'Erdoğan'ın kumarı ters tepebilir'
Guardian'ın Ortadoğu uzmanı Simon Tisdall, 'Erdoğan, Rusya, ABD ve Esad rejimine rağmen Suriyeli Kürtlere karşı kesin bir zafere oynuyor. Ancak bu riskli kumar hızla ters tepebilir' dedi.
HABER MERKEZİ- İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinin yazarlarından Simon Tisdall, Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlatığı hava ve kara harekâtı'nı değerlendirdiği yazısında "Erdoğan'ın kumarı, ters tepebilir" dedi. Tisdall, "Suriye'de savaş sonrası tablonun kendi çıkarları paralelinde şekillenmesini istiyorlar. Ancak Erdoğan'ın başına buyruk hareketleri bu çıkarları tehdit edebilir" ifadesini kullandı. Haberdar'da yer alan haberde, Tisdall değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya, ABD ve Beşar Esad rejimine rağmen Suriyeli Kürtlere karşı kesin bir zafere oynuyor. Ancak bu riskli kumar, hızla ters tepebilir. 2015'te PKK ile ateşkes sona erince Suriye ve Irak kaynaklı Kürtler Erdoğan'ın büyük takıntısı haline geldi.
'ANKARA İÇİN ÖNCELİKLİ TEHDİT YPG'
"Erdoğan, 2016'daki başarısız darbe girişimini Kürt haklarını savunan siyasi partilere karşı bir tasfiye süreci olarak kullandı. Esad'ın müttefikleri Rusya ve İran'la da anlaşarak, bu ülkelerin Suriye politikalarını kabul etti ve Erdoğan böylece 2016'da ilk büyük Suriye harekâtını gerçekleştirebildi. Erdoğan ve onun gibi düşünen milliyetçiler için Kuzey Irak'tan başlayıp Hatay sınırına kadar ulaşan ve hatta Türkiye'nin güneydoğusunu dahi kapsayabilecek olan özerk ya da bağımsız bir Kürt yapısı varoluşsal bir kâbus. Böyle bir gelişmeyi önlemek, diğer tüm konuların önüne geçmiş durumda. Erdoğan kozlarını bir kez daha oynuyor."
'TÜRKİYE'YE ULUSLARARASI DESTEK SINIRLI'
Erdoğan'ın en büyük sorununun büyük aktörlerin kendisini desteklememesi olduğunu belirten Tisadll, "Geçtiğimiz hafta operasyona Rusya'dan yeşil ışık alabilmek adına Moskova'ya yetkililer göndermek durumunda kaldı. Buna karşın Rusya operasyonla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Rusya olası bir kazayı önlemek adına Afrin'deki birliklerini geri çekti. Ancak hâlâ Afrin'de hava sahasını kontrol etmeye devam ediyorlar ve her an müdahil olabilirler. Esad ve büyük ihtimalle İran, Erdoğan'a karşı fazlasıyla öfkeli. Şam yönetimi operasyonun Menbic'e doğru genişlemesi durumunda karşılık verileceği tehdidini dile getirmişti. İran, Esad ve Rusya, Suriye'nin, Türkiye ile olan sınırının IŞİD, diğer cihatçı gruplar ya da ABD destekli rejim karşıtı muhaliflerdense Kürtler tarafından kontrol edilmesini tercih ediyor.