Almanya'da mahkeme burka yasağı girişimini 'haksız' buldu
Hamburg'un sosyal demokrat senatörü Ties Rabe ise karardan sonra, derhal eyalet yasasını değiştirmeye çalışacaklarını söyledi.
Süheyla KAPLAN
ARTI GERÇEK - Almanya'daki bir mahkeme, 16 yaşında bir kız çocuğunun derslerde peçe takmasını yasaklama girişiminde bulunan Hamburglu yetkililerin aleyhinde karar verdi.
Temyiz edilemez nitelikte olan hüküm, Almanya'daki okullarda, giyenin yalnızca gözlerini görünür kılan kıyafetlere izin verilip verilmeyeceği hususunda tartışmalara yol açtı.
Hamburg eğitim yetkilileri 16 yaşındaki çocuğun annesine, kızının okulda peçe takmadığından emin olmasını emretmişti. İdari mahkeme Pazartesi günü bu yasaklama kararına karşıt hüküm verdi.
Mahkeme açıklamasında, eyalet yasalarının şu anda yetkililere böyle bir yasağı uygulama izni vermediğini ifade etti.
Mahkeme, perakende satış eğitimi alan kız çocuğunun "inanç özgürlüğünü koşulsuz koruma hakkı" olduğunu açıklamasına ekledi.
Hamburg'un sosyal demokrat eğitim senatörü Ties Rabe ise karardan sonra, derhal eyalet yasasını değiştirmeye çalışacağını söyledi. Rabe, "Yalnızca öğrencilerin ve öğretmenlerin özgür ve açık bir yüzü varsa okul ve dersler işleyebilir" ifadelerini kullandı.
'BURKA KESİNLİKLE YASAKLANMALI'
23 Şubat'ta Hamburg'da yapılacak eyalet seçimlerinde Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) milletvekili adayı olan ve aynı zamanda Almanya Kürt Toplumu Başkanı olan Ali Ertan Toprak Hamburg'da SPD-Yeşiller koalisyon hükümetini eleştirerek burkanın ve çocuklar için başörtüsünün Almanya'da yasaklanması gerektiğini savundu.
Toprak konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: Siyasal islam adım adım tüm alanları ele geçirmek istiyor. Buna izin verilmemeli. Ne burkanın ne de çocukların örtündüğü başörtünün din özgürlüüü ile alakası var. Kuran bile emretmiyor. İkisi de siyasal islamın siyasi sembolleridir, dini sembolleri degil. Dini sembol diye kabul ettirip burdaki din özgürlügünü suistimal ediyorlar. Ve ne yazik ki özellikle sol partiler buna ön ayak olarak aynı zamanda AfD gibi sağcı partileri güçlendiriyor. Ben yıllardan beri en ön saflarda siyasal islama karşı mücadele etmekteyim. CDU ile bu konuda federal düzeyde yasal girişimimiz olacak. Mart ayında kadınlar ile birlikte Berlin'de büyük bir basın toplantısı düzenleyeceğim. Almanya, Fransa ile aynı konuma düşmemeli. Fransa'da şu an 150 semt ve mahalle islamcıların eline geçmiş durumda.'
Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir ise burkanın demokratik ve feminist bakış açısından büyük bir sorun olduğunu ifade ederek, 'Benim için her şeyden önce kadının özgür iradesi ön planda. Burka, demokratik ve feminist bakış açısından bakıldığında büyük bir sorun teşkil etmektedir' dedi.
BURKA YASAĞIYLA ASIL SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Özdemir açıklamasını şu şekilde devam etti: Fakat acele bir şekilde tepkilere cevap olmak için bir yasağın getirilmesi ne kadar verimli olacak? Çünkü burka yasağıyla asıl sorun çözülmeyecek. Gerçek sorun, Almanya'daki islamcı yapılara SPD ve CDU federal hükümeti tarafindan müdahale edilmemesidir. İstedikleri kadar yasak getirsinler fakat islamcı yapıları tolere ettikleri sürece bu sorun çözülemeyecek. Erdoğan ve çetecilere para aktaran bir hükümetin asıl amacı islamcı çeteleri bitirmek olsaydı, bir burka yasağın arkasında saklanmazdı. Bu yapılara gerçek anlamda darbe vururdu.
İKİ YÜZLÜ POLİTİKA İZLENİYOR
Özdemir, Yeşiller Partisi'nin Hamburg'da seçim sürecinde bulunulduğundan dolayı acil bir yasanın getirilmesini talep ettiklerini ifade ederek "Fakat seçim sürecinden önce böylesi bir yasa söz konusu bile olmadı. Schleswig-Holstein eyaletinde böylesi bir yasaya karşı çıktılar. İki yüzlü bir politika olduğunu düşünüyorum; çünkü islamcı yapılara karşı yeterince müdahale etmeyen bir hükümet partisinden bahsediyoruz. İslamcı yapıların elini kolunu sallaya sallaya para toplamaları ve özellikle Suriye'ye gönderilmesi derhal engellenmeli. Bu yapılara yönelik Hamburg'da artık güvenlik daireleri müdahale etmeli ve bu yapıları dağıtmalı. Ayrıca kadınlara zorla çarşaf giydiren ailelere müdahale edilmeli' diye konuştu.