BM yardım şefi: Libya'da kolerayı engellemek için tıbbi yardıma ihtiyaç var
BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Libya'da binlerce kişinin öldüğü sel faciasının ardından ekipmana ve kolera salgınını önlemek için temel sağlık hizmetlerine ihtiyaç olduğunu duyurdu. BM ayrıca "38 binden fazla kişi yerinden edildi" dedi.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, binlerce kişinin ölümüne neden olan sel felaketinin ardından Libya'da çamur yığınları ve hasarlı binalarda mahsur kalan insanları bulmak için ekipmana ve hayatta kalanlar arasında kolera salgınını önlemek için temel sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Griffiths Cenevre'deki BM brifinginde "Öncelikli alanlar barınak, gıda, kolera endişesi ve temiz su eksikliği endişesi nedeniyle temel tıbbi bakım" dedi.
BİNLERCE KİŞİ HALA KAYIP
Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Kasırgası, 10 Eylül'de Libya'nın doğusundaki Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine yol açmıştı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.Pazar gecesi Libya'nın doğusundaki Derne kentinde iki barajın çökmesinin ardından oluşan sel, kentin tüm bölgelerini sular altında bırakmış, binlerce kişi ölmüş ve binlercesi kaybolmuştu.Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının hastanelerde 3 bin 922 olarak kayda geçtiği ancak 5 binden fazla kişinin öldüğünün tahmin edildiği belirtilmişti. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.
DENİZ KORİDORU ÖNERİSİNE YEŞİL IŞIK
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Başkanı Griffiths, ofisinin Libya'ya 15 kişilik bir afet koordinasyon ekibi gönderdiğini ve bu ekibin geçen hafta 6,8 büyüklüğündeki yıkıcı depremin yaşandığı Fas'tan geldiğini söyledi. Ülkenin doğusundaki yıkımın merkez noktası olan Derne kentinin büyük bölümü geçen pazar gecesi yaşanan sel felaketiyle yerle bir olmuş ve aileler uykudayken çok sayıda bina yıkılmıştı. Griffiths, Derne Belediye Başkanı'nın yardım ulaştırmak için bir deniz koridoru oluşturma önerisinin, kentin Akdeniz'e kıyısı olması nedeniyle uygulanabilir bir seçenek olabileceğini söyledi. "Hala karadan gelmeye devam ediyorsunuz, güneye kaçan, Derne'den güneye, yardıma doğru kaçan, şehirlerden uzaklaşan insanları buluyorsunuz, bu yüzden onları da desteklemeniz gerekiyor" dedi.
TOPLU MEZARLARA SON VERME ÇAĞRISI
Yardım kuruluşları ise Libya'daki sel felaketinin ardından toplu mezarlara son verilmesi çağrısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer yardım grupları Libya'daki yetkililere sel kurbanlarının toplu mezarlara gömülmesine son verilmesi çağrısında bulunurken, olsaya dair bir BM raporu ülkenin sel felaketinden etkilenmesinden bu yana şimdiye kadar 1.000'den fazla kişinin bu şekilde gömüldüğünü gösterdi. BM Sağlık Ajansı'nın Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ile birlikte yaptığı ortak açıklamada, DSÖ'nün Sağlık Acil Durumları Programı'nda biyogüvenlikten sorumlu tıbbi görevli Dr. Kazunobu Kojima'nın "Trajediden etkilenen topluluklardaki yetkilileri toplu defin veya toplu yakma işlemlerinde acele etmemeye çağırıyoruz" dediği aktarıldı. Açıklamada, sınırları iyi belirlenmiş ve belgelenmiş bireysel mezarlara daha iyi yönetilen definler yapılması çağrısında bulunularak, aceleyle yapılan definlerin aile üyeleri için uzun süreli psikolojik sıkıntıların yanı sıra sosyal ve yasal sorunlara da yol açabileceği belirtildi.
Doğal afetlerden kaynaklanan travma kurbanlarının cesetlerinin "neredeyse hiçbir zaman" bir sağlık tehdidi oluşturmadığı belirtilen raporda, bunun istisnasının cesetlerin tatlı su kaynaklarının içinde ya da yakınında olması olduğu, çünkü cesetlerden dışkı sızabileceği belirtildi. Perşembe günü yayınlanan BM raporunda 11 Eylül'deki sel felaketinin ardından Derne,'de 1,000'den fazla, El Beyda'da ise 100'den fazla cesedin toplu mezarlara gömüldüğü belirtilmişti.
38 BİNDEN FAZLA KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de ülkede meydana gelen sel felaketi nedeniyle 38 binden fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu. IOM Libya temsilciliği, Orta Akdeniz'de etkili olan "Daniel" fırtınası nedeniyle ülkenin doğusundaki kentlerde 38 bin 640 kişinin yerinden edildiği belirtildi. Raporda, iki barajın çöktüğü ve afetten en çok etkilenen Derne'de yerinden edilenlerin sayısının 30 bin olarak tahmin edildiği ancak bu sayının "muhtemelen daha yüksek olduğu" ifade edildi. Derne'de afetten en çok sahil bölgelerinin etkilendiği ve ilk belirlemelere göre 2 bin 217 yapının sel sularına maruz kaldığı kaydedildi. Yerinden edilenlerin 2 bin 285'inin 3 okula yerleştirildiği, bir çoğunun ise akrabalarının yanına sığındığı hatta bazı ailelerin afetzede 5 aileye birden ev sahipliği yaptığı aktarıldı. Raporda ayrıca Derne'de içme suyu ve yakıt sıkıntısı yaşandığı, kara yollarının zarar görmesi nedeniyle ulaşımda güçlük çekildiği ve Derne ile Bingazi arasında tek bir yolun açık olduğu bildirildi.
BM raporunda, El Beyda kentinde ise 30 bin kişinin sel felaketinden etkilendiği ve en az 3 bin kişinin yerinden edildiği belirtildi. Evlerini terk etmek zorunda kalanların çoğunun barınma ihtiyacının güvenli bölgelerdeki yakınlarınca karşılandığı, az sayıdaki selzedenin ise okullara yerleştirildiği aktarıldı. Yerinden edilenlerin kaldığı okullarda içme suyu, bebek bezi, hijyen malzemeleri, yatak ve battaniye gibi acil ihtiyaçların bulunduğu ifade edildi. Beyda'ya doğu ve batıdan giden yolların açık olduğu, kente araçla erişim sağlanabildiği ancak güneyden kente giren yola erişim sağlanamadığı kaydedildi. Raporda ayrıca Beyda'da sık sık ve uzun süren elektrik kesintileri ve yakıt sıkıntısı yaşandığı, kentte hayatını kaybedenlerin çoğunun ise erkek olduğu ifade edildi.
BM raporunda, Libya'nın doğu kentleri Merc'de 1500, Taknis'te 1095, Bingazi'de 2 bin 195, Suse'de 350, Mehili'de 300 ve Verdiyye'de 200 kişinin yerinden edildiği açıklandı. (DIŞ HABERLER)
Derne Belediye Başkanı: Ölü sayısı 20 bini bulabilir
BM'ye göre yalnızca Derne'de 30 bin kişi yerinden oldu: Ölü sayısının 6 bini geçtiği belirtiliyor