Erbil'de kritik zirve: KDP ve YNK'li liderler bir araya geldi

KDP ve YNK'li üst düzey yöneticiler Mesud Barzani ve Bafil Talabani liderliğinde Pirmam'da bir araya geldi.

Erbil'de kritik zirve: KDP ve YNK'li liderler bir araya geldi

Artı Gerçek - Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üst düzey heyetleri, Erbil'in Pirmam kasabasında toplandı.

KDP Başkanı Mesud Barzani ve YNK Lideri Bafil Talabani de toplantıya katıldı. Ayrıca Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani de toplantıya katıldı.

Toplantıda, bölge çalışanlarının maaşları ile Bağdat’la süren anlaşmazlıklar başta olmak üzere birçok acil mesele masaya yatırılacak.

BAĞDAT’LA BÜTÇE KRİZİ

Mayıs ayı sonlarında Irak Maliye Bakanlığı, Erbil’in 2025 federal bütçesinden yüzde 12,67’lik paydan fazlasını aldığı ve Devlet Petrol Pazarlama Kurumu’na (SOMO) taahhüt ettiği petrol miktarını teslim etmediği gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yapılan tüm bütçe harcamalarını durdurmuştu.

Bu gelişme, 1.2 milyonun üzerinde kamu çalışanının iki aydır maaş alamamasına neden oldu.

Toplantıda yine yeni kabinenin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Ekim ayında yapılan Parlamento seçimlerinde KDP 100 sandalyeden 39’unu, KYB ise 23’ünü kazanmıştı.

Hiçbir parti çoğunluğu elde edemediği için geleneksel olarak bir koalisyon hükümeti kurulması gerekiyor.

Haziran ayı sonunda Başbakan Mesrur Barzani, KDP ile KYB arasında kabine gündeminde uzlaşma sağlandığını ve diğer partilere de kapının açık olduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

KDP YNK Bafıl Talabani mesut barzani