BM Genel Sekreteri'nden Irak'a altı yıl sonra ilk ziyaret
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Irak'ta siyasi çalkantıların ardından ekim ayında kurulan hükümete destek ziyaretinde bulundu. Gutterres'in ziyareti altı yıl sonra ilk olma özelliği taşıyor.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Irak'ta ekim ayında hükümetin kurulmasından bu yana ilk kez ülkeyi ziyaret etti.
Gutteres son olarak 2017'de ziyarette bulunduğu Bağdat havalimanına inişinin ardından kendisini karşılayan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak açıklama yaptı. Gutterres, "dayanışma ziyareti" diye nitelediği gezisinin, "BM'nin Irak'ın kurumlarını sağlamlaştırması için sunduğu desteğin ispatı olduğunu" söyledi. Genel Sekreter, "Irak halkını ve Irak'ın demokratik kurumlarını destekleyeceklerinin" de altını çizdi.
BM Genel Sekreteri Gutteres, "Irak'ı ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Iraklıların siyasi açıdan ve güvenlik açısından karşılaştıkları tüm zorlukları aşacağından eminiz" dedi. Gutteres ayrıca "Yurt dışında bulunan Iraklıların ülkeye dönüşünü sağlamak için Irak hükümetinin harcadığı çabaları takdir ettiklerini" belirtti.
ERBİL'E DE GİDECEK
BM Genel Sekreteri'nin ardından söz alan Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de "BM Genel Sekreteri Gutteres'in Irak'ı ziyaretinden memnuniyet duyduklarını" dile getirerek, "BM ile ilişkilerimiz güçlüdür. BM Genel Sekreteri ile iç meselelerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirme imkanımız olacak" dedi. BM Genel Sekreteri'nin Bağdat temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer hükümet yetkilileriyle de görüşmesi bekleniyor.
Yarın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e de gidecek olan Gutteres'in öncesinde ülkenin kuzeyindeki bir göçmen kampını ziyaret etmesi de bekleniyor.
ÜLKE, HÜKÜMET KRİZİ NEDENİYLE ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNE GELMİŞTİ
Bir yılı aşkın bir süredir siyasi çıkmazda olan Irak, hükümet kurma tartışmaları sürerken çöküşün eşiğine gelmişti. Başkent Bağdat'ta hükümet merkezi, parlamento, siyasilerin lojmanları ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'de Şii milisler ile güvenlik güçleri arasında silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Ekim ayı sonunda ise Muhammed es-Sudani, Irak parlamentosunda çoğunluğu oluşturan ve Tahran'a yakınlığıyla bilinen Şii milisler ile siyasi partilerin oluşturduğu 'Koordinasyon Çerçevesi' adlı grubun desteğiyle hükümeti kurmayı başarmıştı. (DIŞ HABERLER)
Irak’ta Muktada el Sadr yanlıları yeniden Yeşil Bölge’ye girmeye çalışıyor
Bağdat'ta Sadr destekçileri Meclis'e yürümek istedi: Çıkan çatışmada yaralananlar var