ABD, Alaska üzerinde uçan 'tanımlanamayan cismi' düşürdü
Artı Gerçek - ABD'nin hava sahası içinde Çin'e ait bir "casus balonu"nu düşürdüğünü açıklamasının ardından yine ABD eyaleti Alaska üzerinde uçan bir "tanımlanamayan cismin" ordu tarafından vurularak düşürüldüi
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın cuma günü Alaska üzerinde yüksek irtifada uçan tanımlanamayan cismin savaş uçaklarıyla vurulup düşürülmesi emrini verdiğini duyurdu.
Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby insansız hava aracının "küçük bir otomobil büyüklüğünde" olduğunu ve sivil havacılığa tehdit oluşturduğunu söyledi. Kirby cismin menşei ya da amacının bilinmediğini de ekledi.
'KİME AİT OLDUĞUNU BİLMİYORUZ'
Kirby Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada bir F22 savaş uçağından yollanan füzeyle vurulan cismin enkazının geçen cumartesi Güney Karolayna kıyılarına düşen balonun enkazından çok daha küçük olduğunu belirtti ve cismin düşürüldüğü sırada Beaufort Denizi üzerinde olduğunu ve yaklaşık 64 km hızla Kuzey Kutbu'na doğru ilerlediğini söyledi.
Kirby "Cismin kime ait olduğunu, bir devlete mi yoksa bir şirkete mi ait olduğunu bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. Hava cisminin ilk kez perşembe günü fark edildiği de açıklandı.
ABC News'e göre, nesnenin itici gücü yok gibi gözüküyordu. Ağın küresel ilişkiler baş muhabiri Martha Raddatz, adı açıklanmayan bir ABD yetkilisine atıfta bulunarak, "silindirik ve gümüşi gri" olduğunu ve "havada süzülüyor gibi göründüğünü" duyurdu.
ABD ALTI ÇİNLİ ŞİRKETİ KARA LİSTEYE ALDI
ABD yönetimi, ABD hava sahasında tespit edilen ve 4 Şubat'ta ABD ordusunca düşürülen "casus balon" hadisesinin ardından Pekin yönetiminin gözetleme balonu programını destekledikleri gerekçesiyle 6 Çinli şirketi ihracat kara listesine ekledi. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6 şirketin ABD'nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiğinin belirlendiği bildirildi. Açıklamada, bu şirketlerin Çin'in askeri modernizasyon çabalarını, özellikle Halk Kurtuluş Ordusu'nun hava gemileri ve balonları içeren havacılık programlarını desteklediği aktarıldı.
Kara listeye eklenen şirketlerin Pekin Nanjiang Havacılık ve Uzay Teknolojisi, Çin Elektronik Teknoloji Grubu Şirketi 48. Araştırma Enstitüsü, Dongguan Lingkong Uzaktan Algılama Teknolojisi, Eagles Men Havacılık Bilim ve Teknoloji Grubu, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Havacılık Teknolojisi ile Shanxi Eagles Men Havacılık Bilim ve Teknoloji Grubu olduğu da açıklandı.
Böylece ihracat kara listesine alınan şirketler için belirlenen ürünlerin ihracatında, yeniden ihracatında veya transferinde özel lisans gereklilikleri aranacak.
'CASUS BALON" KRİZİ
ABD Savunma Bakanlığı, 3 Şubat'ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığı ve Montana eyaletinde aralarında nükleer başlık ve uzun menzilli füze depolarının olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğinin tespit edildiğini bildirmişti. Çin, balonun ülkeye ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, kontrol kabiliyeti sınırlı olduğundan rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini ileri sürmüştü. Çin'in açıklaması Washington'ı tatmin etmemiş, balon, 4 Şubat'ta, Başkan Joe Biden'ın emriyle, Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında, ABD kara sularında Amerikan ordusuna ait savaş uçağı tarafından vurularak düşürülmüştü.
Pekin yönetimi, "sivil insansız hava aracına güç kullanarak müdahale ettiği" gerekçesiyle ABD'yi protesto etmişti. ABD hava sahasında balon tespit edilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Pekin ziyaretini ertelemişti. (DIŞ HABERLER)
ABD ordusu 'casus balon'u düşürdü
Pentagon: Latin Amerika üzerinde 'ikinci Çin casus balonu' görüldü
Blinken 'casus balon' krizinden sonra Çin ziyaretini erteledi
Çin'den 'casus balon' açıklaması: Sivil nitelikli, rotasından saptı
Pentagon: ABD üzerinde Çin'e ait istihbarat balonu tespit ettik