Son iki yılda Avrupa'ya ulaşmak isteyen 5 binden fazla göçmen öldü

Son iki yılda Avrupa'ya ulaşmak isteyen 5 binden fazla göçmen öldü
Uluslararası Göç Örgütü son sekiz yılda 29 binden fazla, son iki yılda ise 5 binden fazla göçmenin Avrupa'ya ulaşmak isterken öldüğünü duyurdu. En fazla ölüm Akdeniz'de kaydedilirken, Türkiye- Yunanistan sınırında da ölümlerin arttığı açıklandı.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Kayıp Göçmenler Projesi, 2021 yılı başından bu yana Avrupa'ya ulaşmak isteyen 5 bin 684 göçmenin kıta sınırları ve kıta içindeki göç yollarında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Raporda özellikle Akdeniz üzerindeki göç yollarında ölümlerin arttığı vurgulandı.

Kayıp Göçmenler Projesi raporunun yazarlarından Julia Black yaptığı açıklamada 2014'ten bu yana Avrupa'ya ulaşmak isterken 29 binden fazla göçmenin öldüğünü kayıt altına aldıklarını söyledi.

Black "Devam eden bu ölümler göç için daha fazla yasal ve güvenli yollara umutsuzca ihtiyaç duyulduğunun bir başka acımasız hatırlatıcısı" dedi.

EN FAZLA GÖÇMEN ÖLÜMÜ AKDENİZ'DE YAŞANDI

Raporda, Ocak 2021'den bu yana çoğunluğu Libya ile Tunus kıyıları çıkışlı olan, İtalya veya Malta'ya gelmeye çalışan göçmenlerden 2 bin 836'sının teknelerinin batması ya da açlık, susuzluk gibi nedenlerden hayatını kaybettiği ya da kaybolduğu belirtildi. Bu rakam 2019-2020 döneminde 2 bin 262 olarak kaydedilmişti.

Düzensiz göçte öne çıkan diğer bir güzergah olan Kuzey Afrika-Kanarya Adaları hattında ise 2021'den bu yana 1532 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı. Bu rakamın da hatta son sekiz yılda kaydedilen en yüksek rakam olduğunun altı çizildi. Araştırmacılar, batan birçok teknenin akıbetinin bilinmediğini, kayıtlara geçmeyen ölümlerin de olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE - YUNANİSTAN SINIRINDA ÖLÜMLER ÖNCEKİ YILLARA GÖRE ARTTI

Raporda Türkiye- Yunanistan sınırı başta olmak üzere birçok diğer Avrupa göç yolunda ölümlerin bir önceki yıllara göre arttığına dikkat çekildi.

2021'den bu yana Türkiye- Yunanistan sınırında 126, Batı Balkan yolunda 69, Manş Denizi'nde 53, Belarus- AB sınırlarında 23 ayrıca Ukrayna'dan son aylardaki savaştan kaçan 17 göçmenin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği açıklandı.

GERİ İTMELER ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR

Uluslararası Göç Örgütü ayrıca Avrupalı yetkililerin göçmenleri zorla geri iterek ölümlere yol açtığını, 2021 başından bu yana en az 252 göçmenin bu müdahale sonucu öldüğünü açıkladı.

Geri itmeler sonucu Orta Akdeniz'de 97, Doğu Akdeniz'de 70, Türkiye- Yunanistan sınırında 58, Batı Akdeniz'de 23, Belarus - Polonya sınırında ise 4 ölümün kaydedildiği belirtildi.

SON SEKİZ YILDA EN FAZLA SURİYELİ GÖÇMENLER ÖLDÜ

IOM ayrıca Ocak 2014 ile Eylül 2022 tarihleri arasında Avrupa'ya ulaşmak isterken ölen göçmenler içinde en fazla Suriyeli göçmenlerin öldüğünü duyurdu.

Bu sayıya çifte vatandaş ve kimliği tespit edilemeyen 23 bin 716 göçmenin dahil olmadığı belirtilirken, Suriyeli göçmenleri Fas, Cezayir, Tunus, Senegal, Eritre, Afganistan, Irak, Mali, Sudan, Bangladeş, Gine, Fildişi Sahili, Nijerya, Mısır, Somali, Pakistan, Etiyopya, Lübnan ve Kamerun vatandaşları takip etti.

Örgüt raporunun sonunda Avrupa ülkelerine göç rotalarındaki göçmen ölümlerini azaltmak ve yaşamları kurtarmak için acil ve somut adımlar atması çağrısı yaptı. Bu çerçevede deniz ve karada arama kurtarma çalışmalarına öncelik verilmesi, devlete bağlı olmayan insani yardım gruplarının kriminalize edilmesinin sonlandırılması, güvenli göç için devlet politikalarının gözden geçirilmesi tavsiye edildi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar