ABD, Avustralya'ya Tomahawk füzesi satışını onayladı: Nükleer denizaltılardan fırlatılabilecek
Artı Gerçek - Dünyanın en büyük ekonomisine ve askeri gücüne sahip ABD, bu unvanını koruyabilmek için Çin'i çevreleme politikasına devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, "Avustralya'ya 220 adede kadar Tomahawk füzesi satışının onaylandığını" açıkladı. Yazılı açıklamada, "Avustralya'nın Batı Pasifik'teki en önemli müttefiklerden biri olduğu" ve füze satışına ilişkin anlaşmanın "ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyeceği" vurgulandı.
NÜKLEER DENİZALTILARDAN ATEŞLENEBİLECEK
Açıklamada, "Tomahawk füzelerinin AUKUS anlaşması kapsamında Avustralya ordusunun envanterine girmesi planlanan Virginia sınıfı denizaltılardan ateşlenebileceğinin" de altı çizildi. Pentagon'dan yapılan açıklamada ise Tomahawk seyir füzelerinin satışının bölgedeki askeri dengeleri değiştirmeyeceği öne sürüldü. ABD Savunma Bakanlığı, "Uzun menzilli seyir füzelerine sahip Avustralya'nın, ABD ordusunun küresel ölçekte barış ve ekonomik istikrarı sağlamak için yürüttüğü çalışmalara uyumunu artıracaktır" dendi. Yaklaşık 900 milyon dolar (yaklaşık 17 milyar Türk Lirası) değerindeki füze alım anlaşmasının Arizona merkezli ABD firması 'Raytheon' ile imzalanması bekleniyor.
AVUSTRALYA SAVUNMA BAKANI: EN İYİ ASKERİ KAPASİTEYİ HEDEFLİYORUZ
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles satışın onaylanmasının ardından, "ABD ile yakın çalıştıklarını ve uzun menzilli saldırı füzelerine sahip olmanın ülkesinin askeri kapasitesi için önemli olduğunu" söyledi. Avustralya Savunma Sanayi Bakanı Pat Conroy ise ABC'ye verdiği röportajda, Avustralya ordusunun Avustralya ana karasından mümkün olan en uzak mesafede rakiplerle mücadele etme yeterliliğini geliştirerek, "en iyi kapasiteyi" hedeflediğini söyledi.
MUHALEFET AUKUS'U MALİYETİ NEDENİYLE ELEŞTİRİYOR
Ülkede 1991-1996 arasında görev yapan eski Başbakan Paul Keating, AUKUS'u, "Birinci Dünya Savaşı'ndaki zorunlu askerlik kararından bu yana bir İşçi Partisi hükümetince verilen en kötü uluslararası karar" diye nitelemişti. Avustralyalı yetkililer nükleer denizaltı projesinin 30 yıllık süre zarfında 178 ila 245 milyar dolar (yaklaşık 3 ila 5 trilyon Türk Lirası) maliyetinin olacağını açıklamıştı.
AUKUS ANLAŞMASI ÇİN'İN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamış bu hafta da üç ülkenin lideri ABD'de anlaşmanın ayrıntılarını birlikte poz vererek duyurmuştu. Anlaşma, Avustralya'yı "nükleer güce ulaşmadan önce nükleer denizaltılara sahip ilk ülke" konumuna getirmesi nedeniyle gelecekte bölgedeki gerilimi artırabileceği yönünde endişelere yol açıyor. Adını üç ülkenin isimlerinin İngilizce'deki kısaltmasından alan "AUKUS" anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde, en az sekiz nükleer denizaltı inşa edilmesi planlanıyor. Ayrıca Avustralya ABD'den beş adede kadar nükleer enerji ile çalışan denizaltı satın alacak.
Çin Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin "ABD, İngiltere ve Avustralya'dan yapılan son ortak açıklama, üç ülkenin kendi jeopolitik çıkarları uğruna uluslararası toplumların endişelerini tamamen hiçe saydığını ve her geçen gün hata ve tehlike yolunda daha da derinlere yürüdüğünü gösteriyor" demişti. Üç Batı ülkesini bir silah yarışını kışkırtmakla suçlayan ve anlaşmayı "tipik bir Soğuk Savaş zihniyeti vakası " diye niteleyen Wang, denizaltı satışının "ciddi bir nükleer yayılma riski oluşturduğunu ve Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın amaç ve hedeflerini ihlal ettiğini" de söylemişti. (DIŞ HABERLER)
Hint-Pasifik Dörtlüsü: 'Rusya'nın nükleer silah tehdidi kabul edilemez'
Filipinler, 'Çin endişesi' nedeniyle ABD'ye dört askeri üssünü daha açtı