Belçika'da bir belediye, bekarlara karşı ayrımcılığa savaş açtı: 'Durum Sex and the City'den ibaret değil'
Artı Gerçek - Belçika'nın başkenti Brüksel'in 19 belediyesinden biri olan Woluwe-Saint-Pierre'de, sadece geleneksel ailelere değil, bekarlara da yönelik yerel politikalar geliştirilmesi için dikkat çekici bir karar alındı. Belediye meclisinde oybirliğiyle onaylanan tüzük değişikliği, bekarlara ve yalnız yaşayanlara karşı ayrımcı politika ve uygulamalara son verilmesini öngörüyor.
'POLİTİKALARIMIZ BEKARLARIN GÖZÜNDEN İNCELENECEK'
Belediye Başkanı Carla Dejonghe, bekarların ev harcamalarının daha yüksek olduğunu, "yalnız" yaşadıkları için akşamları veya hafta sonlarında fazla mesai yapabileceklerinin varsayıldığını söyleyerek, bu dezavantajlara karşı eşitlikçi politikalar geliştirmek istediklerini belirtti. "İlk kez bir belediye politikalarını bir bekarın gözünden incelemeyi vaat ediyor" diyen Dejonghe, yeni kararla artık politikalarının bekarların hayatını nasıl etkileyeceğini de gözeteceklerini anlattı.
‘Lens of a singleton’: Belgian council to focus on those who live alone https://t.co/oqL5f0c1C6
— Guardian Australia (@GuardianAus) February 14, 2024
AB'DE 'BEKAR CEZASI' GİDEREK YAYGINLAŞIYOR
Avrupa Birliği (AB) çapında, çocuklu veya çocuksuz olarak sadece bir yetişkinin sorumlu olduğu hane sayısı son 10 yılda yüzde 30 oranında artmış durumda. 2022 verilerine göre AB'de yaklaşık 72 milyon kişi yalnız yaşıyor. Eurotat'a göre, AB'de en yaygın hane tipi bekarlardan oluşuyor. Öyle ki, kira, yakıt faturası, internet faturası veya TV platformu üyelikleri gibi maliyetleri başkasıyla paylaşamayanların durumu için "bekar cezası" tabiri kullanılıyor.
'GELENEKSEL AİLEYİ NORM OLARAK GÖRMEMELİYİZ'
Woluwe-Saint-Pierre belediyesinin kabul ettiği metindeyse, tek maaşın girdiği hanelerin diğer hanelerle eşit görülmesinin garanti edileceği vaadinde bulunuluyor, "Politikacılar olarak geleneksel ailenin norm olduğu bir perspektiften düşünmemek, kişilerin nasıl yaşadığını dikkate almayan önlemler için gayret etmek bizim çıkarımıza" deniliyor.
NELER YAPILACAK?
Buna göre, belediyenin yetki alanında olan bir dizi konuda artık bekarlara karşı daha eşitlikçi politikalar benimsenecek. Listelenen adımlardan bazıları ise şöyle:
* İşyerleri, fazla mesai ihtiyacı doğduğunda yalnız yaşayan insanlardan medet umma şeklindeki yaygın uygulamayı gözden geçirmeye teşvik edilecek.
* Yeni konut projelerinin daha fazla sosyal etkileşim için ortak alanlar yaratması konusunda teşvikte bulunulacak.
* Belediye etkinliklerinin davetiyelerine konukların sadece partnerleri yerine istedikleri kişiyi getirebilmesi için "artı bir" yazılacak.
* Belediyenin kendi düzenlediği etkinliklerin bekarlar açısından daha erişilebilir olması sağlanacak, sözgelimi tango derslerinde bekarlara indirim yapılacak.
* Tüzük değişikliği aynı zamanda, hizmet sektöründe de bekar dostu uygulamalar vaat ediyor. Buna göre, restoranlarda ortak masalar teşvik edilecek ve şişe yerine kadeh olarak sipariş edilebilen şarap seçkisi genişletilecek.
'SEX AND THE CITY SANRISI DOĞRU DEĞİL'
Belediye Başkanı Dejonghe, "Bunlar basit şeyler. Yüksek bir maliyeti yok ama çok mantıklılar" dedi. Dejonghe, Belçika'daki hanelerin yüzde 36'sının tek bir yetişkinin sorumluluğunda olduğunu ama bu durumun yarattığı koşulların politikacılar tarafından gözardı edildiğini belirterek, "Kimse buna kafa yormadı, kimse bu grubun bu kadar büyük olduğunun farkında bile değil" ifadelerini kullandı. Belediye başkanı, "Yalnız yaşamaktan söz ettiğinizde herkesin aklına Sex and the City geliyor ama durum bu değil" vurgusu yaptı.
'MESELE EŞİTLİK'
Şu ana dek son derece olumlu tepkiler aldıklarını ve başka belediyelerin de benzer politikaları benimsemek istediğini anlatan Dejonghe, olumsuz tepkilere de set çekti. Dejonghe, amaçlarının "geleneksel ailenin önemini azaltmak olmadığını" vurgulayarak, "Mesele eşitlikle ilgili. Herkes iki şeyin farkına varmalı: Eğer bir kişi yalnız yaşarken iyi hissederse, bu herkes için iyi olur. İkincisi, isteseniz de istemeseniz de, hayatınızın bir noktasında yalnız olacaksınız" dedi.
'TOPLUM EVRİM GEÇİRDİ, POLİTİKALAR AYNI KALDI'
Bu eşitsizliğin Belçika'da ilk kez ele alındığını belirten Dejonghe, "Toplumumuz evrim geçirdi ama politikalarımız buna ayak uyduramadı. Bunlar küçük adımlar ama bir yerden başlamalıyız" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)