BBC'ye konuşan Colani: Suriye'ye yaptırımlar kaldırılsın, HTŞ terör listesinden çıkarılsın

HTŞ lideri, BBC'ye verdiği röportajda, Suriye'yi Taliban'ın Afganistan'ına çevirecekleri yorumlarını reddetti, kadınların eğitiminden yana olduklarını söylerken koyu şeriat uyguladıkları İdlib örneğini verdi, içki tüketimiyle ilgili soruyu geçiştirdi.

BBC'ye konuşan Colani: Suriye'ye yaptırımlar kaldırılsın, HTŞ terör listesinden çıkarılsın

Artı Gerçek - Suriye'de Beşar Esad yönetimini devirerek iktidarı ele geçiren Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani, (gerçek adıyla Ahmed el Şaraa), Batı medyası ve Batılı heyetlerin gözdesi haline gelmesine koşut, Britanya'nın kamusal yayın kuruluşu BBC'ye de röportaj verdi.

'SURİYE'NİN KOMŞULARI VEYA BATI VE DÜNYA İÇİN TEHDİT OLUŞTURMUYORUZ'

Şam'daki Esad yönetiminden kalma başkanlık sarayında BBC'nin Ortadoğu muhabiri Jeremy Bowen'a konuşan Colani, "savaştan bitkin düşen Suriye'nin komşuları veya Batı ve dünya için tehdit oluşturmadığı" mesajını verdi. Bu sözler, Esad'ın devrilmesini fırsat bilerek Suriye'de askeri altyapıyı yok eden yüzlerce hava saldırısı düzenlemenin yanısıra Golan Tepeleri'ne çöken ve güneyde işgale girişen İsrail'e güvence anlamını da taşıyor.

'MAĞDUR VE ZALİM AYNI ŞEKİLDE MUAMELE GÖRMEMELİ'

"Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması" çağrısında bulunan BM'nin terör örgütleri listesindeki HTŞ'nin lideri, "Şimdi, olan biten her şeyden sonra, yaptırımlar kaldırılmalı, çünkü bunlar eski rejimi hedef alıyordu. Mağdur ve zalim aynı şekilde muamele görmemeli" dedi.

'ESAD REJİMİNİN SUÇLARININ KURBANIYIZ'

"HTŞ'nin terör örgütü listesinden çıkarılması gerektiğini" savunan Colani, "HTŞ'nin terörist bir örgüt olmadığını, sivilleri veya sivil bölgeleri hedef almadıklarını, esasen kendilerini Esad rejiminin suçlarının kurbanı olarak gördüklerini" dile getirdi.

'SURİYE, AFGANİSTAN'DAN ÇOK FARKLI'

Suriye'yi Ağustos 2011'de ABD'nin çekilmesiyle Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği "Afganistan'ın bir versiyonuna dönüştürmek istediğine" dair yorumları reddeden HTŞ lideri, "iki ülkenin çok farklı olduğunu, farklı geleneklere sahip olduğunu" söyleyerek "Afganistan bir kabile toplumuydu. Suriye'de farklı bir zihniyet var" dedi. Suriye'de kurulacak hükümetin ve yönetim şeklinin, ülkenin tarihine ve kültürüne uygun olarak biçimleneceğini vaat etti.

'İDLİB ÜNİVERSİTELERİNDEKİ KADIN ORANI YÜZDE 60'TAN FAZLA'

"Kadınlar için eğitime inandığını" iddia eden Colani, HTŞ'nin çok sıkı şeriat kuralları uyguladığı kalesini örnek vererek "İdlib'de 8 yıldan uzun süredir üniversitelerimiz var. Üniversitelerdeki kadın oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu sanıyorum" dedi.

İÇKİ SORUSUNDAN ANAYASA MESELESİNE

İçki tüketimine izin verilip verilmeyeceği sorusunu "Hukuki konular olduğu için konuşmaya hakkım olmayan birçok şey var" diye geçiştiren HTŞ lideri, yeni anayasa için Suriyeli hukuk uzmanlarından oluşan bir komisyon kurulacağını söyleyerek ekledi:

"Onlar karar verecek. Ve herhangi bir yönetici veya başkan, yasaya uymak zorunda kalacak."

BOWEN: PEK ÇOK SURİYELİ ONA İNANMIYOR

Colani'nin "röportaj boyunca sivil kıyafetler giyip rahat davrandığı ve HTŞ'nin aşırılıkçı geçmişiyle bağlarını koparmadığına inanan herkese güvence vermeye çalıştığı" izlenimini aktaran Bowen, "Pek çok Suriyeli ona inanmıyor" dedi. BBC muhabiri, "Yeni yöneticilerin gelecek birkaç aydaki eylemleri, Suriye'nin nasıl bir ülke olmasını ve onu nasıl yönetmek istediklerini gösterecek" değerlendirmesini yaptı. (BBC, Dış Haberler)

suriye Afganistan BBC kadın hakları Heyet Tahrir Şam (HTŞ) Ebu Muhammed Colani