CNN: ABD, Türkiye'ye verdiği silahların Kürtlere karşı kullanıldığını düşünüyor

Dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ABD, bu silahların kullanımının yanı sıra üçüncü taraflara verilmesi durumunda izlenecek prosedürler konusunda sıkı şartlar öne sürüyor.

CNN: ABD, Türkiye'ye verdiği silahların Kürtlere karşı kullanıldığını düşünüyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye'ye verdiği silah ve ekipmanların, Suriye'nin kuzeyinde Kürtlere karşı savaş suçu işleyen gruplara verilmesi de dahil Türkiye-ABD anlaşmalarının dışında kullanılıp kullanılmadığını araştırıyor.

CNN'e konuşan Yarbay Carla Gleason, ABD'nin, son kullanımı izleme anlaşmaları çerçevesinde silahlarının amacı dışında kullanılıp kullanılmadığı yönündeki iddiaları her zaman araştırdığını belirtiyor.

CNN'e konuşan bir savunma yetkilisi ise ABD hükümetinin, Türkiye'nin bu son kullanımı izleme anlaşmasını ihlal ettiğine inandığını ifade ediyor.

Bu iddianın ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da Beyaz Saray'ı ziyaret edeceğine dair yaptığı açıklamadan hemen sonra gelmesi dikkat çekiyor.

Ziyaret ABD Kongresi'nin hem Cumhuriyetçi, hem de Demokrat üyelerinin çoğunluğu tarafından istenmiyor. Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi, 'Ermeni Soykırımı' da dahil Türkiye karşıtı pek çok tasarıyı onaylamıştı.

ABD'li senatörler Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Demokrat Chris Van Hollen dün ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderdikleri mektupta Türkiye'nin Kürtlerle sağlanan ateşkes anlaşmasını ihlal edip etmediğinin araştırılmasını istemişti.

Mektupta ikili, 'Pek çok vesileyle Başkan Trump, sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda Türkiye ekonomisini yok etme tehditleri savuruyor. Biz Trump hükümetine 17 Ekim'de sağlanan anlaşmanın güçlendirilmesini sağlayacak sert ekonomik yaptırımların uygulanması için önlemler alınmasını istiyoruz' ifadelerini kullanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada ABD'nin IŞİD'le Mücadele Global Koalisyonu özel temsilcisi ve Suriye işleri sorumlusu Büyükelçi James Jeffrey'in Türkiyeli yetkililer ve Suriye muhalefetinin temsilcileriyle görüşmek için Türkiye'ye gideceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ABD, bu silahların kullanımının yanı sıra üçüncü taraflara verilmesi durumunda izlenecek prosedürler konusunda sıkı şartlar öne sürüyor.

'TESPİT ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

CNN'e konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetikili, "ABD, silahların transfer edilmesi sırasında imzalanan anlaşmalar ve lisanslara göre bu silahların kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için çalışıyor" ifadelerini kullanıyor.

Aynı yetkili, 'Silahları alanlar bu silahların akıbeti konusunda bilgi vermek ve ABD'nin iznini almadan üçüncü taraflara vermeyeceği konusunda anlaşmak zorunda' diyor.

"Amerikalı yetkililer Türkiye'nin desteklediği Suriyeli gruplara zırhlı araçlar, Suriye'de hızla ilerlemelerini ve ülkenin doğusu ile batısını birleştiren karayolunun önemli bir kısmını ele geçirmelerini sağlayan büyük miktarlarda silah ve mühimmat verdiğini belirtiyor" diyen CNN, bir yetkilinin dünkü basın açıklamasında, Bu savaşı yapanlar disiplinsiz Arap militanlar. Ve bunların büyük bir kısmı ise göreceli olarak radikal" şeklindeki sözünü aktarıyor.

Yetkili basın toplantısında, "Uluslararası kurallara göre eğer sen bir güce yardım ediyor, hava desteği sağlıyor ve ihtiyaçlarını gideriyorsan, komuta ve kontrol ediyorsan, bunların yaptığı eylemlerden de sorumlusun" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ABD tarafından verilen silahları desteklediği gruplara vermesinin ortaya çıkması durumunda bazı yaptırımların gündeme gelmesi mümkün olacak.

Savunma Bakanlığı, Golden Sentry programı çerçevesinde hükümetlerarası 'Yabancı Askeri Satışlar' programı çerçevesinde yapılan son kullanım anlaşmasını denetliyor. Aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı da Blue Lantern programı çerçevesinde yapılan ticari silah satışlarını 'son kullanım anlaşması' çerçevesinde kontrol ediyor.

Bazı Kongre üyeleri de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya cevaplaması için geçtiğimiz ay sonunda bir mektup gördermişti. Mektupta, "Kimyasal silah kullanımı ile bağlantılı olanlar da dahil, Amerikan orijinli herhangi bir silah, Türkiye'nin Suriye operasyonu sırasında kullanıldı mı? Eğer bu silahlar kullanıldıysa, son kullanım anlaşmaları ihlal edildi mi, ihlal edildiyse ne tür yaptırımlar uygulanacaktır?" diye soruluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre Türkiye'ye 2017 yılında 587.8 milyon dolar, 2018'de 604.3 milyon dolar ve bu yılın ilk dokuz ayında ise 373.2 milyon dolarlık silah satışı gerçekleştirildi. Verilen silahlar arasında füzeler, roketler, bombalar ve mayınlar da bulunuyor.

ABD Temsilciler Meclisi geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye silah satışını kısıtlayan bir yaptırım kararına imza atmıştı, ancak Trump'ın bazı silahları satışını engellemeyeceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

Türkiye suriye silah ABD rusya QSD kürtler Savaş suçu cihatçılar Silah satışı