AB, Kızıldeniz misyonunu başlattı: Karargah Yunanistan'da, komuta Yunanistan ve İtalya'da

AB, Kızıldeniz misyonunu başlattı: Karargah Yunanistan'da, komuta Yunanistan ve İtalya'da
İsrail'in Gazze Savaşı'na misillemede bulunan Yemen'deki Husilerin ABD-Britanya saldırılarına uğramasıyla yangın yerine dönen Kızıldeniz'e AB de müdahil oldu. Başlatılan Eunavfor Aspides misyonu, 'seyrüsefer özgürlüğünü korumakla' gerekçelendirildi.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Zirvesi'nin gündemlerinden birini, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemileri hedef almasının ardından ABD-Britanya saldırılarına uğrayınca bu iki ülkenin gemilerini de hedefe koymasıyla Kızıldeniz'de yaşanan kriz oluşturdu.

ABD'nin Refah Muhafızı Operasyonu isimli uluslararası misyonu Kızıldeniz'de tırmanmaya hizmet ederken, topa AB de girdi. Pek çok AB ülkesinin ABD'nin saldırgan misyonuna katılmak istememesinden ötürü Avrupa'nın Kızıldeniz için ayrı bir misyon oluşturması, AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde karara bağlandı.

ANTİK YUNAN KALKANI ASPİDES ADI KONULDU

AB'nin "Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etmek ve korumak" gerekçesiyle başlattığı Eunavfor Aspides adlı deniz misyonu, "savunma deniz güvenliği operasyonu" olarak takdim edildi.

ÇOK GENİŞ VE TEHLİKELİ SULARDA

Eunavfor Aspides, Babül Mendeb Boğazı ve Hürmüz Boğazı'ndaki ana deniz hatlarının yanısıra Kızıldeniz, Aden Körfezi, Umman Denizi ve Umman Körfezi ve Basra Körfezi'ndeki uluslararası sularda aktif olacak.

GEMİLERE EŞLİK EDİP SALDIRILARDAN KORUYACAK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Avrupa Birliği, son derece stratejik bir deniz koridorunda deniz güvenliğini ve seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etme gerekliliğine hızlı bir şekilde yanıt veriyor" açıklamasını yaptı. Açıklamada "Savunma görevi kapsamında operasyon, denizde durumsal farkındalık sağlayacak, gemilere eşlik edecek ve onları denizde olası çok alanlı saldırılara karşı koruyacak" denildi. Ancak kaç geminin katılacağı belirtilmedi.

KİM NE KATKIDA BULUNACAK, NET DEĞİL

AB Dışişleri Servisi (EEAS) web sitesine göre AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) kapsamında kurulan Eunavfor Aspides'in karargahı, Yunanistan'ın Larissa limanı. Operasyon komutanı Yunanistan'dan, kuvvet komutanı İtalya'dan atanan misyon, şimdilik 4 firkateyn ve bir hava varlığından oluşuyor.

FRANSA'NIN ROLÜ OLACAK MI?

Almanya bu ayın başlarında misyona katılmak üzere Hessen firkateynini yola çıkarmıştı. Reuters'e konuşan iki diplomata göre Fransa ve İtalya da katkıda bulunacak.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise Kızıldeniz'deki AB deniz misyonunun, İtalya, Fransa ve Yunanistan tarafından yönetileceğini söyledi. Dün toplantının ardından Macaristan'dan gazetecilere konuşan Szijjarto, "Yunanistan, İtalya ve Fransa liderlik edecek; ilk yıl bütçesi 8 milyon euro ile sınırlı olacak" dedi. Szijjarto, ABD ile Britanya'nın misyon sırasında AB ülkeleriyle yakın işbirliği yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

HUSİLERE YÖNELİK HİÇBİR EYLEME KATILMAMA VAADİ TUTULABİLİR Mİ?

Borrell ocak ayındaki açıklamasında AB'nin Kızıldeniz'de İsrail'in ticari çıkarlarını koruyacağını, ancak Yemen'e yönelik saldırılarda yer almayacağını vurgulamıştı: "Amaç bu: Gemilerin korunması. Gemilere yönelik saldırıların durdurulması. Husilere yönelik hiçbir eyleme katılmamak. Sadece Husilerin saldırılarını engellemek." (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar