Spil Dağı'na taş ocaklarından sonra RES tehdidi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Spil Dağı'nda rüzgar enerjisi santrali için yapılan başvuruyu kabul etti. Rüzgâr türbinlerinin dikilmesinin planlandığı bölge, orman alanı ve tarım arazisinde.

Spil Dağı'na taş ocaklarından sonra RES tehdidi

İZMİR - Taş ocakları tehdidi altında olan Spil Dağı Tabiat Parkı için bu sefer de rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. Spil Dağı Tabiat Parkı yakınlarındaki ormanlık alanda açılmak istenen üç ayrı taş ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu kez de RES projesi için yapılan başvuruyu kabul etti.

MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin başvurusu üzerine Bakanlık, ÇED süreci başlattığını duyurdu. İzmir'in Kemalpaşa ilçesinin Beşpınar, Sütçüler, Akalan ve Ayvacık mahalleleri sınırındaki alana 48 MWm gücünde sekiz türbin dikmeyi planlayan şirket proje için 1 milyar 860 milyon 768 bin TL bütçe ayırdı.

TABİAT PARKINA RES TİRBÜNÜ DİKECEKLER

Rüzgâr türbinlerinin dikilmesinin planlandığı alan, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanı ve tarım arazisinde kalıyor. Türbinlerin iki tanesinin ise Spil Dağı Tabiat Parkı sınırların içinde dikilmesi planlanıyor.

YILKI ATLARININ YAŞAM ALANI

Projenin hayata geçmesi durumunda yüzlerce ağaç kesilme tehlikesiyle karşı karşıya. Bölge aynı zamanda yılkı atlarının da yaşam alanı. Öte yandan, şahıs arazilerinde kalan bölgelerin kamulaştırılması da gündemde.

ÜÇ TAŞ OCAĞI DA YOLDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Damlacık, Beşpınar ve Sütçüler köyü sınırlarında üç kalker ocağı açılması ile ilgili ÇED süreci başlatmıştı. Damlacık Köyü’nde yapılmak istenen toplantı halkın tepkileri nedeniyle iptal edilmişti.

MİLLİ PARKLAR KANUNU'NA AYKIRI

ÇED süreci ile ilgili Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatlarından Arif Ali Cangı, Milli Parklar Kanunu’na göre tabiatı koruma alanlarında söz konusu projelere izin verilemeyeceğinin altını çizdi.

Spil Dağı Tabiat Parkı içinde söz konusu projeye izin verilmemesi gerektiğinin belirten Cangı “Korunması gereken yerlere bu şekilde RES, GES gibi 'yenilenebilir enerji' olan projelerin hayata geçirilmesi, temiz enerjinin de kirletilmesi sonucu doğurmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Milli Parklar Kanunu’nun 10. maddesine göre 'Tabiat anıtları ve tabiatı koruma alanlarında kullanma izni verilemez veya irtifak hakkı tesis edilemez.' Orman Kanunu’nun yasakladığı eylemler bu alanlarda işlenirse iki kat ceza verilir. Bu nedenle Spil Dağı Tabiat Parkı içinde planlanan bu projeye izin verilmemelidir."