Almanya'da eski Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi Daniela Klette'nin yakalanmasına dair neler biliniyor?

Almanya'da eski Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyesi Daniela Klette'nin yakalanmasına dair neler biliniyor?
Köpek gezdiricisi, capoeira dansçısı, Kreuzberg'de Türkiyeli göçmenlerin yazışmalarına yardım eden sessiz komşu... Ve, Almanya'nın en çok aranan kadını... İşte, Kızıl Ordu Fraksiyonu üyesi Klette'nin 30 yıl sonra Berlin'de yakalanmasına dair bilinenler...

Artı Gerçek - Almanya'da kurucu üyeleri Andreas Baader ve Ulrike Meinhof'a atıfla "Baader-Meinhof Çetesi" olarak da bilinen solcu Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun (RAF) üçüncü nesil üyelerinden Daniela Marie Luise Klette'nin, geçen pazartesi Berlin'de yakalanması öncesinde polisi 30 yıldan uzun süre nasıl atlattığı merak ediliyor. Klette'nin Berlin'in Kreuzberg mahallesinde, bir zamanlar Berlin Duvarı'nın böldüğü Sebastian Caddesi'nde (Sebastianstraße) yaşadığı apartmandaki komşuları ve mahalleliler onu, köpeğini gezdirmeyi seven, Türkiye göçmenlerine hükümetle yazışmalarında yardım eden sessiz ve nazik bir isim olarak hatırlıyor.

'MALAİKA'NIN GÜLERYÜZLÜ SAHİBİ'

The Guardian'ın derlemesine göre, RAF'ın hayattaki tek kadın üyesi olan 65 yaşındaki Klette, bölgede köpeğinin adına atfen "Malaika'nın sahibi" olarak tanınıyordu. Mahallelilerden Anna Spiering, Klette'yi cana yakın bir köpek gezdiricisi olarak hatırladığını anlattı. Spiering, kendisi de köpeğini gezdirirken her karşılaştıklarında gülümseyerek selamlaştıklarını söyledi. Malaika'nın bir başka köpeği ısırdığı bir olayda ise Klette'nin iletişim bilgilerini paylaşmayı reddettiğini söyleyen Spiering, "O zaman tuhaf görünen bu olay, şimdi gerçekte kim olduğunu ve kimliğini gizli tutmaya çalıştığını bilince çok mantıklı geliyor" dedi.

'ZİLE ADINI HİÇ YAZMADI'

1950'lerde yapılan toplu konut binasında, Klette’nin üst katındaki dairede yaşayan emekli metal işçisi Lutz Nietet ise eski RAF üyesinin komşularla fazla temas kurmadığını söyledi. Nietet, Klette'nin binaya 2007 civarında taşındığına inandığını anlattı. Buna göre iki komşu bir keresinde, Nietet'in dairesindeki paslı borular yüzünden alt kata su akması nedeniyle anlaşmazlık yaşadı. Bunun dışında ise Klette çoğunlukla kendi halindeydi. Klette'nin geçmişte bir erkek arkadaşı olduğunu hatırladığını ve ismini zile niçin hiçbir zaman yazmadığını merak ettiğini söyleyen Nietet, "Burada 1974'ten beri yaşıyorum, insanların ona gelip gittiğini gördüm ve sık sık kendime, onun gerçekte kim olduğunu sordum" dedi.

'KOMŞUMDU, İYİ ANLAŞIYORDUK'

Binanın altıncı katında yaşayan 88 yaşındaki Christa Missok ise Klette ile yaklaşık 12 sene önce tanıştıklarını anlattı: "Polise de anlattığım gibi o benim komşumdu ve iyi anlaşıyorduk. Onun kim olduğunu asla tahayyül edemezdim."

Klette'nin son aylarda aniden yaşlandığına inandığını da anlatan Missok, "Bir keresinde borular patlamıştı, beni dairesine davet etmişti. Pek bir eşya yoktu, bakımsızdı ve dağınıktı. Fazla bir şeyi olmadığını bildiğim için ona bir ceket vermeyi teklif ettim ama bunu kabul etmedi" dedi.

ALMANCA DERSİ VERİYOR, GÖÇMENLERE YARDIM EDİYORDU

Başka komşuları ise Klette'nin mahalledeki çocuklara matematik ve Almanca dersi verdiğini, bazılarından ücret almadığını söyledi. Buna göre Klette, Kreuzberg'de Türkiye vatandaşlarının yetkilerle yazışmalarına da yardım ediyordu. Bir komşu, Klette'nin bir Noel'de kendisine bisküvi pişirdiğini de anlattı.

CAPOIERA GRUBUYLA BREZİLYA'YA GİDİP DÖNDÜ

Alman basınına göre Klette bir yandan da, bölgedeki Brezilya kültür merkeziyle içli dışlıydı. Burada, Brezilya'daki Afrikalı kölelerin kendilerini savunmak için geliştirdikleri dansla gizlenen dövüş tekniği capoeira ile ilgileniyordu. Claudia Ivone ismine kayıtlı sahte İtalyan pasaportunu kullanarak capoeira grubuyla birlikte Brezilya'ya da gidip gelmişti. Grubun üyeleri de onu nazik ve mesafeli bir kişilik olarak hatırladıklarını söyledi.

YAPAY ZEKA MI YAKALATTI?

Klette'nin yakalanmasının arka planında da, Berlin'de her yıl düzenlenen bir kültür festivalinde capoeira grubuyla birlikte başında beyaz bir bandana ile konfeti atarken gülerek verdiği bir fotoğraf karesinin bulunduğu düşünülüyor. Alman basınına göre, araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat'in yapay zeka görsel arama motoru PimEyes'a Klette'nin 1990'larda çekilen bir fotoğrafını yükleyip bugünkü halini aramasını istemesi sonrası, "capoeira seven Claudia Ivone" ismine ulaşıldı. Polis ise Klette'nin bu sayede bulunduğu iddiasını teyit etmedi.

NE OLMUŞTU?

İlk olarak 1960'ların sonunda Vietnam savaşını protesto etmek için kapitalizm karşıtı bir örgüt olarak kurulan ve diğer ülkelerdeki solcu örgütlerle bağlantıları bulunan RAF en faal olduğu dönemde Batı Almanya’daki seçkin sınıfa ve “Amerikan emperyalizmi”ne savaş açmış ve bankacıları, iş adamlarını, yargıçları ve Amerikan askeri personelini hedef alan saldırılar düzenlemişti. Klette'nin Bonn'daki Amerikan Büyükelçiliği'nde 1991'de düzenlenen silahlı saldırı ile Weiterstadt'daki bir cezaevinin 1993'te bombalanması dahil, en az 10 silahlı saldırı ve soygundan sorumlu tutuluyor.

RAF, 1998 yılında dağılmıştı. Üçüncü nesil üyeleri olan Klette ile Burkhard Garweg ve Ernst-Volker Staub ise yakalanmamak için yeraltına inmişti. Üçlünün bu tarihten sonra soygunlar gerçekleştirdiği, 1990-2016 arasında para nakil araçları, bankalar ve süpermarketleri hedef aldıkları 2 milyon euroluk en az 10 silahlı soygun gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Bugün 55 yaşında olan Burkhard Garweg ve 69 yaşındaki Ernst-Volker Staub'un nerede olduğu ise bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar