Trabzon'un Anbarlı Köyü OSB'ye karşı direniyor: 'Topraklarımızı, tarım alanlarımızı vermeyeceğiz'

Trabzon'un Anbarlı Köyü OSB'ye karşı direniyor: 'Topraklarımızı, tarım alanlarımızı vermeyeceğiz'
Anbarlı Köyü'nde çay ve fındık bahçelerinin bulunduğu alana organize sanayi bölgesi için kamulaştırma kararı verildi. Dava açan köylüler, "Topraklarımızı ve tarım alanlarımızı vermeyeceğiz" dedi.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Trabzon'un Beşikdüzü ilçesine Anbarlı Köyü'nde çay ve fındık bahçeleriyle köylülerin evlerinin bulunduğu 186 dönümlük alan için üçüncü etap organize sanayi bölgesi için kamulaştırma kararı verildi.

Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üçüncü etap ilave OSB alanını oluşturmak için geçen yıl harekete geçti. Oluşturulan komisyon Anbarlı Köyünde inceleme yaparak 16 Mayıs 2023'te rapor hazırladı.

BAKANLIK 'KAMU YARARI' VAR DEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 'kamu yararı' gerekçesiyle Anbarlı Köyü'nde 186 dönüm alan için kamulaştırma kararı aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı da kamulaştırma kararına onay verdi. Karar 2023 yılının eylül ayında Anbarlı Köyü Muhtarlığına bildirildi ancak iddiaya göre eski muhtar Mesut Küçükyıldız bunu köy halkına duyurmadı.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce kamulaştırma kararını öğrenen köylüler, kamulaştırmanın durdurulması için Beşikdüzü Belediyesi önünde 7 Mart'ta eylem yaptı.

KAMULAŞTIRMA KARARI YARGIYA TAŞINDI

Tarım arazilerini ve yaşam alanlarını korumak için mücadele eden köylüler 31 Mart'ta Furkan Özgenlik'i muhtar olarak seçti. Beşikdüzü OSB Yönetim Kurulu, 26 Temmuz'da Anbarlı Köyü Muhtarlığına yazı göndererek kamulaştırma için köylülerle anlaşmak istedi. Ancak kendilerine tanınan 15 günlük sürede köy halkı anlaşmayı kabul etmedi.

OSB için kamulaştırma kararını yargıya taşıdı. Trabzon İdare Mahkemesi'de açılan davada kamulaştırma kararıyla çay ve fındık bahçeleri ile birlikte Anbarlı Köyü'nün de yok olacağı belirtilerek yürütmenin durdurulması talep edildi.

'KAMULAŞTIRMA KARARI KÖYÜN YIKIMI DEMEK'

Artı Gerçek'e konuşan Anbarlı Köyü Muhtarı Furkan Özgenlik, şunları söyledi:

"Bu kamulaştırma kararı bir köyün yıkımı demektir. Bir mahallenin tamamen ortadan kalkması demektir. Mevcut OSB yüzünden tarım alanlarımız zarar görüyor. Fındığımız, çayımız zarar gördüğü için eskisi gibi verim alamıyoruz. Mevcut OSB’nin arıtma tesisleri yetersiz, havamızı da suyumuzu da kirletiyorlar. Mevcut OSB köyümüze, yaşam alanlarımıza zaten zarar verirken şimdi bunu büyütmek istiyorlar hem de yaşam alanlarımızı, tarım alanlarımızı yok etmek istiyorlar.

whatsapp-image-2024-10-26-at-16-33-47.jpeg
Anbarlı Köyü Muhtarı Furkan Özgenlik

'BİZİ TAMAMEN KÖYDEN ÇIKARTMAK İSTİYORLAR'

Köy olarak biz buna karşıyız. Bizi tamamen köyden çıkartmak istiyorlar. Köy olarak bu ilave OSB’nin yapılmasını istemediğimizi Ankara’ya gidip milletvekillerine, bakanlarına da söyledim. 'Evlerin olduğu yerlere giremezler, bu nasıl olur?' dediler ama tarım alanlarını bırakın evlerimiz de gidiyor. Mevcut OSB’de boş alanlar var. Sonuç alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Topraklarımızı, tarım alanlarımızı vermeyeceğiz. Bunda kararlıyız."

'PROJENİN ALTINDA RANT VAR'

Mevcut OSB'de 300 dönüm boş arazi olduğuna dikkat çeken Anbarlı Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Melih Baş da, şöyle konuştu:

"Anbarlı Köyü’ne birinci ve ikinci etap OSB 12 yıl önce kuruldu. Köylü o dönemde bilgili ve bilinçli olmadığı için 'devlet yapıyor' diye pek karşı duran çıkmadı. Vatandaş, devlet OSB yapıyor ülkemiz bir şey kazanıyor zannediyor ama bu pratikte bu şekilde gerçekleşmiyor. Burada 11 yıl önce bitmiş bir çivi fabrikası binası var ama içinde hiçbir makine, araç-gereç yok. 11 yıl önce şahıs hibesini almış sonra kayıplara karışmış. Yani burası rant merkezi olmuş. Mevcut OSB’de yüzde 30 kapasiteyle çalışan işletmeler var. İlave OSB yapmanın, genişlemenin altında rant var.

whatsapp-image-2024-10-26-at-16-34-48.jpeg
Anbarlı Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Melih Baş

'ATIKLAR DENİZE KADAR ULAŞIYOR'

Şu anda mevcut OSB alanında 300 dönüm boş arazi varken gelmişler köyümüzün fındık, çay üretilen tarım alanlarını ve insanların yaşadığı yerlerin içinde olduğu 186 dönüm araziyi talep ediyorlar. Burada üretim yok, çevrenin korunması yönünde en ufak bir gayretleri yok, atıklar denize kadar ulaşıyor. Mevcut OSB içinde boş, kiralık birçok bina var. iz sanayiye karşı değiliz.

Altyapı yok, bacalarda filtre yok, kimyasallar doğrudan havaya bırakılıyor. Biz fındık ve çay üretiyoruz, ürettiğimiz ürünlerin kalitesi düştü. Anbarlı Köyü turnaların göç yolundadır. Bu OSB buraya yapıldıktan sonra burada turna kuşu görmedik. Köy olarak mücadele edeceğiz, toprağımıza sahip çıkacağız."

'ALTERNATİF ALAN ARAŞTIMASI YAPILMAMIŞ'

Anbarlı Köyü'nün avukatı Mehmet Celep ise fındık ve çay bahçeleri ile birlikte köylülerin yaşam alanlarının da kamulaştırılmak istendiğini dile dile getirdi. Celep, şu ifadeleri kullandı:

"Burada ilave OSB yapıldığında insanların evleri de yıkılacak. Fındık, çay özel ürün olduğu için bu ürünlerin bulunduğu yere bir OSB kurulabilmesi için alternatif alan araştırması yapılması gerekiyor. Hiçbir şekilde alternatif alan araştırılması yapılmamış. Tarım Bakanlığı buraya ilave OSB yapılması konusunda sakınca olmadığını bildirmiş. Yapılan işlemlerin ve yer seçiminin usule aykırı olduğunu görüyoruz.

whatsapp-image-2024-10-26-at-16-35-11.jpeg
Avukat Mehmet Celep

İnsanların temiz bir çevrede yaşam hakları, mülkiyet hakları ihlal edilmiş. Öte taraftan bahsi geçen bölge yer altı suları açısından da havza niteliğinde İlave OSB kurulduğunda yer altı suları da kirlenecek. Bununla ilgili de bir çalışma yapılmamış. Kamu yararı kararının ve ilave OSB kararının iptali için Trabzon İdare Mahkemesine dava açtık. Mevcut OSB içerisinde çok miktarda boş arsa ve bina var. OSB yönetimi buraları engebeli diye kullanmayıp, Anbarlı Köyüne yönelmiş. Bu usule ve hukuka uygun değil."

Öne Çıkanlar