ABD'li ve Avrupalı yetkililerden Ukrayna'ya nükleer silah verilmesi önerisi: 'Rusya ile nükleer savaşa hazırlık'
Artı Gerçek - ABD'de görevi 20 Ocak'ta Rusya-Ukrayna Savaşı'nı durdurmayı vaat eden Donald Trump'a devredecek Joe Biden'ın giderayak Ukrayna'nın uzun menzilli ATACMS füzeleriyle Rusya'nın resmi topraklarının içlerini vurmasına izin vermesi, ardından Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın istila ettiği Rusya'nın sınır bölgesi Kursk'ta ATACMS kullanıldığını teyit etmesiyle tırmanan gerginliğe tuz biber ekildi.
'RUSYA'YA KARŞI CAYDIRICILIK İÇİN GÜVENLİK GARANTİSİ OLARAK'
Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer doktrini değiştirip Ukrayna'nın Dnipro şehrine nükleer kapasiteli hipersonik füze Oreşnik'le saldırması nükleer savaş korkusunu diriltirken, karşı taraf el yükseltti. New York Times (NYT) gazetesi, bir dizi ABD'li ve Avrupalı yetkilinin 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası Ukrayna'dan alınan nükleer silahların "caydırıcı güvenlik garantisi olarak geri verilmesi" için lobi yaptığını aktardı. Bu yoklama, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Trump'la görüşmesinde "Ukrayna ya nükleer silahlara sahip olmalı ya da NATO gibi bir ittifakın parçası olmalı" demesinden sonra geldi.
Sovyet Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna topraklarındaki askeri bölgelere konuşlandırılmış Sovyet üretimi 1700 nükleer savaş başlığı, 1994'te Budapeşte Memorandumu uyarınca güvenlik garantileri karşılığı Ukrayna'dan Rusya'ya taşınmıştı.
Rusya Devlet Başkanlığı da yapmış Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD'li politikacılar ve gazetecilerin Kiev'e nükleer silah sağlamanın sonuçlarını ciddi şekilde tartışmalarından duyduğu hayreti dile getirdi.
MEDVEDEV: EN BÜYÜK NÜKLEER GÜÇLE SAVAŞAN ÜLKEYE NÜKLEER SİLAH MI?
"İnsanlığın önemli bir bölümünü yanına alarak bu dünyadan gürültülü şekilde göçmeye karar veren çılgın bunak Biden hakkındaki üzücü şakam, korkutucu bir gerçeğe dönüşüyor gibi görünüyor. Nükleer silahları, en büyük nükleer güçle savaşan bir ülkeye mi transfer edeceksiniz" diyen Medvedev, "en büyük nükleer güçle savaş halinde olan bir ülkeye nükleer silah verme fikri o kadar saçma ki, Biden ve böyle bir adımı düşünen herkes, büyük paranoyak psikoz içinde olmalı" yorumunu yaptı.
Medvedev, nükleer doktrindeki değişikliğe atıfla, "Kiev yönetimine nükleer silah verilmesi tehdidi, Rusya ile nükleer savaşa hazırlık olarak değerlendirilebilir. Rusya'nın Nükleer Caydırıcılık Politikası Belgesi'nin 19. maddesine göre bu tür silahın fiilen teslim edilmesi ülkemize yönelik saldırıyla eşdeğer. Sonuçları aşikar" uyarısında bulundu.
PESKOV: SON DERECE AŞIRILIKÇI VE SORUMSUZ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü basın toplantısında, öneriyi, "gerginliği artırmayı amaçlayan en kışkırtıcı çizgide bile aşırıcılık yapılması" olarak değerlendirdi. "Bu, gerçeği iyi anlayamayan, bu tür açıklamaları yaparken zerre kadar sorumluluk hissetmeyen şahısların sorumsuzca fikir üretmesi" diye çıkışan Peskov, bu tür tekliflerin ismini belirtmeyen şahıslar tarafından yapıldığına dikkati çekti.
ABD'de gitmek üzere olan yönetimin gerginliği artırmaya devam ettiğini, bunun endişe verici olduğunu belirten Peskov, Oreşnik hatırlatması eşliğinde Putin'in açıklamalarının Batı tarafından dikkate alınmasını temenni etti.
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA'NIN ATTIĞI ATACMS'A YANIT HAZIRLIYORUZ
Ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Rus toprağı Kursk'ta Ukrayna'nın kullandığı Amerikan yapımı ATACMS füzelerinin imha edilmiş görüntülerini yayımlayıp "buna yanıt verileceğini" söyledi. Ukrayna ordusunun son 3 günde Kursk bölgesinde kullandığı Batılı uzun menzilli füzelerin çoğunun S-400 ve Pantsir hava savunma sistemleri tarafından imhasına dair açıklamada "Saldırıya uğrayan noktalar incelendi ve Ukrayna ordusunun Amerikan yapımı ATACMS füzelerini kullandığı tespit edildi. Rusya Savunma Bakanlığı, durumu kontrol altında tutuyor ve yanıt verme yönünde hazırlıklar yapıyor" denildi. (Dış Haberler)