Arrow'dan Demir Kubbe'ye: İsrail'in çok katmanlı hava savunma sistemleri nasıl çalışıyor?

İran'ın yüzlerce SİHA ve füze ile gerçekleştirdiği misilleme sonrasında İsrail'in dört katmanlı hava savunma sistemi merak konusu oldu. Peki Ok, Davut Sapanı, Patriot ve Demir Kubbe'den oluşan, Demir Işın'ın da eklenmesi beklenen bu sistem nasıl işliyor?

Arrow'dan Demir Kubbe'ye: İsrail'in çok katmanlı hava savunma sistemleri nasıl çalışıyor?

Artı Gerçek - İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine 1 Nisan'da İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısına dün gece yaklaşık 300 SİHA ve füze ile gerçekleştirdiği misillemenin ardından gözler, İsrail'in hava savunma sistemlerine çevrildi. İrail ordusu, SİHA ve füzelerin yüzde 99'unun ülkenin hava sahasına girmeden yok edildiğini ve sadece ülkenin güneyindeki bir askeri üste hasar meydana geldiğini duyurdu.

Ordu açıklamasına göre, İran saldırısının savuşturulmasına ABD'nin yanı sıra İngiltere ve Fransa da yardım etti. İsrail'in doğu komşusu, Amerikan müttefiki Ürdün de kendi hava sahasında bazı İran İHA'larını "vatandaşlarını korumak adına" düşürdüğünü açıkladı. Bununla birlikte, İran'ın bazı İHA'ları Kudüs ve İsrail'in güney kentleri üzerinde, hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

Peki İsrail'in hava savunma sistemleri nasıl çalışıyor? Hangi sistem ne işe yarıyor?

ARROW FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

İsrail'in en yakın müttefiki ABD ile geliştirdiği 'The Arrow' (Ok), İran'ın dün gece fırlattığını açıkladığı balistik füzeler de dahil olmak üzere uzun menzilli füzelere müdahale etmek için tasarlanmış bir sistem. Atmosfer dışında konvensiyonel olmayan füzeleri imha etme becerisine sahip olan The Arrow, 7 Ekim'den beri devam eden Gazze savaşı sırasında Husilerin Yemen'den fırlattığı uzun menzilli füzelere karşı kullanıldı.

DAVUD SAPANI

İsrail hava savunmasının ikinci katmanını oluşturan Davud Sapanı (David’s Sling) sistemi de, ABD ile birlikte geliştirildi. Bu sistem, Hizbullah'ın Lübnan'dan fırlattıları dahil olmak üzere, orta menzilli füzelerin imhasını hedefliyor.

PATRIOT SİSTEMİ

Amerikan yapımı Patriotlar, İsrail'in sahip olduğu en eski hava savunma sistemi. İsrail ordusu Patriotları, 1991'deki Körfez Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin'in Irak'tan fırlattığı Scud füzelerini imha etmek için kullanmıştı. Patriot sistemi şu an, insansız hava araçları ve olası uçak saldırılarını engellemek için kullanılıyor.

DEMİR KUBBE

Yine ABD desteği ile geliştirilen Demir Kubbe, İsrail'in ismi en çok bilinen hava savunma sistemi. Milyonlarca dolarlık sistemin parçaları İsrail'in kuzeyindeki bir tesiste üretiliyor. 2011'den beri kullanılan Demir Kubbe, kısa menzilli roketleri engellemek için devreye giriyor. Sıklıkla, Hamas ve Hizbullah'ın İsrail topraklarına fırlattığı roketlere karşı kullanılıyor. Dün geceki İran salvosunda da Kudüs ve İsrail'in güney kentleri üzerinde görülen patlamalarda da Demir Kubbe devreye girdi. İsrail ordusu, bu sistemin başarı oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu savunuyor.

DEMİR IŞIN

İsrail'in yeni geliştirdiği Demir Işın (Iron Beam) hava savunma sistemi, Demir Kubbe'nin etkili bir biçimde engelleyemeyeceği kadar küçük olan, 7 kilometreye kadar yaklaşmış kısa menzilli roket, topçu ve havan topunu imha etmek için tasarlandı. Sistemde, lazer teknolojisi kullanılıyor. İsrail'in mevcut hava savunma sistemlerinden çok daha ucuz olduğu gerekçesiyle "sahada oyunu değiştireceğini" savunduğu bu sistem, henüz faal hale gelmiş değil.

İRAN NEYİ AMAÇLADI?

İran'ın İsrail topraklarına gerçekleştirdiği misillemede, yüzlerce SİHA ve füze kullanarak İsrail'in bu çok katmanlı sistemini "boğarak ve yorarak" aşmayı planladığı yorumları yapıldı. İsrail ordusu İran SİHA ve füzelerinin yüzde 99'unun hava sahasına girmeden yok edildiğini savunurken, İran da karşı misilleme yapılması halinde çok daha büyük bir saldırı düzenleneceği tehdidinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

iran israil Hava savunma sistemi Demir kubbe