Dünyanın dört yılda bir yayımlanan tek gazetesi çıktı: 'Bu, Fransız mizahıdır, başka dillere çevrilmez'

Dünyanın dört yılda bir yayımlanan tek gazetesi çıktı: 'Bu, Fransız mizahıdır, başka dillere çevrilmez'
Yalnızca 29 Şubat'ta çıkan 'La Bougie du Sapeur' gazetesi, 1980'de başladığı yayın hayatında bugün 12. sayısına ulaştı. Genel yayın yönetmeni, artık yıl gazetesinin 'esprisini' anlatırken "Bu, Fransız mizahıdır ve başka dillere çevrilemez" dedi.

Artı Gerçek - Dünyanın dört yılda bir yayımlanan tek gazetesi 'La Bougie du Sapeur' bugün yeni sayısıyla Fransa'daki bayilerde arzı endam etti.

Siyasetten uluslararası ilişkilere, spordan sanata pek çok konuyu hicivle ele alan 20 sayfalık tabloid gazetenin özelliği, yalnızca 29 Şubat'ta, yani artık yılda çıkması.

İlk kez 1980 yılında basılan gazete, 44 yıl sonra bugün 12. sayısına ulaştı.

"Gülmek isteyen" bir grup arkadaşın tasarladığı 'La Bougie du Sapeur', 200 binlik baskı ve 4.9 euroluk fiyatla masrafları fazlasıyla karşılıyor. Fransa'nın yanısıra Belçika, Lüksemburg ve İsviçre'deki gazete bayilerinde bulunabiliyor.

'BARDA BULUŞUYORUZ VE İÇERKEN FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUYORUZ'

Asıl işi Fransa Jokey Kulübü'nün Paris organizasyonu yönetmek olan Jean d'Indy, La Bougie du Sapeur için Genel Yayın Yönetmeni koltuğuna oturmasının hikayesini şöyle anlattı:

"İlk sayı iki gün içinde tükenince, gazete bayileri daha fazla baskı için yaygara kopardı; biz de 'tamam' dedik, 'ama yalnızca dört yıl sonra!'".

"Gazeteyi hâlâ birkaç arkadaş çıkarıyoruz. Bir barda buluşuyoruz ve içerken fikir alışverişinde bulunuyoruz. Biz çok eğleniyoruz ve eğer okuyucu da eğleniyorsa, pastanın kreması olur."

HİCİV GÖZÜYLE YAPAY ZEKA VE WOKE

Normal bir gazetedeki bölümlere ayrılan, ama içeriği mizahi yorumlar olarak veren "anti-politik doğrucu" La Bougie'nin çengeline geçen yıl ChatGPT ile birlikte dünyaya yayılan yapay zeka dalgası ve ABD'de cinsiyet, etnisite gibi kimlik politikalarını dayatan liberal 'woke' (uyanıklık) hareketi takıldı.

Bu sayının kapak konusuna "Hepimiz akıllı olacağız" başlığı verildi, yapay zekanın sınavları ve entelektüel kazanımları nasıl gereksiz hale getirdiği hicvedildi.

İkinci ana hikaye "Erkeklerin kadın olmadan önce bilmesi gerekenler" oldu, cinsiyet değiştirmek isteyen erkeklerin karşılaştıkları "zorluklar" diye tanımlanan şeylerle dalga geçildi.

'ZALİM OLMADAN DALGA GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ'

"Bu, Fransız mizahıdır ve başka dillere çevrilemez" diyen d'Indy, "İğrençleşmeden sadece sersemce gülünç olmaya çalışıyoruz. Zalim olmadan dalga geçmeye çalışıyoruz" diye izah etti.

İngiliz basınının 2022 sonbaharında marul kadar dayanamayacağı iddiasına girdiği Lizz Truss'ı Fransız artık yıl gazetesi de "Modern İngiliz başbakanlarının en 'unutulabilir' olanı" diye hatırlattı. Sporda konu bu yaz Paris'in evsahibi olacağı Olimpiyat Oyunları'na gelince, 92 yaşının hikmetini "Kesinlikle spor yok, sadece viski ve sigara" diye açıklayan Winston Churchill'e atıfla, Olimpiyat'tan elenecek ilk sporcuya Churchill ödülü verilmesini tavsiye etti.

Gazetede 'Havuzda boğulma' adında, devamı gelecek hikaye dizisi de var, ama 'arkası yarın' değil, '2028'de' olmak üzere.

29 ŞUBAT DOĞUMLU ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANINA ATIFLA

La Bougie du Sapeur (Sapeur'ün Mumu) adı, Fransa'nın en eski çizgi roman figürlerinden Le Sapeur Camembert'e dayanıyor. 1890'larda ordudaki yaşamla dalga geçen çizgi romandaki ahmak istihkam eri Le Sapeur Camembert'in doğum günü 29 Şubat'tı.

Gazete internette yayınlanmıyor, yalnızca gazete bayileri ve büfelerinden satın alınabiliyor.

D'Indy, dört yıldır sırf bu sayıyı bekleyen okurları, "Umarım her dört yılda bir sıkıntıyı dağıtan taze bir soluk alabiliriz. Bugünlerde insanların gülmeye ihtiyacı var" diye selamladı. (BBC, Dış Haberler)

Öne Çıkanlar