Yarım asırdır kaçak Kızıl Tugaylar üyesi, 22 yıl önce sığındığı Arjantin'de yakalandı: İtalya'ya iade edilecek

Yarım asırdır kaçak Kızıl Tugaylar üyesi, 22 yıl önce sığındığı Arjantin'de yakalandı: İtalya'ya iade edilecek
Kızıl Tugaylar'ın 44 yıldır firari bir üyesi, 22 yıl önce sığındığı Arjantin'de neofaşist Milei'nin iktidara gelmesi sonrası İtalya'ya iade edilmek üzere yakalandı. Bertulazzi, İtalya'da adam kaçırmaktan gıyabında 27 yıl hapse mahkum edilmişti.

Artı Gerçek - İtalya'nın 1970 ve 80'lerde komünizmi yaymak için silahlı mücadele yürüten Kızıl Tugaylar'ın 72 yaşındaki üyesi Leonardo Bertulazzi'nin yakalanması talebine Arjantin icabet etti. 44 yıldır firari olan, uzun yıllar önce Arjantin'e iltica eden, ama Arjantin'de Aralık 2023'te aşırı sağcı Javier Milei'nin devlet başkanı koltuğuna oturmasıyla bu statüsünü kaybeden Leonardo Bertulazzi, sonunda başkent Buenos Aires'de polis tarafından yakalandı.

Milei yönetiminin açıklamasında, "Bertulazzi demokratik değerlere ve pek çok kurbanın hayatına zarar veren suçlardan sorumlu" denildi.

MELONİ MUTLU

Bir diğer aşırı sağcı lider olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalya'da "terörizmle" ilgili suçlardan dolayı gıyabında 27 yıl hapis cezasına çarptırılan ve hakkında uluslararası yakalama emri çıkarılan Bertulazzi'ye sonunda kelepçe takılmasını memnuniyetle karşıladı. Meloni, hem Milei yönetimine hem Interpol'e teşekkür etti.

CENOVA'DA ZENGİN ARMATÖR AİLE ÜYESİNİ KAÇIRMIŞTI

Kızıl Tugaylar'ın İtalya'nın Cenova kenti kolunun "Stefano" lakaplı üyesi Bertulazzi, Ocak 1977'de Cenova'da zengin armatör aileden gelen deniz mühendisi Pietro Costa'nın kaçırılması ve dönemin parasıyla 1.5 milyar İtalyan lireti karşılığı bırakılmasına karıştığı için İtalya'da gıyaben mahkum edilmişti.

22 YIL ÖNCE İADE REDDEDİLMİŞTİ

2002'de sahte pasaportla Şili'den Arjantin'e girdiği bildirildikten sonra Buenos Aires polisi tarafından yakalanan, ama birkaç ay sonra serbest bırakılan ve iadesi engellenen Bertulazzi, 2004'te mülteci statüsü elde etmişti. Milei'nin statüyü geri alması sonrası Bertulazzi'nin Arjantin polisi tarafından gözaltına alınması sırasında İtalyan polis ve istihbarat yetkililerinin yanısıra Interpol'ün de hazır bulunduğu belirtildi.

İTALYA'DA GLADİO YILLARI

Kızıl Tugaylar denince, akla ilk gelen Aldo Moro cinayeti olageldi. İtalya'da Hıristiyan Demokratların merkez sol eğilimli liderlerinden, önemli sosyal-ekonomik reformlara imza atmış eski başbakanı Aldo Moro, 1978'de cumhurbaşkanı seçilmesi gündemdeyken mart ayında Kızıl Tugaylar tarafından kaçırıldı. Kızıl Tugaylar, hapisteki üyelerinin serbest bırakılması karşılığı Moro'nun özgürlüğüne kavuşacağını açıkladı. Hükümet, müzakereyi reddetti. Yaklaşık iki ay sonra Moro'nun bir arabanın bagajında ölü bulunması, İtalya'nın siyasi şiddet ve toplumsal huzursuzlukla geçen Kurşun Yılları'nın zirvesini oluşturdu. Cinayetle ilgili pek çok unsur aydınlığa kavuşturulamazken, İtalya'da sola darbe indirip sağ hegemonya kurmak için NATO'nun Gladio Operasyonu düzenlediği ihtimali üzerinde de duruldu. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar