Dünyadan deprem tatbikatı örnekleri
1999 Düzce depreminin yıl dönümünde Türkiye genelinde ve KKTC'de deprem tatbikatı düzenlenecek. Saat 18:57'de yapılacak tatbikat Türkiye'de bir ilk. Peki dünyada deprem tatbikatları nasıl yapılıyor?

Artı Gerçek - 12 Kasım 1999'da meydana gelen Düzce depreminin yıl dönümü dolayısıyla saat 18:57'de Türkiye genelinde deprem tatbikatı yapılacak. Tatbikat, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda gerçekleşecek. Tatbikatın ayrıntılarını hafta içinde NTV'ye anlatan AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Bir siren sesine yer vermeyeceğiz, korkuya neden olmasın diye. Vatandaşlarımızdan sadece 'çök-kapan ve tutun' hareketini bekliyoruz. Toplanma alanlarına gitmelerini bu tatbikatta planlamadık'' demişti.
Peki benzer tatbikatlar dünya genelinde nasıl düzenleniyor?
HANGİ ALANLARA GİDİLECEĞİ ÖNCEDEN BELİRLENİYOR
Deprem kuşağında yer alan ülkeler her yıl deprem tatbikatı düzenliyor ve bu tatbikatlara milyonlarca dolar harcanıyor. Gerçek duruma en yakın senaryoya göre hareket edilen bu tatbikatlarda hangi toplanma alanlarına gidileceği, yaralılara kimin nasıl müdahale edeceği de önceden belirleniyor. İşte örnekler...
JAPONYA HER YIL ÜLKE GENELİNDE TATBİKAT DÜZENLİYOR
Dünyada deprem denince ilk akla gelen ülkelerden biri olan Japonya, depreme dayanıklı binalarıyla biliniyor. Ancak ülkedeki hazırlıklar bununla sınırlı değil.
Japonya'da kayıtlı bulunan her cep telefonu "erken uyarı sistemine" kaydediliyor. Deprem başlamadan birkaç saniye önce kullanıcılara "Deprem oluyor" uyarısı gönderen sistem, deprem sonlanana kadar uyarı vermeye devam ediyor.
Ayrıca her kentte deprem sonrasında ortaya çıkabilecek tsunami baskınlarını tahliye için her şehirde yer altına tahliye tünelleri de inşa edilmiş durumda. Bütün bu hazırlıkların yanında her yıl düzenli tatbikat da düzenleniyor.
2019 yılında ülke genelinde gerçekleştirilen tatbikat sırasında parlamentodaki vekillere koruyucu başlıklar dağıtılması dünya gündemine oturmuştu.
Earthquake drill with foldable helmets for Japan's lawmakers. My favourite video of the day so far ???? pic.twitter.com/eIgE9HSxUL
— Juris (@JurisAbramenko) November 27, 2019
MEKSİKA'DA ERKEN UYARI SİSTEMİ DEPREMİ ÖNCEDEN HABER VERİYOR
Meksika'da her yıl düzenlenen ve sonuncusu bu yıl eylül ayında gerçekleştirilen deprem tatbikatı sırasında tüm ülkedeki 14 bin hoparlörden siren çalındı ve insanlar sismik dalgaların süreceği konusunda uyarıldı. Meksika'da erken uyarı sistemi sayesinde 45 ilâ 50 saniye öncesinden depremin geleceği konusunda uyarı sirenleri çalınıyor. Richter ölçeğine göre 8.1 şiddetinde bir deprem öngörerek düzenlenen tatbikat sırasında "çök-kapan-tutun" hareketi de önerilen davranışlar arasında. Tatbikat sırasında insanların önceden belirlenen toplanma alanlarına gitmeleri isteniyor.
KALİFORNİYA'DA BİLGİLENDİRME İÇİN ÖZEL İNTERNET SİTESİ KURULDU
ABD'nin en aktif faylarından biri olan ve daha önce şiddetli depremler üreten San Andreas fayı üzerinde bulunan Kaliforniya'da ise her yıl belirlenen tarihte bir tatbikat düzenleniyor.
Diğer eyaletlerde de düzenlenen tatbikat için, Japonya ve Meksika'daki örneklerden hareketle, bu yıl tatbikata özel bir internet sitesi de hazırlandı. Tatbikata aktif olarak katılacaklarını bildiren 5.3 milyon insan bu site üzerinden yazılı ve görsel örneklerle bilgilendirilirken, sitede insanların deneyimlerini paylaşmaları için bir forum sayfasına da yer verildi. Tatbikat sırasında tsunami uyarı sirenlerinin çaldığı duyuldu. (DIŞ HABERLER)
Ever heard multiple tsunami sirens wailing, ghostlike, through coastal fog? On the Great Washington #ShakeOut you can! 364 days until you can once more briefly experience Silent Hill in western Washington. #WaWx #EMGTwitter pic.twitter.com/emLx6xEgRB
— Elyssa Tappero, DISASTER REGENT (@DisasterHimbo) October 21, 2022