ECOWAS'tan 'geçiş hükümeti çağrısına' yalanlama
ECOWAS'ın Dönem Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun, kendi ülkesindeki geçiş sürecini anımsatarak, "Nijer'in samimi olması halinde bunun tekrarlanabileceğini" söylediğine yönelik haberlere yalanlama geldi.

Artı Gerçek - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), aynı zamanda Nijerya'nın da devlet başkanı olan dönem başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun, Nijer'deki askeri darbeyi kabul edip dokuz aylık geçiş hükümeti önerdiği açıklamalarına sahip çıkmadı. Tinubu'nun bu yöndeki ifadelerinin yayımlanmasının ardından ECOWAS'ın resmi sitesinden yapılan açıklamada, "Söz konusu bilgiler asılsızdır" denildi.
ECOWAS'ın açıklamasında, Nijer'de darbeyle görevden alınan Muhammed Bazum'un göreve iade edilmesi çağrısı yinelendi. Açıklamada, "ECOWAS devlet başkanları ve hükümetlerinin talebi açıktır: Nijer'deki askeri yetkililer, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u derhal özgür bırakıp görevine iade ederek anayasal düzeni yeniden tesis etmelidir" denildi.
NE OLMUŞTU?
Hem ECOWAS'ın dönem başkanı, hem de Nijerya Devlet Başkanı olan Bola Ahmed Tinubu, dün yaptığı açıklamada kendi ülkesinin 1999'da sivil yönetime geçişini örnek vererek "Nijer'in askeri makamlarının samimi olması halinde bunun ülkede de tekrarlanmaması için hiçbir neden göremiyorum" demişti. Bu sözler, ECOWAS'ın Nijer'deki askeri darbeyi kabul etmesi olarak yorumlanmıştı.
COMMUNIQUÉ - FAUSSE PROPOSITION DE TRANSITION POUR LE NIGER pic.twitter.com/fKPUognAee
— Ecowas - Cedeao (@ecowas_cedeao) August 31, 2023
BÜYÜKELÇİ VE AİLESİNİN VİZELERİ İPTAL EDİLDİ VE POLİSE 'SINIR DIŞI' EMRİ VERİLDİ
Öte yandan Nijer'deki askeri cuntanın Fransa ile imzalanan askeri anlaşmaları iptal etmesiyle başlayan gerilim sürüyor. Daha önce başkent Niamey'deki Fransız Büyükelçisi'ne ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanıyan ve ardından konsolosluk yerleşkesinin altyapı bağlantılarını kesen cunta hükümeti, bu defa da kolluk kuvvetlerine Büyükelçi Sylvain Itte ve ailesini sınır dışı etme emri verdi ve vizelerinin iptal edildiğini duyurdu. Cunta hükümetini tanımayan Paris yönetimi ise, iktidardaki Vatanı Koruma Ulusal Konseyi'nin (CNSP) bunu yapmaya yetkisi olmadığını savunuyor. Fransa, cuntanın ikili askeri anlaşmaları iptal etme kararını da resmi olarak tanımadı ve bunların Nijer'in "meşru yetkilileri" ile imzalandığını dile getirdi.
AVRUPA BİRLİĞİ YAPTIRIM UYGULAMAYA HAZIRLANIYOR
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da (AB) bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere devrik hükümetin temsilcilerinin de katıldığı bir toplantıda bir araya geldi. İspanya'nın Toledo kentinde gerçekleşen gayrı resmi toplantıdan, 'Nijer'e yönelik yaptırımlar için yasal zemini hazırlama' kararı çıktı. Toplantının ardından, ECOWAS'ın olası askeri müdahalesine destek verilip verilmeyeceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. AB dış politika şefi Josep Borrell yaptırımların Batı Afrika bölgesel organı ECOWAS tarafından uygulananlarla paralel ilerleyeceğini ve insani muafiyetler içereceğini söyledi. Borrell, "Yaptırımların dünyanın en yoksul ikinci ülkesi için ek bir cezaya dönüşmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Borell, askeri çözümden önce siyasi çözüme odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Nijer'e yönelik herhangi bir askeri çözümün yeni bir göç krizini tetikleyebilecek bir "felaket" olacağını dile getirdi.
NİJER'DEKİ DARBE
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tuğgeneral Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP'nin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. Tchiani, 19 Ağustos'ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sivil yönetime geçişin en fazla üç yıl içinde tamamlanacağını duyurmuş, ancak ECOWAS bu planı reddederek yönetimin en kısa zamanda sivillere devredilmesi gerektiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Batı ve Orta Afrika'daki 'darbeler kuşağı': Nijer'in ardından sıra Gabon'da mı?
Nijer'de darbe: Fransa Büyükelçisi'ne verilen süre doldu, askeri üs çevresinde Rus bayrakları
Nijer, Fransa Büyükelçisi'ne ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi
ECOWAS'ın olası müdahalesine karşı: Nijer'den Burkina Faso ve Mali'ye sınırdan geçiş izni