ABD Suriye'ye saldırdı, peki şimdi ne olacak?

ABD'nin müttefik güçleri ile Suriye'yi bombalamasının yankıları sürerken gözler bundan sonra olacaklara çevrildi.

ABD Suriye'ye saldırdı, peki şimdi ne olacak?

ARTI GERÇEK- Geçtiğimiz hafta Suriye’nin Doğu Guta bölgesindeki Duma şehrine rejim güçlerinin gerçekleştirdiği saldırıda 'kimyasal gaz' kullanıldığı iddiası 'bölgeden çekileceğiz' açıklamasıyla gündemde olan ABD’yi Suriye’de hem Rusya hem de rejim güçleriyle bir kez daha savaşın eşiğine getirdi.

Bir hafta boyunca dünyanın nefesini tutarak izlediği gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sabaha karşı Amerikan ordusuna Suriye'deki kimyasal silah tesislerini vurması için emir verdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye'de birden fazla hedefin vurulduğunu doğruladı. Rusya ve Suriye saldırıyı en sert şekilde kınayıp olası sonuçlarına dikkat çekerken, gözler bundan sonra olacaklara çevrildi.

'ABD SURİYE'DE KALIYOR MU GİDİYOR MU?'

ABD'nin Suriye'ye saldırması Amerika medyasında geniş yer bulurken‚ operasyonun devamının gelip gelmeyeceği ve bölgesel dengeler üzerine olası etkisi merak konusu. ABD’nin Suriye’ye saldırısını CNN International'a değerlendiren Peter Bergen 'Saldırı oldu, peki ya bundan sonrası‘ başlıklı analizinde dikkat çekici sorular soruyor. "Amerika merkezli saldırı pek çok soruyu da beraberinde getirdi" diyen Bergen, en önemli sorunun ise ABD’nin Suriye’ye yönelik nasıl bir politikası olduğuna dikkat çekiyor. Trump’ın bundan yaklaşık 2 hafta önceki‚ "Suriye’den yakın zamanda çıkıyoruz, artık biraz da başkaları düşünsün" açıklamasına göndermede bulunan Bergen, şimdi ise Amerika’nın öncülüğündeki Batılı güçlerin Suriye’nin başkenti Şam’a yakın pek çok yeri bombalanmasının kafalardaki karışıklığı daha da artırdığını belirtiyor.

İLGİLİ HABER: TRUMP SALDIRI EMRİNİ VERDİ: ÜÇ ÜLKE SURİYE'Yİ VURDU

"ABD, Suriye’de yeniden 'Esad gitmeli' denilen Barak Obama dönemindeki ve savaşın başındaki stratejiye geri mi döndü?' Ya da sadece kırmızı çizgi olan kimyasal silah kullanılması durumunda saldırı yapılır, başka bir şey olmaz durumu mu yaşanıyor?" diye soran Bergen, uzun zamandır Suriye'ye yönelik bir stratejisi olmadığı gerekçesiyle eleştirilen Trump yönetiminin bu saldırı ile neyi hedeflediğine açıklık getirmeye çalışıyor.

'SORULARA NET BİR CEVAP MÜMKÜN DEĞİL'

"Bu sorulara tam ve net bir cevap vermenin zorluğuna" dikkat çeken editör, "Peki Suriye’de rejim güçlerini bombalayarak cezalandırma hedefi güden Trump yönetiminin Suriye’de yedi yıldır her türlü zorluğu yaşamak zorunda olan sivil halkı korumaya yönelik bir politkası var mı?" diye soruyor. Bergen, yedi yıldır devam eden savaşta yarım milyondan fazla Suriyeli'nin hayatını kaybettiğini hatırlatıyor.

Bergen, "Kimyasal silahlar ile hayatlarını kaybedenler bu rakamın çok az bir kısmını oluşturuyor. Peki bu saldırı 'güvenli bölge' için mi yapıldı? Peki bu güvenli bölge nasıl olacak ve idaresi mümkün mü? 3’üncü olarak Suriye’de kimyasal gaz ile hayatını kaybeden insanlara gösterdiği bu hassasiyeti Trump’ın mültecilere olan tavrında değişiklik olarak mı algılamak gerek? Trump yönetimi bugün hala çoğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeli mültecilerin Amerika'ya girişine engel olurken, bunu nasıl anlamak gerek?" sorularıyla hem saldırının gerekçelerini hem de sonrasındaki olası gelişmelere dikkat çekerken "Saldırının sadece belirsizliği daha da arttıcağı" yorumunda bulunuyor.

ABD Suriye'ye saldırdı, peki şimdi ne olacak? - Resim : 1

trump suriye savaş ABD