Afrika Birliği, Çin ilacı için eşek katliamına son verdi: 55 ülkede post ticareti yasaklandı
Artı Gerçek - Geleneksel Çin tıbbında Ejiao adlı ilacın üretilmesi için yüz binlerce eşeğin katledilmesine sahne olan Afrika'da hayvan hakları açısından kritik bir karar alındı. Afrika Birliği'ne üye 55 ülke, eşek postu ticaretini kıta çapında yasakladı. Etiyopya'da düzenlenen Afrika Birliği zirvesinin kapanışında, üye ülkeler tarafından eşek postu ticaretinin 55 ülkede yasadışı sayılması kararı onaylandı.
Eşek postuna yönelik talep, Ejiao'nun son yıllarda yeniden popüler hale gelmesiyle artmıştı. Hiçbir bilimsel kanıt olmaksızın yaşlanma karşıtı özellikleri ve başka faydaları olduğuna inanılan ilaç nedeniyle Çin'de eşek katliamları yapılmıştı. Çinli şirketle, ülkede üretim için yeterli eşek bulamayınca da gözlerini başta Afrika ve Güney Amerika olmak üzere başka ülkelere dikmişti.
YILDA 5.9 MİLYON EŞEK ÖLDÜRÜLÜYOR
Afrika Birliği zirvesi öncesinde yılda 5.9 milyon eşeğin postları için öldürüldüğüne dikkat çeken İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Donkey Sanctuary (Eşek Sığınağı), Afrikalı liderlere yasak çağrısı yapmıştı. Kuruluş, hayvansal kolajenin hayvanları öldürmeden laboratuvar ortamında üretilebileceğine dikkat çekmiş, post ticareti nedeniyle dünya çapındaki eşek popülasyonunun azaldığını vurgulamıştı.
'HÜKÜMETLERİMİZ BAŞTA FIRSAT OLARAK GÖRDÜ'
Kuruluşun Kenya'daki şubesinden Dr. Solomon Onyango, yasak kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Onyango, "Hükümetlerimiz bunu ilk başta bir fırsat olarak gördü ve Afrika'da çok sayıda yasal mezbaha açıldı. Fakat 2016-2019 arasında Kenya'da eşeklerimizin yaklaşık yarısı bu ticaret için öldürüldü" dedi. Onyango, yasak sayesinde hem eşeklerin, hem de geçimleri için onlara muhtaç olan milyonlarca kişinin korunacağını söyledi.
ETİYOPYA'DA TEK BİR EŞEK SAHİBİ OLMAK YOKSULLUKTAN KURTARABİLİYOR
Uzmanlar, dünyadaki tahmini 53 milyon eşeğin yaklaşık üçte ikisinin Afrika'da yaşadığını belirtiyor. Eşekler, kıtadaki en yoksul kırsal topluluklar tarafından hem ulaşım, hem de su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçları taşımak için kullanılıyor. Etiyopya'daki eşeklerin ekonomik değerine dair bir araştırmaya göre, tek bir eşek sahibi olmak yoksulluk ile mütevazı bir geçim kaynağı arasındaki farkı belirleyebiliyor.
'MÜTHİŞ BİR AN'
Hayvanların refahı için çalışan yardım kuruluşu The Brooke'un Doğu Afrika bölge müdürü Raphael Kinoti de, Afrika Birliği'nin yasak kararının "Afrika'da çok uzun zamandır eşeklerden yararlanan topluluklar için müthiş bir an olduğunu" söyledi. "Eşeklerin postları için katledilmeleri Afrika'da geçim kaynaklarını aşındırdı, kıtanın kültürünü, biyolojik çeşitliliğini ve kimliğini yok etti" diyen Kinoti, "Tüm Afrika Birliği üyelerini herkesin iyiliği için bu kararı uygulamaya çağırıyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Yılda 5.9 milyon eşek, derileri yüzünden katlediliyor: 'Laboratuvar ortamında üretilebilir'