Almanya'dan gazetecilere sansüre tepki: Twitter bir sorunumuz var!

Almanya'dan gazetecilere sansüre tepki: Twitter bir sorunumuz var!
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Twitter'ın aralarında The New York Times, Washington Post ve CNN muhabirlerinin de bulunduğu gazetecilerin hesaplarını askıya almasına tepki gösterdi. Bakanlık "Basın özgürlüğü isteğe bağlı açılıp kapatılmamalıdır" dedi.

Artı Gerçek- Almanya Dışişleri Bakanlığı, Twitter'ın aralarında The New York Times, Washington Post, CNN ve Voice of America muhabirlerinin de bulunduğu bazı gazetecilerin hesaplarını askıya almasına tepki gösterdi.

CNN’den Donie O’Sullivan, The New York Times'tan Ryan Mac ve The Washington Post’tan Drew Harwell hesapları aksıya alınan gazeteciler arasındaydı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Twitter'ın askıya aldığı @donie, @drewharwell, @Rmac18, @MattBinder, @webster, @micahflee ve @KeithOlbermann hesaplarının fotoğrafı paylaşıldı.

Açıklamada, "Basın özgürlüğü isteğe bağlı olarak açılıp kapatılmamalıdır. Aşağıdaki gazeteciler bugünden itibaren artık bizi takip edemez, yorum yapamaz ve eleştiremez. Bununla ilgili bir sorunumuz var Twitter" ifadeleri kullanıldı.

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk bir süre önce @ElonJet (Musk’ın özel jetiyle ilgili konum paylaşımları yapan hesap) Twitter hesabını ve kısa süre sonra da hesabı yöneten kişinin kişisel hesabını askıya almış ayrıca insanların başka bir kişinin canlı konumlarını paylaşmasını yasaklayan yeni bir politika başlatmıştı.

Musk ardından sosyal medya platformundan yaptığı bir paylaşımda, gazetecileri, kendisinin bulunduğu yer hakkındaki özel bilgileri paylaşmakla suçlamıştı. Musk’ın tweetinde, “Herkes için olduğu gibi gazeteciler için de aynı kurallar geçerli. Bütün gün beni eleştirmeniz sorun değil ancak gerçek zamanlı konumumu ifşa etmeniz ve ailemi tehlikeye atmanız sorun" ifadesi yer almıştı.

Hesapları kapatılan gazetecilerin bir kısmı, özel uçakların takip edildiği hesaplar hakkında yazılar yazmış veya bu hesaplar hakkında tweet atmıştı. Bazıları ise Musk'ı ve onun Twitter sahipliğini eleştiren makaleler yazmıştı. Birçoğunun platformda on binlerce takipçisi vardı.

TWİTTER RAKİBİ MASTODON'UN HESABINI DA ASKIYA ALDI

Almanya hükümeti sözcü yardımcısı Wolfgang Büchner de Twitter'dan yaptığı paylaşımda "gazetecilerin hesaplarının keyfi olarak kilitlenmesi kabul edilemez" dedi.

"Bu devam ederse Twitter'dan ayrılacağım" diyen Büchner, Alman hükümetinin ve kendisinin Twitter'ın alternatifi olarak gösterilen sosyal medya platformu Mastodon'daki hesabının bilgilerini de paylaştı.

Twitter ayrıca Mastodon ağının hesabını da askıya aldı. İddiaya göre Twitter, kullanıcıların Mastodon’daki birçok büyük sunucuya bağlantı vermesini de engelliyor.Mastodon bağlantısını tweetlemeye çalışan çok sayıda kişi, "Bu bağlantının Twitter veya iş ortaklarımız tarafından potansiyel olarak zararlı olduğu belirlendiğinden, bu isteği tamamlayamıyoruz" şeklinde bir hata mesajıyla karşılaşıyor.

Twitter'ın yarım milyar kullanıcısına karşı Mastodon'da şu anda 8 buçuk milyon kayıtlı kullanıcı bulunuyor.

AB'DEN YAPTIRIM UYARISI: KIRMIZI ÇİZGİLER VAR

Diğer yandan Avrupa Birliği'nden de Musk'a yaptırım uyarısı geldi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Twitter'dan paylaştığı mesajında, gazetecilerin hesaplarının askıya alınmasını "endişe verici" şeklinde nitelendirdi.

AB'nin Dijital Hizmetler Yasası'nın medya özgürlüğü ve temel haklara saygı gerektirdiğini vurgulayan Jourova, "Medya Özgürlüğü Yasamızda bu desteklenmiştir. Elon Musk bunun farkında olmalıdır. Kırmızı çizgiler var. Yakında da yaptırımlar" mesajını paylaştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar