BM raporu: Türkiye'nin kokain ticaretindeki transit ülke konumu güçlendi
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi küresel kokain üretimine dair yayınladığı raporda Türkiye'ye de yer verdi. Küresel koka ekiminin yüzde 35 artarak rekor kırdığı dönemde, Türkiye'nin de transit ülke pozisyonunu güçlendirdiği vurgulandı.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi küresel kokain üretimine ilişkin bir rapor yayımladı. "2023 yılı Küresel Kokain Raporu" adlı raporda, koka ekiminin 2021 ile 2022 arasında yüzde 35 artarak rekor seviyelere ulaştığı belirtilirken, Batı ve Orta Afrika'da kaçakçılık için yeni rotaların ortaya çıktığı vurgulandı. Kaçakçıların uyuşturucu sevkiyatında posta hizmetlerini daha sık kullanmaya başladığına değinilen raporda, Türkiye'ye de yer verildi. Raporun Güney ve Doğu Avrupa'ya ayrılan bölümünde Türkiye'nin kokain ticaretinde transit ülke pozisyonunun güçlendiğine dikkat çekildi.
TÜRKİYE'DE EL KOYULAN KOKAİN MİKTARI YEDİ KAT ARTTI
Türkiye'de 2021'de 2.8 ton kokaine el konulduğuna dikkat çekilen raporun ilgili bölümünde 2014'ten bu yana el konulan kokain miktarının yedi kat arttığı vurgulandı. Raporda, Türkiye'ye gelen sevkiyatların çoğunun Batı Afrika'dan veya doğrudan Güney Amerika'dan yapıldığına değinildi. Türkiye'ye ulaşan uyuşturucunun ise Karadeniz ve Balkanlar üzerindeki geleneksel uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı rotaları kullanılarak Batı'ya sevk edildiği belirtildi.
TAZE MEYVE SEVKİYATI PARAVAN OLARAK KULLANILIYOR
Rapora göre en büyük kokain pazarının başında, sırasıyla Avrupa, Kuzey Amerika, Güney ve Orta Amerika ve Karayipler geliyor. Afrika ve Asya'daki pazarların "halen sınırlı" olsa da pazarın bu bölgelerde de genişleme potansiyeli bulunuyor.
Raporda, Güney Amerika'dan konteyner gemilerinde yapılan taze meyve sevkiyatının kokain taşımacılığında kullanılan 'tipik' bir yöntem hâline geldiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin komşusu Yunanistan'da 2020'den bu yana her yıl yaklaşık 2 ton uyuşturucuya el koyulduğu belirtilen raporda, bunların çoğunun Balkanlar ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye bağlanan rotalardan geldiğine de dikkat çekildi.
PANDEMİNİN KISA VADELİ ETKİSİ BİTTİ: KÜRESEL KOKAİN ARZI REKOR DÜZEYDE
Raporda, pandemi döneminde uluslararası seyahat üzerindeki kısıtlamaların uyuşturucu pazarları üzerinde "yıkıcı" bir etkiye sebep olduğunu ve dünya genelinde gece kulüpleri kapatıldığı için kokain talebinin düştüğü hatırlatıldı. Bununla birlikte, pandeminin son bulmasıyla küresel kokain arzı rekor seviyelere ulaşmış durumda olduğu vurgulanan raporda, son verilere göre kokain tüketimi ve ticaretinin uzun vadeli eğilimlerinde büyük bir değişiklik olmadığına değinildi. (DIŞ HABERLER)
Belçika ile Ekvador uyuşturucuyla mücadele protokolü imzaladı
Belçika’da aranan uyuşturucu baronu 'Narkos' Türkiye’de yakalandı
Uyuşturucu kaçakçılığından yargılanan Ali Osman Akat'a beraat
İspanyol polisi büyükbaş hayvan taşıyan gemide dört buçuk ton kokain yakaladı