Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu'nun fonlarını kesen ülkelere BM'den çağrı: Gazze'dekilerin hayatı için karardan geri dönün
Artı Gerçek - İsrail'in Gazze Savaşı yüzünden Filistinliler açlıktan ölümle karşı karşıyayken, Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst mahkemesi İsrail'in soykırımı durduracak önlemler almasını isterken, ABD ile müttefikleri BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu'na (UNRWA) para vermeyi durdurdu.
EN BÜYÜK BAĞIŞÇILARDAN ALMANYA DA KATILDI
Artı Gerçek - İsrail'in UNRWA'nın bazı personelinin Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya karıştığı iddiaları üzerine suçlanan çalışanlar işten atıldı ve soruşturma açıldı. Buna rağmen iddiayı gerekçe gösteren ABD, Kanada, Avustralya'nın yanısıra Britanya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya UNRWA'ya verdikleri fonları askıya aldıklarını açıkladı.
Absolutely unforgivable to do this at a time of such crisis … The countries that have now suspended funding UNRWA are Australia, Canada, Finland, Germany, Italy, the Netherlands, Switzerland, the UK and the US. https://t.co/nmgsWbzcj0
— Ruth Pollard (@rpollard) January 28, 2024
SUÇLANAN 12 KİŞİYLE İLGİLİ BM'DEN AÇIKLAMA
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hükümetlere desteği devam ettirme çağrısı yaptı. Suçlanan 12 kişiden 9'unun işine son verildiğini, birinin öldüğünün doğrulandığını ve diğer ikisinin kimliklerinin netleştirildiğini, devam eden soruşturma-kovuşturma sürecinde işbirliğine açık olduklarını söyleyen Guterres, şu vurguyu yaptı:
"UNRWA için çalışan -çoğu insani yardım çalışanları için en tehlikeli durumlarda bulunan- on binlerce erkek ve kadın cezalandırılmamalı. Hizmet ettikleri çaresiz nüfusun acil ihtiyaçları karşılanmalı."
"Onların endişelerini anlamakla birlikte (ben de bu suçlamalar karşısında dehşete düşmüştüm), katkılarını askıya alan hükümetlere en azından UNRWA'nın operasyonlarının devamlılığını garanti altına almaları için kuvvetle çağrı yapıyorum."
'SON DERECE SORUMSUZ BİR DAVRANIŞ'
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, daha keskin bir açıklama yaptı:
"Özellikle UNRWA'nın sözleşmelerini feshederek ve şeffaf, bağımsız soruşturma talep ederek derhal harekete geçtiği göz önüne alındığında, küçük bir personel grubuna yönelik iddialara tepki olarak kuruma sağlanan fonların askıya alındığını görmek şoke edici."
"Özellikle de bölgede savaş, yerinden edilme ve siyasi krizlerin olduğu bir dönemde bir kuruma ve onun hizmet ettiği tüm bir topluluğa bazı kişilerle ilgili suç teşkil eden eylemlerde bulundukları iddiaları nedeniyle yaptırım uygulamak son derece sorumsuz bir davranış olacaktır."
"UNRWA, tüm personelinin listesini her yıl İsrail dahil ev sahibi ülkelerle paylaşıyor. Hiçbir zaman belirli personel hakkında herhangi bir endişeyle ilgili geri dönüş almadı."
Countries Halt Funding To UN Agency Amid Claim Staff Helped In Hamas Attack https://t.co/FkkFttpzHL#USA #trump #ukraine #russia #election #war #news #2024 #DRC #Rwanda #uk #immigration #world #ai #chatgpt #gpt #india #kenya
— Udev (@BagorikundaD) January 28, 2024
'HEPİMİZİ LEKELİYOR'
BM İç Gözetim Hizmetleri Ofisi'nin "iğrenç iddialara ilişkin soruşturmasının gerçekleri ortaya çıkaracağını" belirten Lazzarini, ABD ile müttefiklerini finansmanı askıya alma kararını yeniden düşünmeye çağırıp şu vurguları yaptı:
"Gazze'deki insanların yaşamı ve bölgesel istikrar bu desteğe bağlı."
"Gazze'deki Filistinlilerin ihtiyacı olan, ilave bir toplu cezalandırma değil. Bu hepimizi lekeliyor."
İSRAİL'İN GERİ DÖNÜŞ HAKKIYLA MÜCADELESİNİN GÖBEĞİNDE
Oldum bittim İsrail'in hedefindeki UNRWA, Filistinli mültecileri "1 Haziran 1946 ile 15 Mayıs 1948 arasında ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda hem evlerini hem de geçim kaynaklarını kaybeden kişiler" olarak tanımlıyor. Evlat edinilen çocuklar da dahil olmak üzere Filistinli mülteci erkeklerin torunlarını da mülteci olarak kayıt ediyor. Bu da milyonlarca Filistinliyi ata topraklarına, vatanlarına geri dönüş hakkı kapsamına sokuyor.
GAZZE'DE YAKLAŞIK 13 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR
İsrail hükümeti, yeni krizi bahane ederek, UNRWA'nın Gazze'den çıkması, hatta kapanması yönünde çalışacağını yineledi.
2.3 milyon nüfuslu Gazze'de yaklaşık 13 bin kişiyi istihdam eden UNRWA, bölgede faaliyet gösteren en büyük BM kuruluşu. Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinlilere sağlık, eğitim ve diğer insani yardımları sağlıyor. (Dış Haberler)