ABD'nin Ankara Büyükelçisi: Türkiye Batı'ya sıkı sıkıya bağlı, stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı
Reuters'e konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi, Ankara'nın Rusya'ya sırtını dönüp yüzünü Batı'ya çevirmesinden duydukları memnuniyete dair mesajlar verdi. Gazze anlaşmazlığının önemli olmadığını ima eden elçiye göre ikili ekonomik ilişkilerin kilidi açıldı.
Artı Gerçek - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası basınla sohbetinde Moskova'nın Ankara'nın son dönem politikalarından duyduğu rahatsızlığı ortaya koyması sonrası, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'nin Batı'ya sağlam şekilde demirli kalmayı sürdürdüğünü söyledi. Reuters'e konuşan Flake, tarafların İsrail'in Gazze Savaşı konusundaki anlaşmazlığına rağmen Türkiye'nin ABD ile ortaklığının hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu belirtti.
'TİCARET VE YATIRIMDA KALICI İVME İÇİN ZEMİN HAZIRLADI'
Sonbaharda Ankara'daki görevinden ayrılmaya hazırlanan ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin Finlandiya'nın ardından İsveç'in de NATO üyeliğini onaylaması, ardından ABD'den F-16 satın alma anlaşmasına varmasının, bu yıl Batı'ya yöneldiğinin işaretini vererek ticaret ve yatırımda kalıcı ivme için zemin hazırladığını dile getirdi.
Elçi, Ankara'daki evinde verdiği röportajda, "Stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve iyi bir yerdeyiz" vurgusunu yaptı.
'UKRAYNA SAVAŞI, TÜRKİYE'NİN NATO'YA BAĞLILIĞINI ÖNE ÇIKARDI'
Reuters, Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın eski Cumhuriyetçi Partili Senatör Flake'i 2022'nin başlarında Ankara'ya atamasından 6 hafta sonra Rusya'nın Ukrayna'ya girmesiyle büyükelçinin görev süresine bu krizin etkilerinin damga vurduğunu belirtti.
Washington'ın Ankara'ya ABD'nin Rusya yaptırımlarından kaçınmaya karşı her türlü önlemi alması ve NATO'nun genişlemesini desteklemesi için baskı yaptığını aktaran Reuters, ikincisinin, Türkiye'nin 20 aylık gecikmenin ardından İsveç'in üyeliğini kabul etmesiyle ocak ayında çözüme kavuştuğunu belirtti.
Flake de Türkiye'nin Rusya ile güçlü ekonomik, ticari ve enerji bağlarına rağmen, Ukrayna'daki savaşın NATO ve Batı'ya olan bağlılığını öne çıkardığını söyledi.
'TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA DESTEK PERFORMANSI MÜKEMMEL'
Türkiye'nin "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekte mükemmel bir performans sergilediğini" belirten ABD Büyükelçisi, "Karadeniz'e geçiş yapan Rus savaş gemilerinin durdurulmasına ve Kiev'e insansız hava araçları tedarik edilmesine" dikkat çekti.
ABD Kongresi'nde hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Partililerin Türkiye'ye yönelik duyarlılığın bu yıl olumluya döndüğü ve bu durumun kasım ayındaki başkanlık seçim sonuçlarından bağımsız olarak devam edeceği mesajını veren Flake, Türkiye için "Batı'ya sıkı sıkıya bağlılar" vurgusunu yaptı.
GÖRÜŞ AYRILIKLARINA GAZZE DE EKLENDİ
Reuters, "Son yıllarda ABD-Türkiye ilişkilerindeki ana gerilim, ABD'nin Türkiye'nin terörist olarak kabul ettiği Suriyeli Kürtlerle ittifakı ve Türkiye'nin ABD'nin yaptırımlarına ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasına yol açan şekilde Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması" değerlendirmesini yaptı. Son görüş ayrılığının Gazze savaşıyla ilgili olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın savaş suçu diye nitelediği İsrail'in eylemlerini ve ABD'nin Hamas'a karşı İsrail'e verdiği desteği eleştirdiğini ekledi.
'ERDOĞAN'IN HAMAS'A DESTEĞİ YÜZÜNDEN BEYAZ SARAY ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ'
Nitekim ABD Büyükelçisi, Erdoğan'ın geçen ay Beyaz Saray'da Biden'la yapması planlanan görüşmenin program sorunları nedeniyle iptal edildiğini, ancak bunun aynı zamanda Gazze'deki durumun "zorlu siyasi fon" oluşturduğu döneme denk geldiğini söyledi.
'ANKARA AYNI ZAMANDA HAMAS'LA LÜZUMLU İLETİŞİM KANALI'
Flake "Elbette Gazze'deki durumla ilgili görüş ayrılıkları olacak, bu zor bir durum" dedi. Ancak Ankara'nın Hamas'ın siyasi liderleriyle yakın bağlarının, çatışma sırasında ve ateşkes görüşmelerinde değerli bir kanal sağladığını ve Washington'ın bazen Ankara'dan onlara mesajlar iletmesini istediğini" aktardı.
GÖRÜŞME TEMMUZDAKİ NATO ZİRVESİNE KALDI
ABD Büyükelçisi, gelecek ay Washington'da yapılacak NATO liderleri zirvesinin, her iki tarafın da istekli olduğu göz önüne alındığında, Biden-Erdoğan görüşmesi için bir fırsat sunduğunu belirtti.
'DOĞRUDAN YATIRIMLARIN KİLİDİ AÇILDI'
Türkiye'de geçirdiği 2.5 yıl boyunca ABD Kongresi'nin bazı üyelerinin Türkiye'nin Batı'ya bağlılığı ve Erdoğan'ın insan hakları siciline dair endişelerini aşmak için Kongre'yle eski bağlarını kullanan Flake, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının hemen ardından F-16 jetleriyle modernizasyon kitlerinin Türkiye'ye satışının, taraflar arasında güvenin arttığını gösterdiğini, imalat ve diğer doğrudan yatırımlarda işbirliğinin "kilidini açmaya" yardımcı olduğunu söyledi.
'TÜRKİYE'NİN BRICS'E KATILMAYACAĞINI UMUYORUM'
ABD Büyükelçisi'nin yorumları, 4 Haziran'da Çin'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve yeni üyelerden ve dolarsızlaşmaya odaklanan BRICS'e Türkiye'nin üyeliğini gündeme getirmesi sonrası geldi.
Önceki gün ve dün Rusya'daki BRICS+ toplantısına katılan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edildi. Devlet medyasına göre Fidan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin "gerçekten olağanüstü iyi gittiğini" söyledi. Putin de temmuz ayında Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılacak Erdoğan'la orada buluşmayı umduğunu dile getirdi.
Flake ise Türkiye'nin BRICS'e katılmayacağını umduğunu, ancak böyle bir hamlenin Batı ile uyumunu değiştirmeyeceğini vurguladı.
'RUSYA'DA GELECEK YOK, ENERJİYİ ABD'DEN ALABİLİRLER'
"Sanırım Rusya ekonomisinin savaş ekonomisine dönüştüğünün farkına vardılar. Özellikle Batı'nın uyguladığı yaptırımlar göz önüne alındığında, orada pek bir gelecek yok" iddiasında bulunan ABD Büyükelçisi, Washington'ın, Rusya'ya enerji bağımlılığını hafifletmesi için Ankara ile birlikte çalıştığını sözlerine ekledi. (Reuters, Dış Haberler)