Fransa'nın kaderine terk ettiği denizaşırı toprağı Mayotte'te Chido Kasırgası'nın ardından on binlerce ölüden korkuluyor
Artı Gerçek - Fransa'nın Hint Okyanusu'ndaki kolonisi Mayotte'i vuran Chido Kasırgası'nda yüzlerce, hatta binlerce kişinin öldüğünden korkulduğu haberlerinin gelmesinin ardından on binlerce kişinin ölmüş olabileceği ileri sürüldü.
90 YILDAN UZUN SÜREDİR GÖRÜLEN EN KÖTÜ KASIRGA
Doğu Afrika'nın açıklarında 860 kilometrekarelik yüzölçümüne, çoğu Müslüman 321 bini aşkın nüfusa sahip küçük bir ada olan Mayotte, Fransa'nın en yoksul denizaşırı toprağı. Fransa Meteoroloji Kurumu, Mayotte'i saatte 220 kilometre hızla kasıp kavuran Chido'yu, "90 yıldan uzun süredir görülen en kötü kasırga" olarak niteledi.
'HASTANEYE ÇOK SAYIDA YARALI GELMEMESİ, KÖTÜYE ALAMET'
Mayotte'in tek büyük hastanesinde diş doktoru olan Naouelle Bouabbas, 14 Aralık'taki Chido Kasırgası'ndan üç gün sonra acil serviste çok sayıda yaralı görülmediğini ve bunun da en kötüsünden korkmalarına yol açtığını söyledi.
Reuters'le görüntülü görüşme yapan Bouabbas, "Kasırgada her şeyin çökmesine rağmen o kadar da çok yaralı görmememiz, tüm bu insanların hala gömülü ve ölü olduğunu düşünmemize neden oluyor" dedi.
'ON BİNLERCE OLMASI BENİ ŞAŞIRTMAZ'
Olası cankaybı sayısı sorulduğunda, Bouabbas, "Binlerce bekliyoruz, on binlerce olması beni şaşırtmaz" yanıtını verdi. İnsanları enkazdan çıkarmak için bir altyapının henüz devreye girmediğini sözlerine ekledi.
Önceki gün Mayotte Valisi François-Xavier Bieuville, cankaybı sayısının yüzlerce olabileceğini hatta 1000'e yaklaşabileceğini söyledi. Dün Fransız radyosuna konuşan başkent Mamoudzou'nun belediye başkanı Ambdilwahedou Soumaila, şimdilik sadece 22 ölümün doğrulandığını aktardı. Kızılhaç ise yaklaşık 100 bin kişinin kayıp olduğunu, bu sayıya kendi 200 gönüllü çalışanının dahil olduğunu duyurdu.
MÜSLÜMAN VE BELGESİZ GÖÇMENLERDEN OLUŞAN BİR NÜFUS
Dörtte üçünden fazlası derme çatma gecekondularda göreceli yoksulluk içinde yaşayan Mayotte nüfusunun yaklaşık üçte biri, çoğunlukla yakındaki Komorlar ve Madagaskar'dan gelmiş belgesiz göçmenlerden oluşuyor.
'İNSANLAR AÇ VE SUSUZ'
Kasırga nedeniyle olası ölüm oranındaki keskin artışın ve hastalıkların yayılmasının gerisinde halkın yaşam koşullarının yattığını belirten Bouabbas, "İnsanlar zaten aç ve susuz. İnsanlar zaten kirli su içiyor. Kendimizi çok yalnız hissediyoruz ve korkuyoruz. En zor kısmın henüz gelmediğini düşünüyoruz" dedi.
Diş doktoru, çalıştığı Mayotte'deki merkezi hastanenin sular altında kaldığını, ekipmanlarının hasar gördüğünü, elektrik ve internetin kesildiğini, diğer tıbbi tesislerin de büyük hasar aldığını anlattı.
'BİR ŞİŞE İÇME SUYU BİLE BULAMIYORUZ'
Fransız medyasına konuşan Mayotte sakinleri, günde bir şişe içme suyu bile bulamadıklarını söyledi.
Felaket öncesinde, aylardır içme suyu sıkıntısının yaşandığı Mayotte'in bazı bölgelerine haftada birkaç kez musluk suyu hizmeti verilebiliyor ve askerler her gün ada sakinlerine şişelerle içme suyu dağıtıyordu. İçme suyunun yüzde 80’ini yağmur sularından sağlayan adada yaz aylarının kurak geçmesiyle büyüyen su sorunun yanısıra şiddet olayları da yaşanmıştı. Yılın başlarında haftalarca süren olaylarda, başkent Mamoudzou'yu barikatlarla kuşatan çeteler ulaşımı engellemişti. (Reuters, AA, Dış Haberler)