Çin'e göre Tayvan 'savaşla barış arasında tercihini yaptı': Pekin'in 'başbelası' dediği iktidar partisinin adayı kazandı

Çin'e göre Tayvan 'savaşla barış arasında tercihini yaptı': Pekin'in 'başbelası' dediği  iktidar partisinin adayı kazandı
Çin yönetiminin "savaş ve barış arasında tercih" diye nitelediği Tayvan seçiminde adanın Çin'le ilişkilerinin geleceği belirlendi. Pekin'in 'başbelası' diye nitelediği Başkan Yardımcısı Lee, yeni Başkan seçildi.

Artı Gerçek - Pekin tarafından 'tek Çin' politikası kapsamına alınan, ancak kendi kendini yöneten Tayvan Adası'ndaki seçimlerde, iktidardaki Çin karşıtı Demokratik İlerlemeci Parti'nin (DPP) başkan adayı William Lai Ching-te zafer kazandı.

3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKARABİLECEK BÖLGE

Washington'ın Çin'e karşı bağımsızlık ilan etmesini teşvik eden hamlelerine, buna karşı Pekin'in "gerekirse güç kullanarak yeniden birleşme" tehditlerine maruz kalan, dolayısıyla 3. Dünya Savaşı çıkarabilecek bölge olarak değerlendirilen Tayvan'da, DPP adayı Lai'nin seçim zaferi, sorunun daha da büyüyeceği anlamına geliyor.

ÇİN'DEN UZAKLAŞIP ABD'YE YAKLAŞMA DÖNEMİ

Tayvan'ın ayrı kimliğini savunan, Çin'in toprak iddialarını reddeden, BM tarafından tanınmayan Tayvan'da üst düzey ABD'li yetkilileri ağırlayıp ABD'yi ziyarete giden DPP, böylece üst üste üçüncü kez başkan çıkardı. Tayvan'ı Çin'den uzaklaştırıp ABD'ye yaklaştıran Başkan Tsai Ing-wen'in iki dönem görev yaptıktan sonra tekrar aday olmasına anayasa izin vermediğinden, DPP adına Başkan Yardımcısı Lai yarıştı.

MUHALEFET YENİLGİYİ KABUL ETTİ

23.5 milyon nüfus, 19.5 milyon seçmenin bulunduğu Tayvan'da 5 milyon oyu toplayan başkan seçilirken, Lai'nin bu oy sayısını geçtiği açıklandı.

Çin'le barış yanlısı Kuomintang'ın (Çin Milliyetçi Partisi/KMT) adayı Hou Yu-ih, yenilgiyi kabul etti. Anamuhalefetteki KMT'nin adayı "Elimden geleni yaptım. Hükümeti değiştirmeyi başaramadığım için çok üzgünüm" diyerek Lai'yi tebrik etti.

Koumintang destekçileri, 2019'da kurulan ve başkanlık yarışına eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je'yi üçüncü aday olarak sokan Tayvan Halk Partisi'ni (TPP) muhalefetin oylarını bölerek KMT'nin yenilgisine yol açmakla suçladı.

DPP PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞUNU ELDE EDEMEDİ

Tayvan seçimlerinde başkanın yanısıra 113 sandalyeli meclisin üyeleri de belirlendi. 16 partinin yarıştığı meclis seçimi, iktidar partisi çoğunluğu kazanamadığından, diğerlerinin yeni Başkan'ın yasa çıkarma ve özellikle askeri harcama yapma kabiliyetini engelleme potansiyelinden ötürü önemli.

LAİ, ZAFER KONUŞMASINDA ÇİN'E MESAJ GÖNDERDİ

Çılgın tezahüratlar arasında zafer konuşması yapan Lai, Çin'den gelen aleyhine açıklamalara "Tayvan halkı, dış güçlerin seçimlerimizi etkileme çabalarına başarılı şekilde direndi. Tayvan başkanını seçme hakkına sadece Tayvan halkının sahip olduğuna inanıyoruz" yanıtını verdi.

'TAYVAN DEMOKRASİLER TOPLULUĞU İÇİN BİR ZAFER ELDE ETTİ'

DPP'nin oy pastasından en büyük payı almasının Tayvan'ın "doğru yolda yürümeye devam edeceğini" gösterdiğini söyleyen Lai,"Demokrasimize ne kadar değer verdiğimizi dünyaya gösterdik. Bu bizim sarsılmaz bağlılığımızdır" dedi. "Tayvan demokrasiler topluluğu için bir zafer elde etti" sözleriyle ABD yönetimine selam gönderdi.

'TAYVAN'I ÇİN'DEN KORUMAYA KARARLIYIM'

"Tayvan'ı Çin'in devam eden tehdit ve gözdağından korumaya kararlı olduğunu" vurgulayan Lai, "Tayvan Boğazı'nda ve iki yakası arasında statükoyu sürdüreceğini" belirtti. "Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunması önemli bir sorumluluktur" dedi.

'SAĞLIKLI VE DÜZENLİ TEMAS, HAYSİYET VE EŞİTLİĞE DAYALI GÖRÜŞME' TEMENNİSİ

Hükümetinin Çin'le temaslarda "çatışma yerine diyaloğu kullanacağını" dile getiren Lai, Çin ile "sağlıklı ve düzenli" temaslara geri dönülmesi, "haysiyet ve eşitliğe" dayalı görüşmeler yürütülmesini istediğini sözlerine ekledi.

ÇİN: TAYVAN'IN RESMİ BAĞIMSIZLIĞINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ADIM SAVAŞ DEMEKTİR

Tayvan seçimleri öncesi Çin yönetiminden gelen açıklamalarda, Lai "tehlikeli bir ayrılıkçı" olarak nitelenirken, Tayvanlılara "çatışma istemiyorlarsa doğru tercihte bulunmaları" çağrısı ve "Tayvan'ın resmi bağımsızlığına yönelik her türlü adımın savaş anlamına geldiği" uyarısı yapıldı.

KMT'YE GÖRE DE LAİ, TAYVAN'IN RESMİ BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLİYOR

KMT adayı Hou da halklararası buluşmalarla Çin'le etkileşimi yeniden başlatmak istediğini söylerken, Pekin gibi Lai'yi "Tayvan'ın resmi bağımsızlığını desteklemekle" suçladı.

ÜÇÜNCÜ ADAY HALKIN GEÇİM SIKINTISINA ODAKLANDI

Halk Partisi adayı Ko, yüksek konut maliyeti gibi geçim sıkıntısı meselelerine odaklanarak özellikle genç seçmenler nezdinde rağbet gördü. Üçüncü aday, Çin'le yeniden diyaloğa girilmesini istediğini, ancak bunun Tayvan'ın demokrasisi ve yaşam tarzı pahasına olamayacağını savundu.

Şİ: ELBET BİR GÜN BİRLEŞECEĞİZ

Çin iç savaşını komünistlerin kazanması üzerine 1949'da anakaradan ayrılan Tayvan'ı Çin'in parçası sayan Pekin, "birleşmeyi sağlamak için güç kullanmayı göz ardı etmeyeceğini" pek çok kez beyan etti. Son olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni yıl konuşmasında, Tayvan'ın Çin ile "birleşmesinin kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

'BAĞIMSIZLIĞA YÖNELİK AYRILIKÇI KOMPLOYU KARARLILIKLA EZECEĞİZ'

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, dünkü açıklamasında, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu, her zaman yüksek alarm durumunda kalacak ve her türlü 'Tayvan bağımsızlığı' ayrılıkçı komplosunu kararlılıkla ezmek ve ulusal egemenliği ile toprak bütünlüğünü kararlı şekilde savunmak için gerekli tüm önlemleri alacak" dedi. Tayvan'ın ABD yapımı F-16 savaş uçağı filosunu modernleştirme çabaları sorulduğunda, Zhang, yabancıların hiçbir silah satışının "anavatanın tamamen yeniden birleşme eğilimini durduramayacağı" yanıtını verdi. (BBC, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar