Brezilya'da 'modern kölelik' koşullarında tutulan yüzlerce kişi kurtarıldı
Artı Gerçek - Brezilya'da hükümet insan kaçakçılığı şebekeleriyle mücadelesini artırırken Brezilyalı savcılar, ülkede bu türdeki en büyük ortak operasyon sonucu Ağustos ayında modern kölelik koşullarında çalıştırılan 532 işçiyi kurtardığını duyurdu.
Brezilya'da yasal olarak kölelik zorla çalıştırma olarak tanımlanmakla birlikte borç esareti, aşağılayıcı çalışma koşulları ve sağlık riskleri oluşturan uzun çalışma saatlerini de kapsıyor. Savcılar yaptıkları açıklamada, geçen ay ülkedeki 22 eyalette ve başkent Brasilia'da 200'den fazla teftişi kapsayan baskınlar gerçekleştirildiğini belirtti.
Operasyon kapsamında 26 çocuk ve genç ile insan ticareti mağduru en az 74 kişi serbest bırakıldı. Denetimlerden biri güneydoğudaki Minas Gerais eyaletindeki bir sarımsak çiftliğinde çalışan 97 işçinin kurtarılmasını sağladı. "Çalışma sahasında yeterli sayıda banyo, yemek ısıtmak için bir yer ve çalışanların oturabileceği sandalyeler yoktu. İşçilerin ne resmi çalışma izinleri vardı ne de kendilerine koruyucu ekipman verilmişti" dendi.
TÜRKİYE KÜRESEL MODERN KÖLELİK ENDEKSİNDE BEŞİNCİ SIRADA
Klasik kölelik biçiminden daha çok uygulanış tarzlarıyla farklılık arz eden modern köleliğin uluslararası terminolojide genel kabul görmüş tek bir tanımı yok. Modern köleliğin tanımı borç nedeniyle kölelik, zorla çalıştırılma, zorla evlendirilme, bir kadının eşi yahut eşinin ailesi ya da kendi ailesi tarafından para karşılığı veya farklı geleneksel ritüeller ekseninde bir başkasına devredilmesi, bir çocuğun ya bir bedel karşılığında ya da istismarına sebebiyet verecek herhangi bir alışverişe konu edilmesi gibi çeşitli şekillerle yapılmaya çalışılıyor.
Türkiye, Walk Free adlı uluslararası insan hakları kuruluşunun Küresel Modern Kölelik Endeksi’nde bu yıl beşinciliğe yükselmişti. Rapora göre Türkiye’de 1,3 milyon modern köle var. Kişi başına düşen modern köle açısından dünyada beşinci sırada yer alan Türkiye, toplam modern köle sayısında da ilk 10’da yer alıyor.Kuruluşun 2018’de hazırladığı son raporda Türkiye 48'inci sırada yer alıyordu. Bu yıl Walk Free'nin endeksinde Türkiye’nin üzerinde yer alan ülkeler yalnızca Kuzey Kore, Eritre, Moritanya ve Suudi Arabistan olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Mevsimlik göçmen işçiler anlattı: İngiltere’deki meyve bahçelerinde çalışmak kölelikle eş değer