35 yıl sonra bir ilk: Dağlık Karabağ'a Rus yardım tırının girişine izin verildi

35 yıl sonra bir ilk: Dağlık Karabağ'a Rus yardım tırının girişine izin verildi
Dağlık Karabağ'daki Ermeni nüfus için gönderilen Rus yardım tırı Ağdam yoluyla bölgenin başkenti Stepanakert'e ulaştı. Dağlık Karabağ'daki yerel yönetim 35 yıl sonra ilk kez böyle bir girişe izin vermiş oldu.

Artı Gerçek - Bir Rus Kızıl Haç kamyonu bugün Azerbaycan'ın kontrolündeki topraklardan Ermeni nüfusun yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesine geçti. Ayrılıkçı enklav 35 yıl sonra ilk kez böyle bir girişe izin vermiş oldu.

Dağlık Karabağ'daki yerel yönetim kamyonun bölgenin başkenti Stepanakert'e (Hankendi) ulaştığını, Aralık ayından bu yana abluka altında tutulan ve açlık çeken bölge sakinlerini rahatlattığını ancak aynı zamanda bölgenin Azerbaycan kontrolüne geçebileceği korkusunu da arttırdığını söyledi.

Kamyonun gelişi, 1988'den beri kapalı olan Azerbaycan topraklarına ulaşım bağlantısını yeniden açarak Bakü'nün önemli bir talebini yerine getirmiş oldu. Reuters muhabiri kamyonun Barda kentinde birkaç gün bekletildikten sonra yola çıktığını gördü ve Ermeni haber ajansı Armenpress Stepanakert'te aracın bir fotoğrafını yayınladı. Haberde Dağlık Karabağ'ın resmi InfoCenter'ının, girişine izin verilen kamyonun "Rus yapımı temel ürünler içerdiğini" söylediği aktarıldı.

Ancak Amenpress haberinde "Ağdam-Askeran yolunu kapatan Dağlık Karabağ vatandaşları, Rusya'nın Laçın Koridoru'nun açılması konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi şartıyla Rus yardımının Dağlık Karabağ'a girmesine izin verdi" ifadelerini de kullandı.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI: ÖNEMLİ BİR İLERLEME

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade de Rus Kızılhaçı'nın Azerbaycan Kızılayı ile koordineli şekilde Karabağ'daki Ermeni nüfusu için gönderdiği yardım tırının Ağdam yoluyla Hankendi'ne ulaştığını söyleyerek , "Tırın Azerbaycan ile koordineli bir şekilde Ağdam-Hankendi yolu üzerinden geçmesini olumlu bir adım ve bu yolun açılması yönünde önemli bir ilerleme olarak değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Hacızade, Laçın-Hankendi ve Ağdam Hankendi yollarının eş zamanlı açılması konusunda Bakü yönetiminin ısrarı konusunda ise "Azerbaycan her iki yoldan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) aracılığıyla eş zamanlı olarak kullanılmasına rıza gösterdi. Maalesef bu anlaşmaya Ermenistan'ın Karabağ bölgesinde oluşturduğu sözde rejim engel oldu. Azerbaycan tarafı, Ağdam-Hankendi yoluna paralel olarak Laçın sınır kontrol noktasından sınır ve gümrük prosedürleri uygulanmak kaydıyla malların ICRC aracılığıyla taşınmasına yönelik koşulları oluşturmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Uluslararası arenada Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına rağmen Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Bakü'nün kontrolünden çıkan Dağlık Karabağ, Laçın Koridoru sayesinde on yıllar boyunca Ermenistan'ın doğrudan desteğiyle ayakta kalmıştı. Ancak 2020'deki ikinci savaşta Azerbaycan dağlık bölge ve çevresindeki toprakları yeniden ele geçirdi ve Ermenistan koridorun kontrolünü kaybederek Aralık ayında kapatılana kadar yolu Rus barış gücü askerlerine bıraktı. Azerbaycan, Karabağ'da yaşayan Ermenilerin Ermenistan'a gidiş gelişlerde kullandıkları Laçın-Hankendi yoluna, sınır muhafızlarına Ermenistan'dan ateş açılması ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin araçlarıyla kaçak eşya taşınmasını gerekçe göstererek bir süredir kısıtlama uyguluyor. Siviller için açık olan güzergahta ağır vasıtaların geçişine müsaade edilmiyor.

Yolun kapalı olmasını gerekçe göstererek Karabağ'daki Ermeni nüfusun "insani krizle yüz yüze kaldığını" vurgulayan Ermenistan'ın gönderdiği tırlar, yaklaşık bir aydır sınırda bekletiliyor. Egemen olduğu topraklara kendisiyle daha önceden konuşulmayan sevkiyata müsaade etmeyeceğini belirten Bakü yönetimi ise Karabağ'daki Ermeni nüfusa sevkiyatlar için Ağdam-Hankendi yolunu öneriyor. Azerbaycan Kızılayı'nın gönderdiği 40 ton un yüklü 2 yardım tırı da Rus güçlerinin Ağdam-Hankendi yolundaki kontrol noktasında yaklaşık 2 haftadır bekletiliyor. Tırların geçişi, Karabağ'daki yerel yönetim tarafından kabul edilmiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar