Pasifist Japonya'dan tarihi silahlanma adımı

Ukrayna'daki savaş ve Asya Pasfik'te devam eden gerilimler sebebiyle Japonya, beş yıl içinde savunma harcamalarına ek 320 milyar dolar ayıracak. Böylelikle, Japonya dünyanın en çok savunma harcaması yapan üçüncü ülkesi haline gelecek.

Pasifist Japonya'dan tarihi silahlanma adımı

Artı Gerçek - Japonya, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle tetiklenen savaş endişeleri ve Asya Pasifik'te süren askeri gerilimler sebebiyle silahlanmaya gidiyor.

Hükümet, Çin'i vurma kapasitesine sahip uzun menzilli füzeleri askeri envanterine katmak için 320 milyar dolarlık (Yaklaşık 6 trilyon Türk Lirası) ek bütçe üzerinde çalışmalara başladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ASKERİ BÜTÇESİ OLACAK

Böylelikle, ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip üçüncü ülke haline gelecek Japonya'da, kamuoyu yoklamaları da halkın bu artışı desteklediğini gösteriyor.

Bazı araştırmalar savunma bütçesinin artırılması konusunda seçmen desteğinin yüzde 70'lere kadar çıktığını öne sürüyor.

'ÇİN BÜYÜK BİR SORUN'

Ülkenin son Ulusal Güvenlik Belgesi'nde "Çin'in, Japonya'nın bugüne dek karşılaştığı en büyük stratejik sorun olduğuna" dikkat çekilirken, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 'uluslararası sorunların çözümünde güç kullanılmaması' ilkesini ihlal etmesinin uluslararası düzeni temelden sarstığı" vurgulandı.

Başbakan Fumio Kişida'nın kabinesinde ise Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesinin önünü açabileceği endişesi hakim.

Zira olası bir Tayvan işgalinin, yarı-iletken ticareti ve Orta Doğu'dan petrol tedariki için hayati önemde olan deniz yollarının güvenliğini tehlikeye atacağı düşünülüyor.

ABD İLE İŞBİRLİĞİNİN ARTIRILMASI DA PLANLANIYOR

Beş yıllık silahlanma programında, yedek parça ve mühimmat stoklarının güçlendirilmesi, lojistik tahkimat yapılması, siber savaş kapasitesinin artırılması ve tehditlerin bertaraf edilmesi için başta ABD olmak üzere dost ülkelerle işbirliğinin güçlendirilmesi gibi hedeflere yer verildi.

Kişida'nın silahlanma programının savunma harcamalarını iki katına çıkararak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'si düzeyine çekmesi bekleniyor. 1976'dan beri bu oran yüzde bir düzeyindeydi.

Plan, Savunma Bakanlığı'nın da toplam kamu harcamalarından aldığı payı yüzde 10'a çıkaracak. Hükümetin borçlanarak mı yoksa vergileri artırarak mı planı uygulamaya koyacağı henüz netleşmiş değil.

Resmi Kyodo ajansı, savunma politikaları güncellemesiyle Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında 77 yıl boyunca izlediği "savaşı terk" politikasından vazgeçerek yeni bir döneme adım attığı yorumu yaptı.

Muhalifler ise 1947 Anayasasının 9. maddesindeki Japonya'nın "savaşı reddedeceğini" beyan eden ilgili fıkrasının yeniden yorumlanması gerekebileceğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)