Proje alanın etrafında tarlalar, incir ve zeytin bahçeleri bulunuyor. Proje alanında 14 endemik bitki, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmeye ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesine göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. 10 türbin içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilen Neşetiye Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde kalıyor. ÇED sahasında arkeolojik eserler de bulunuyor. Şalt sahasına 110 metre mesafede tescili yapılmış olan birinci derece ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı bulunuyor.

'HABİTAT KAYIPLARINA NEDEN OLACAK'

Proje sahası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti. Mahkeme kararında projedeki direklerden birinin tarım arazisi üzerinde kaldığına, direkler arasındaki ulaşım yollarının incir ve zeytin bahçeleri içerisinden geçecek şekilde planlandığına, tesisin güney sınırında dikili tarım arazilerinin olduğuna, ağaçlardan verim alınabilmesi için ihtiyaç duyulan başta arı olmak üzere böcek popülasyonuna yüksek hızla dönen kanatların önemli ölçüde zarar vereceğine dikkat çekilmişti. Kararda, RES faaliyetinin neden olacağı habitat kayıplarının ve habitat parçalanmasının nasıl telafi edileceğinin projede yer almadığı vurgulanmıştı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar