Suriye lideri Esad: Seçimden sonra Türkiye'nin Suriye politikası nedir, kimse bilmiyor

Suriye lideri Esad: Seçimden sonra Türkiye'nin Suriye politikası nedir, kimse bilmiyor
Suriye lideri Beşar Esad'ın Rus medyasına verdiği röportajın metni yayınlandı. Esad 'depremin değil cumhurbaşkanlığı seçiminin Ankara-Şam yakınlaşmasını tetiklediğini' söyledi. Esad 'Seçimden sonra Türkiye'nin Suriye politikası ne olacak bilmiyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini geri çekmesi şartına bağladığı röportajın tam metnini yayınladı.

'TÜRKİYE'Yİ YAKINLAŞMAYA İTEN TEK DEPREM, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİDİR'

Rus resmi haber ajansı Ria'ya bağlı Russia Today televizyonuna verdiği röportajda Esad, "6 Şubat depremlerinin yarattığı ortak acının Şam-Ankara arasındaki yakınlaşma sürecini hızlandırıp hızlandırmayacağına" ilişkin soruya "asıl depremin Türk siyasetinde yaşandığı" yanıtını verdi.

Esad "Deprem Türk vatandaşlarını etkiledi. Genel olarak iki halk arasında temelde bir fark olduğunu düşünmüyorum, sorun Türkiye’deki politikacıların sorunu, özel hırsları var. Bunu Suriye’deki savaş yoluyla başarmak istiyorlar. Savaşın başındaki durum buydu, bugün de durum bu. Dolayısıyla sorunuzun cevabı, şu anda Türkiye’nin politikalarını değiştiren ve yakınlaşmaya iten tek depremin Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğudur. Başka bir şey yok" ifadelerini kullandı.

'BİZİM İÇİN ÖNCELİK YABANCI GÜÇLERİN ÇEKİLMESİ'

Esad "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazır mısınız" sorusuna da sonuç almak için Türkiye'nin ilk olarak Suriye'deki askerlerini çekmesi ve "terörizme desteğini sonlandırması" gerektiği yanıtını verdi.

Esad "Böyle bir durumda doğal soru şudur: Herhangi bir siyasi toplantının amacı nedir, hangi düzeydedir? Belirli sonuçlara ulaşmaktır, peki nedir bu sonuçlar? Bizim için Suriye’de öncelik tüm yasadışı yabancı güçlerin geri çekilmesidir. Bu, ağırlıklı olarak Amerikan ve Türk güçleri anlamına gelir, çünkü Suriye’de başka yasadışı güç yok. Terörü desteklemeyi bırakın. Bu “Tahrir el Şam” ve “El-Nusra” anlamına geliyor, isimlerinin bir önemi yok. Bileşen birdir ve destekçi birdir (...) Geri çekilme konusunu gündeme getirirken, bu değişmeyecek sabit bir taraftır. Bu siyasi değil, milli bir meseledir. Ama neden, nasıl ya da herhangi bir şeyi bilmeden bir toplantıya girmek, sorun bu, net bir gündem oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

'SURİYE'DEN ÇEKİLME ERDOĞAN'A SEÇİM ZAFERİ GETİRECEKSE, SORUNUMUZ YOK'

Esad 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlerden önce Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceği yönündeki soruyu da yantıladı. Muhabirin "Başkanlık ya da milletvekilliği seçimlerinde Esad-Erdoğan zirvesinin ya da bu zirvenin yapılmamasının Türkiye seçimlerinde çok şey belirleyeceğini söylüyorlar. Burada zamanlama çok önemli. Erdoğan’a seçim kartını vermeye hazır mısınız?" sorusuna "İki taraf arasında bir görüşme olduğunda ortak bir şeyler olmalı, doğru olan teklifinizde tabii ki tamamen farklı öncelikler ortaya koyuyorsunuz. Aralarında kesişim yok. Türk devletinin ve Türk başkanının önceliği seçimlerdir, başka bir şey değildir. Suriye’ye gelince, öncelik, geri çekilmek, egemenliğin geri kazanılmasıdır. Her şey egemenliğin yeniden sağlanmasına ve Suriye topraklarından çekilmeye hizmet ediyor. Peki yakınlaşma nerede, yakınlaşma yok, birinci hedef ikinciyi karşılıyorsa, Suriye’den çekilme ona başkanlık seçimlerinde zafer getirecekse, sorunumuz yok. Ancak şimdiye kadar bu yakınlaşmayı görmüyoruz. Her bir taraf farklı önceliklere göre hareket ediyor ve sorun burada yatıyor. Tabii dediğim gibi şartlar yerine getirilirse, sağlanırsa veya yerine getirilirse bizim için şartlar geri çekilmedir. Şartları karşılıyorsanız bu görüşme için bir tarih yok, bugün ya da yarın olabilir. Yani sorun yok, zamanlama sorun değil ama bizim için bu şartlar oluşmadan zamanlama olamaz.

'BAŞKANLIK SEÇİMİNDEN SONRA TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI NE OLACAK, KİMSE BİLMİYOR'

Esad Türkiye'de Altılı Masa'nın Suriye politikaları hakkındaki soruya "Savaşın başlangıcından bu yana, bu güçlerin bazılarıyla hemfikir olsak da olmasak da Türkiye’nin iç çatışmasının bir parçası olmamaya çalıştık. Ulusal davamızı başka bir ülkenin siyaseti denen şeyin bir parçası haline getirmek büyük bir hata olur, çünkü bu başka bir ülke ve biz bu hareketin bir parçası değiliz. İkincisi, çünkü bu bizim için küçük değil, büyük bir mesele olan meseleyi gölgede bırakmak anlamına geliyor" yanıtını verdi.

Suriye lideri Ankara'nın Şam ile ilişki kurmaya açık olmasını ve mültecilerin dönüşü konusunu olumlu bulup bulmadığına ilişkin soruya Türkiye'nin seçimden sonra Suriye politikasının ne olacağına ilişkin belirsizlik hakim olduğu yanıtını verdi. Esad "Bu taahhüdün süresi nedir? Başkanlık seçiminden sonra Türkiye’nin politikası nedir, kimse bilmiyor. Dolayısıyla hepsi geçicidir, taahhüt diye bir şey yoktur, Suriye’nin hedeflerine değil, Türkiye’nin hedeflerine ulaşan kısa vadeli taktiklerdir. Dolayısıyla Ruslar bu tür garantiler vermediler ve dünyadaki hiç kimseden bize bu tür garantiler vermesini isteyemeyiz" dedi.

'ABD'Lİ KOMUTANIN KÜRTLERİ ZİYARETİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI'

Esad röportajda ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in Suriye’nin kuzeydoğusunu ziyaret Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüşmesine de sert tepki gösterdi. Esad "İlk olarak ziyaret, başkalarını suçladıkları gibi Amerika’nın dünyanın en büyük haydut ülkesi olduğunu gösteriyor. Uluslararası hukuku en çok çiğneyen ülke onlardır ve bu ziyaret bir ülkenin egemenliğine, dolayısıyla uluslararası hukuka aykırıdır. Yabancı bir güç için çalışan herhangi bir parti veya kişinin düpedüz hain ve ajan olduğunu söylüyoruz" dedi. (KAYNAK)

Öne Çıkanlar