Ankara-Suriye yakınlaşmasına BAE de müdahil olmak istiyor
Artı Gerçek - Türkiye ile Suriye arasında Rusya'nın arabuluculuğunda başlatılan normalleşme sürecine Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de müdahil olmak istediği öne sürüldü. Arap basını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile bu çarşamba görüşeceğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki olası zirveye ise BAE'nin ev sahipliği yapmak istediğini yazdı.
Londra'da İngilizce yayın yapan Suudi gazetesi Şark ül Evsat'ın haberine göre, Çavuşoğu ile Mikdad arasındaki görüşme, çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da katılımıyla Moskova'da yapılacak. Haberde, geçen hafta Şam'da Esad'la görüşen BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed'in de bu görüşmeye katılması için girişimler bulunduğu iddia edildi.
BAE ZİRVEYİ İSTİYOR
Dışişleri bakanları görüşmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de yer alacağı bir Erdoğan-Esad görüşmesinin taşlarını döşeyeceğini yazan gazete, BAE'nin bu zirveye ev sahipliği için talip olduğunu öne sürdü. Buna göre, eğer zirve Moskova'da düzenlenirse, BAE de üst düzey bir heyet gönderecek.
Erdoğan'la olası bir zirvenin, Esad'ın BAE'nin dışişleri bakanı ile Şam'da çarşamba günü yaptığı görüşmede de gündeme geldiği öne sürüldü. Suriye yönetimi, bir zamanlar ülkedeki silahı isyancıları destekleyen BAE ile normalleşme sürecini 2021'de başlatmıştı. Esad, iç savaşın başından bu yana bir Arap ülkesine ilk ziyaretini de, 2022 ortasında BAE'ye gerçekleştirmişti.
'ÇAVUŞOĞLU, RUSYA'NIN YOL HARİTASINI ABD'YE ANLATACAK'
Şark ül Evsat gazetesindeki haberde, ABD'nin Esad yönetimiyle normalleşme sürecine karşı olması hakkında da çarpıcı iddialar ortaya atıldı. Gazete, Çavuşoğlu'nun 17 Ocak'taki ABD ziyaretinde, Rusya-Suriye-Türkiye savunma bakanları ile istihbarat başkanları arasındaki görüşmelerde üzerinde anlaşılan bir 'yol haritasını' anlatacağını öne sürdü. İddiaya göre, güvenlik, askeri, ekonomik ve siyasi düzeylerde Rusya'nın teşvik ettiği 'yol haritası', ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda, IŞİD'e karşı Suriye Demokratik Güçleri'ne destek için asker bulundurduğu bölgelerde düzenlemeleri de içeriyor.
'ABD'Lİ BİR YETKİLİ KÜRTLERLE ARABULUCULUK İÇİN TÜRKİYE'YE GELECEK'
Gazeteye konuşan Batılı bir diplomat ise üst düzey bir Amerikalı yetkilinin, Türkiye ile Suriyeli Kürtler arasında arabuluculuk çabaları çerçevesinde Ankara'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Habere göre, ABD'nin arabuluculuğu, Türkiye'de 2023 ortasında düzenlenmesi planlanan seçimlerden önce Suriye'ye yeni bir kara harekâtı düzenlenmesinden kaçınmayı hedefliyor.
'ANKARA İLE ŞAM PKK'Yİ ORTAK TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR'
Bir diğer diplomat ise Ankara'nın, Moskova'daki savunma bakanları görüşmesinde "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmeyi kabul ettiği" iddiası da dahil, Şam'dan gelen sızıntılardan rahatsız olduğunu söyledi. Bununla birlikte, gazetenin bir başka diplomatik kaynağı da, Şam ile Ankara'nın "PKK'yi ortak bir tehdit olarak gördüğünü ve her iki ülkeye de varoluşsal bir tehdit yöneltmesi nedeniyle herhangi bir ayrılıkçı gündeme karşı ortak hareket edeceğini" öne sürdü. Kaynağın iddiasına göre, iki ülke aynı zamanda Halep-Lazkiye yolunun açılması için çalışmak konusunda anlaştı.
'BATILI ÜLKELER BM İLE GÖRÜŞECEK'
Haberdeki bir iddia da, Batılı ülkelerin Esad yönetimiyle normalleşme konusundaki tavrı ile ilgili. Gazete, şu ana dek normalleşmeye karşı açıkça karşı çıkan tek ülke olarak ABD'nin, Fransa, Almanya ve İngiltere ile birlikte ortak bir pozisyona dair bir açıklama yapılması için çalıştığını öne sürdü. İddiaya göre, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile Şam'ı ziyaret etmesinden önce ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere arasında Cenevre'de 23 Ocak günü bir toplantı yapılması için temaslar başlatıldı.
'ÜRDÜN NORMALLEŞMEYİ ŞARTLARA BAĞLAMAK İSTİYOR' İDDİASI
Haberde, Ürdün'ün başını çektiği bazı Arap ülkelerinin, Şam ile başlatılan normalleşme süreçlerini durdurmaya, en azından Esad yönetimine bazı koşullar getirmeye çalıştığı da iddia edildi. Şark ül Evsat, Suriye ile normalleşme konusunda Arap ülkeleri arasında bölünme yaşandığını öne sürdü.
Ürdün, iç savaşın ardından Şam yönetimiyle üst düzey iletişim kanallarını açan ilk ülke olmuştu. Suriye'nin güney sınırındaki ateşkesi de desteklemişti. Ancak iddiaya göre Amman yönetimi şimdi, "Arapların normalleşme karşılığında bazı koşullar öne süreceği, bir bedel ödetilecek ortak bir Arap pozisyonu" için çabaların başını çekiyor.
Gazeteye konuşan Batılı bir diplomat, Ürdün'ün Suriye ile normalleşme süreçlerinin başlamasından sonra sınırdan Captagon, silah ve mühimmat kaçakçılığının artmasından rahatsız olduğunu savundu. Haberde, Suriye-Ürdün sınırındaki İran varlığının azalmadığı ve IŞİD'in bu bölgedeki faaliyetlerini artırdığı öne sürülerek, "Dolayısıyla, önümüzdeki aşamada Şam'ı siyasi ve jeopolitik adımlar atması için baskı yapma amaçlı çabaların koordine edilmesi talep ediliyor" denildi.
'HAMAS ŞAM'A YENİDEN HEYET GÖNDERECEK'
Şark ül Evsat'ın bir Arap kaynağı da, iç savaşın başında Şam'dan çekilen Hamas'ın da önümüzdeki hafta Şam'a yeniden bir heyet göndereceğini ileri sürdü. Görüşmede, Hamas'ın Suriye'ye dönüşünün ele alınacağı iddia edildi. (DIŞ HABERLER)
Ankara-Şam yakınlaşmasına ABD'den yeni tepki: Esad'la normalleşmeyi desteklemiyoruz
Metropoll anketi: Yüzde 59 'Erdoğan Esad'la görüşsün' diyor
Yardım örgütleri: Suriye'ye sınır ötesi yardımlar durursa kolera salgını yayılır
ABD'den olası Esad-Erdoğan görüşmesine tepki: Desteklemiyoruz
IŞİD'in kilit 'mali işler' sorumlusunun, 2016'dan beri Türkiye'de yaşadığı ortaya çıktı